Ваксинираните срещу COVID-19 заразяват по-малко хора

При Делта варианта рискът намалява с 63%
Обновена: 24 окт 2021 10:14 | 24 окт 2021 09:10, Камелия Цветанова
201
Ваксинираните срещу COVID-19 заразяват по-малко хора
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хората, които са напълно ваксинирани срещу COVID-19, са много по-малко заразни за другите с коронавирус, въпреки появата на Делта-варианта, който се счита за много по-заразен. Това показват нови няколко проучвания. Констатациите опровергава слуховете, че ваксините вече не помагат за предотвратяване на разпространението на вируса, пише БГНЕС.

„Те наистина намаляват предаването“, казва Кристофър Байрън Брук от Университета на Илинойс. „Ваксинираните хора предават вируса в някои случаи, но данните са категорични, че рискът от предаване от ваксинирани е много по-нисък от този при неваксинираните“, казва още професорът.

Проучването сочи, че ваксинираните хора, заразени с Делта-варианта, имат 63% по-нисък шанс да заразят хора, които не са ваксинирани.

Ваксините са още по-ефективни при Алфа-варианта, при който ваксинирани, заразени с Алфа, имат 73% по-малък шанс да го предадат на неваксинирани хора.

Професорът обаче признава, че към момента не може да се установи колко точно е ефективна ваксината за намаляване на заразяванията.

Още едно доказателство идва от проучване на университета. Екип от учени ежедневно взима проби от 23 души всеки ден след като са дали положителни тестове. С взетите клетки се прави опит за заразяване на други клетки. С клетки от шестима напълно ваксинирани хора нито една от пробите не беше заразна - за разлика от тези от неваксинирани хора. Проучването показва, че ваксинираните отделят по-малко вируси и също така спират да отделят по-рано от неваксинираните.

Учените за пореден път потвърждават и факта, че защитата, която ваксината осигурява, намалява драстично с времето.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още по темата: ваксиникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 120 Антибиотиците се изписват на болни, а не на здрави хора! Има разлика!
122
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До фашоистити медици.... Пройзведете лекарство не ваксина. Тогава няма да се заразяваме.
121
1
 
13
 
! Отговори
Дачо преди 2 години
Всеки сме ваксинирани за много болести като деца и възрастни,но тези ваксини са тествани години наред,а тази само няколко месеца.Аз лично не желая да бъда опитно зайче!!!
120
1
 
1
 
! Отговори
към 114 преди 2 години
За съжаление, трудно може да ти се помогне. Явно си много тежък случай. Един съвет - мисленете не е вирус, не се плаши толкова, опитвай го от време на време, и може би след години ще му хванеш цаката. Или при теб и е безсимптомно? Дотогава по-добре си сложи един надпис на огледалото, и го гледай по-често. Би свършил работа надпис като ***, но мога и други думи да предложа.
119
9
 
3
 
! Отговори
Ваксър преди 2 години
Всеки ден в България се ваксинират по 10000-12000. Пукате ли се от яд антиваксъри, че намалявате прогресивно
118
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе забелязвате ли някаква тенденция ?!?!?! в сайтовете за запознанства все повече моичета са постнали "с неваксинирани не се занимавам"???!?? питах една що и тая ми вика ми ваксинираните го дървт повече и им е по-сладко!??? бси каксо става? освен това една ми вика ми то му свети в тъмното и го намирам да го лпам по-лесно??? игаси???
117
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 114 Ами да, страх ги е, че вакуумът в главите им ще светне, ако се ваксинират. Нали имало такива случаи в ромската махала в Кюстендил. То си е страшно. А и въздух им вкарват и се подуват
116
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От антибиотиците дето ги пиете без рецепта имат повече странични ефекти от васината.
115
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези числа са манипулация. Първо, има големи разлики от ваксина до ваксина, второ, разликата между алфа и делта варианта е сериозна и ваксините са правени за алфа варианта.
114
1
 
12
 
! Отговори
до 109 преди 2 години
И аз чета, и установявам, че хората четат и мислят, а не вярват сляпо на поръчкови статии. Но пък троловете на медицински фашизъм сигурно имат задача да пускат множество безсмислени коментаи, за да се изгуби на техния фон мнението на разсъждаващите.
113
1
 
13
 
! Отговори
Къде е доказано преди 2 години
бе 107ми?Доказано си се разболяват , че и умират.Явно пък тези със страничните ефекти удобно не ги виждаш. Дет се вика щом на теб ти няма нищо (засега) значи всички са ок.
112
2
 
11
 
! Отговори
Вярно е! преди 2 години
На ваксинираните им миришат по-хубаво акитата!
111
3
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА преди 2 години
Тогава за къФ е тоя измислен зелен "сертификат" бе???!!!Като имам зелен "сертификат" ще ме пускат на дискотека и нощен бар, за да заразявам по-малко хора ли???!!! Има Видовден, да знаете!Всяко нещо си има начало и край, само геврекът няма!
110
21
 
3
 
! Отговори
Ваксинчи преди 2 години
Повечето антиваксъри ги е шубе, щото ваксината ще ги затрие. Всички признаци са налице за да бъдат определени като вредни микроорганизми. Та след ваксините ще се самоунищожат. Та за не разбралите: Интелекта на антиваксъра е като на амеба. Колкото по-нисък интелект (колкото по- про сти), толкова по-върли антиваксъри, бълващи безумия
109
11
 
5
 
! Отговори
Спрете преди 2 години
... да шамарите антивваксърите с факти. На тях и така им е достатъчно тежко в живота.
108
2
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Да не познават що е това вирусът на Ковид 19 и да плещиш врели некипели за заразяването. Вирусът може дъ бъде кой да е Грипов вирус, важното е колко антиокислител пренася в Белите дробове. Битката трябва да е срещу тези, които го внедряват.
107
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Португалия с 98% ваксинирани има 4 починали от ковид. Сингапур с 95% ваксинирани имат 6 починали. Швеция с 86% ваксинирани има 9 починали. В България и Румъния с 20-30% ваксинирани, всеки ден изчезва х едно голямо село от картата им.
106
9
 
10
 
! Отговори
+++ преди 2 години
Да, това не е лютеница! Целта на ваксината е да получиш имунитет (учебник по медицина за първи курс). От това, което се предлага като експериментална течност, неизвестно защо наречена ваксина, НЕ получаваш имунитет. Не ти пречи да се заразиш, да се разболееш и да умреш. Ваксината води до мутации, които ще направят вируса неизтребим.
105
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четейки коментарите, разбирам че всички българи, са завидни специалисти в разработването на ваксините. Брех!
104
5
 
5
 
! Отговори
хахах преди 2 години
щом казвате, вярваме ви сляпо и се боцкаме редовно