Ваксинираните срещу COVID-19 заразяват по-малко хора

При Делта варианта рискът намалява с 63%
Обновена: 24 окт 2021 10:14 | 24 окт 2021 09:10, Камелия Цветанова
201
Ваксинираните срещу COVID-19 заразяват по-малко хора
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хората, които са напълно ваксинирани срещу COVID-19, са много по-малко заразни за другите с коронавирус, въпреки появата на Делта-варианта, който се счита за много по-заразен. Това показват нови няколко проучвания. Констатациите опровергава слуховете, че ваксините вече не помагат за предотвратяване на разпространението на вируса, пише БГНЕС.

„Те наистина намаляват предаването“, казва Кристофър Байрън Брук от Университета на Илинойс. „Ваксинираните хора предават вируса в някои случаи, но данните са категорични, че рискът от предаване от ваксинирани е много по-нисък от този при неваксинираните“, казва още професорът.

Проучването сочи, че ваксинираните хора, заразени с Делта-варианта, имат 63% по-нисък шанс да заразят хора, които не са ваксинирани.

Ваксините са още по-ефективни при Алфа-варианта, при който ваксинирани, заразени с Алфа, имат 73% по-малък шанс да го предадат на неваксинирани хора.

Професорът обаче признава, че към момента не може да се установи колко точно е ефективна ваксината за намаляване на заразяванията.

Още едно доказателство идва от проучване на университета. Екип от учени ежедневно взима проби от 23 души всеки ден след като са дали положителни тестове. С взетите клетки се прави опит за заразяване на други клетки. С клетки от шестима напълно ваксинирани хора нито една от пробите не беше заразна - за разлика от тези от неваксинирани хора. Проучването показва, че ваксинираните отделят по-малко вируси и също така спират да отделят по-рано от неваксинираните.

Учените за пореден път потвърждават и факта, че защитата, която ваксината осигурява, намалява драстично с времето.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още по темата: ваксиникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
12
 
5
 
! Отговори
Тялото преди 2 години
До Дачо"Всеки сме ваксинирани за много болести като деца и възрастни,но тези ваксини са тествани години наред,а тази само няколко месеца."Това просто не е вярно. Провери колко и как е тествана всяка ваксина. От Полио, тетанус до шарка. По абсолютно същия начин. Самото тестване отнема месеци, останалото е административно време, чакаме на разрешителни и други.Най-бавно появилия се страничен ефект на ваксина от 250г насам е по-малко от 2 месеца. Това за годините го измисли някой местен.
142
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че не живея в тоя к е нефв който се е превърнала държавата. . Човек не си избира родината и родителите, но има избора да живее нормално в нормална държава, сред едно мислещо и много по - отговорно общество.
141
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 126 Лекарството не предпазва от заразяване, генийче.
140
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропагандата не спира
139
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички , които са били болни, включително умрелите, са почнали лечение с вит Д, цинк, селен и аспирин. Това им се казва и по телефона. Ако помагаше, нямаше да имаме 25 000 умрели.
138
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак дъвка с информираното съгласие... Никъде не пише, че освобождаваш някого от отговорност. Много сте ***! Има я бланката в Интернет, чети!
137
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заразяват по-малко, защото в отвъдното условията са по-различни :)
136
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незнам какво трябва да стане, за да му увре тъпата глава на чукундура ***. Затова България е на това положение, когато цяла Европа се нормализира в България всекидневни рекорди.
135
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В заглавието се съдържа внушение, че всеки човек е заразител. Това естествено е грубо изопачаване на действителността, защото според властите, мнозинството хора още не са го изкарали (нали затова е зора да се ваксинират). Иначе да, хората трябва да се ваксинират.
134
3
 
6
 
! Отговори
Сия преди 2 години
Вчера в предаването на Минчо Христов показа договора на Phiser с Евросъюза. Доста дебела папка, в която огромната част е секретна и не може да бъде прочетена. Просто черни карета на почти всички страници, с изключение на уводните. Нататък няма и дума непокрита с черно каре. Някой хакер сигурно скоро ще извади на светло какви незаконни неща са договорили.
133
4
 
7
 
! Отговори
Касандра преди 2 години
До Анонимен 126 - лекарства има от самото начало - цинк, витамин D, кверцетин, ивермектин, хидроксихлорокин. Потърсете - има буквално стотици научни статии потвъждаващи ефективността. Послушайте интервюта с докторите Zelenko, Kory или McCullough. От това следва, че цялата пандемия е един голям цирк, чиите цели са: да ни принудят да се бодем с неясни субстанции за неясни цели (вероятно стерилизация или генетични промени) и да играничат движението и потреблението ни - което открито искат отдавна.
132
2
 
9
 
! Отговори
+++ преди 2 години
Лекарства против ковид ИМА. Прилагат се в над 25 държави - Мексико, щат Утар Прадеш (230 млн души), Латинска Америка... Цената е 1.80 $. Резултатът е над 20 пъти по-малка смъртност спрямо ваксинираните държави. От друга страна "ваксините" имат себестойност 14 цента и се предлагат по 20 $ - в милиарди дози. Гейтс е инвестирал 10 млрд, и очаква приход 200 млрд. Всеки може да гледа интервюто с него. Алтруизъм, бате... Изобщо не става дума за пари, нали?!?
131
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив всички ваксинирани заразяват повеч не разбрахтели че в тия ваксини е самата зараза стига сте лъгари народа неви искаме никакви ваксини и лекарства нито пък сертификат няма да стане това което иска те дано да горите в ада проклети убийци никой не ви вярва вече вън в затвора дано да горите в ада проклети убийци
130
4
 
13
 
! Отговори
Касандра преди 2 години
Хайде стига с тия измислени статистики. Нали преди 7 месеца ни казваха, че "ваксините" са 95% ефективни. Защо да вярваме сега, след като досега всичко, което ни беше казано, се оказа грешно? Нали виждаме как в Израел и Исландия дето са много "ваксинирани" как карат най-големите си вълни - следователно "ваксинираните" се заразяват и разпространяват масово. Данните от Англия показват, че и ***. Стига лъжи.
129
4
 
8
 
! Отговори
22 преди 2 години
Вчера имаше предаване на Минчо Христов, с много интересни материали. Има ги в FB. Силно препоръчвам да видите какво казват световно известни медицински специалисти, дори и създателя на mRNA, и много други, които се борят с всички сили ПРОТИВ ваксинирането
128
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"От антибиотиците дето ги пиете без рецепта имат повече странични ефекти от ваксината." ---- тези, които са по-склонни да си набият експериментална течност, са същите, които се тъпчат с антибиотици с повод и без повод. Нормалните хора се лекуват с природни методи.
127
6
 
20
 
! Отговори
Сия преди 2 години
Хайде стига с манипулациите. Антиваксъри няма, или са изключително малко. Има масово хора - а това са 80%, които са против течностите, неизвестно защо наречени ваксини, въпреки че не произвеждат имунитет. Които иска, да се боде. Не ни ги натрапвайте тези недоказани методи. И защо ваксинираните са в такава злобна кампания срещу останалите 80%, които са 4 пъти повече от тях?
126
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: Дачо Да, и за никоя друга ваксина не подписваме декларация за информирано съгласие нали? Само за ваксините срещу новия коронавирус ни задължават да подписваме декларация че сме съгласни с нещо, с което всъщност не сме съгласни, а сме принудени!
125
1
 
6
 
! Отговори
ХиХиХи преди 2 години
....и не един, а два мармота връткат станиолчета.
124
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Принуждавани овце на заколение.