Ваксинираните срещу COVID-19 заразяват по-малко хора

При Делта варианта рискът намалява с 63%
Обновена: 24 окт 2021 10:14 | 24 окт 2021 09:10, Камелия Цветанова
201
Ваксинираните срещу COVID-19 заразяват по-малко хора
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хората, които са напълно ваксинирани срещу COVID-19, са много по-малко заразни за другите с коронавирус, въпреки появата на Делта-варианта, който се счита за много по-заразен. Това показват нови няколко проучвания. Констатациите опровергава слуховете, че ваксините вече не помагат за предотвратяване на разпространението на вируса, пише БГНЕС.

„Те наистина намаляват предаването“, казва Кристофър Байрън Брук от Университета на Илинойс. „Ваксинираните хора предават вируса в някои случаи, но данните са категорични, че рискът от предаване от ваксинирани е много по-нисък от този при неваксинираните“, казва още професорът.

Проучването сочи, че ваксинираните хора, заразени с Делта-варианта, имат 63% по-нисък шанс да заразят хора, които не са ваксинирани.

Ваксините са още по-ефективни при Алфа-варианта, при който ваксинирани, заразени с Алфа, имат 73% по-малък шанс да го предадат на неваксинирани хора.

Професорът обаче признава, че към момента не може да се установи колко точно е ефективна ваксината за намаляване на заразяванията.

Още едно доказателство идва от проучване на университета. Екип от учени ежедневно взима проби от 23 души всеки ден след като са дали положителни тестове. С взетите клетки се прави опит за заразяване на други клетки. С клетки от шестима напълно ваксинирани хора нито една от пробите не беше заразна - за разлика от тези от неваксинирани хора. Проучването показва, че ваксинираните отделят по-малко вируси и също така спират да отделят по-рано от неваксинираните.

Учените за пореден път потвърждават и факта, че защитата, която ваксината осигурява, намалява драстично с времето.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още по темата: ваксиникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има вече стотици клинични проучвания, че ваксинираните ако и да се разболеят, което е изключение, имат по-малък вирусен товар и отделят вируса по-кратко. Доказано е, така че спрете да си чешете езиците тука.
102
3
 
8
 
! Отговори
Още истории... преди 2 години
От хиляда и една нощ.Днес буля Камелия е в ролята на Шехерезада!
101
4
 
5
 
! Отговори
?? преди 2 години
BigPharma се държи от два фонда, които контролират и 88% от TOP 500 S&P компаниите в света, т.е всичко. И това са Vanguard и BlackRock. Първата не е пъблична, и в нея се инвестира само с покана, но иначе и двете си държат взаимни акции. Капиш?
100
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе аз явно съм неинформиран,мислех че ваксините прекратяват разпространението на заразените болести.
99
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бах тез учени извадка от 23 души. Те толкова се събират на пейките пред блока. Ама не можели точно да колко било по-малко, ама пуснали статия в защита на Биг Фарма. ***.
98
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в израел и другите държави хората вече не умират от вирус защото са ваксинирани! е сега вече умират от тромбоза, ама това не влиза в сметката и не се брои!
97
4
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
УГУР ШАХИН ОТ БИОНГЕЙТСХ: ЛАБОРАТОРНИТЕ ПЛЪ-ХОВЕ ИЗМРЯХА ВСИЧКИТЕ СЛЕД КАТО ИМ ТУРИХА 5-ТАТА ДОЗА! ЗА ТОВА ДО 4 ДОЗИ ОТ ЕДНА ВАКСИНА ЗА КОНКРЕТЕН ЩАМ , ЧЕ ИНАЧЕ ЩЕ СЕ УСЕТЯТ!
96
5
 
18
 
! Отговори
+++ преди 2 години
Изключително поръчкова статия. ФАКТ. Пропаганда и манипулация. След като Гейтс контролира СЗО заедно фондациите си с жена му и с Глобалния алианс за ваксини и имунизация ГАВИ, и след като е инвестирал 10 млрд и очаква приход 200 млрд, кой би си помислил, че става дума за алтруизъм и желание да помогне на човечеството.?!? По една топла супа да им беше купил по-добре... Ама в супата няма пари и контрол. Все едно ще си ги носи на оня свят.
95
5
 
15
 
! Отговори
999 преди 2 години
И понеже ваксинираните заразяват уж по- малко хора - затова във ваксинирания САЩ ГОНЯТ НАД 100 000 - 130 000 ВСЕКИ БОЖИ ДЕН! ФАКТИТЕ ОПРОВЕРГАВАТ СТАТИЯТА. САМО ЛЪЖИ ЗА КОВИД! СЪЩО ИМА И ЛЕЧЕНИЕ ТУК И СЕГА!
94
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 80 ----- до проф. Ваня Добрева от БСП ------ да, ама В развитите европейски държави хората взимат по хиляди евро заплата, имат работещи институции, техните президенти не размахват юмруче и не повеждат пуч срещу работещото правиелство и затова хората им вярват!
93
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Анннн аааааа ! Заразявали ваксинираните по малко хора ! Евроатлантическото Беге Малоумие чупи рекорди за Гинес !
92
3
 
17
 
! Отговори
Ццц преди 2 години
ВАКСИНАТА ХЕМ Е НЕСТЕРИЛИЗИРАЩА, ХЕМ НАМАЛЯВА С ВРЕМЕТО, ХЕМ Е ПО- НЕЕФЕКТИВНА ЗА НОВИТЕ ЩАМОВЕ, КОИТО ТОЧНО ТЯ УСКОРЕНО СТИМУЛИРА, ХЕМ ИМА И СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ!!! ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ!!!
91
3
 
14
 
! Отговори
Много преди 2 години
се пънат да отровят хората...през ден, през два само си сменят констатациите....и лъжа, след лъжа....дори не се усещат, че никой вече не ги взема на сериозно..
90
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Учените за пореден път потвърждават и факта, че защитата, която ваксината осигурява, намалява драстично с времето." --- затова 5-и, 8-и, 20-и бустер, докато не станете на решето
89
4
 
15
 
! Отговори
Цццц преди 2 години
НИТО ЕДНА ЕПИДЕМИЯ ПО СВЕТА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СПРЯНА С НЕСТЕРИЛИЗИРАЩА ВАКСИНА КАТО ВСИЧКИ ТЕЗИ ЗА КОВИД!!!
88
3
 
3
 
! Отговори
+++ преди 2 години
... от една друга тема: Изключителна статия ТОЧНО по темата за ваксини и лекарства има в сайта на "мрежата Волтер" на английски https://voltairenet.org/article214291.html а също и на руски. https://voltairenet.org/article214325.html. Прочетете и коментирайте след това!
87
0
 
9
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Ерата на ...%-тите.
86
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виждаме как е в Англия. Толкова ваксинирани има, че в момента гонят рекордни стойности на новозаразени на ден. Ето това отблъсква хората от ваксините - постоянните измишльотини. Вчера по телевизията даваха някаква доцентка, която обясняваше че ваксиниран да зарази друг - това е невъзможно. А пък да влезе в болница - абсурд. А починал ваксиниран това било конспирация. На фона на ежедневните данни. Какво да кажеш повече?
85
4
 
10
 
! Отговори
В БЪЛГАРИЯ преди 2 години
...ТУК ИЗПИСВАТ ОТ БОЛНИЦА БЕЗ КРЪВЕН ТЕСТ ЗА КОВИД, А ДОРИ И ПО НАШЕ НАСТОЯВАНЕ - ИЗЛЕЗЕ ПОЛОЖИТЕЛЕН И ПАК ГО ИЗПИСАХА БОЛНИЯ! НИКОЙ НИКЪДЕ НЕ ИСКАШЕ ДА ГА ВЗЕМЕ СЛЕД ТОВА, искаха ОТРИЦАТЕЛЕН тест - НИТО В ДОМ, НИТО В ДРУГО ОТДЕЛЕНИЕ! НАПУСНАХ РАБОТА, ЗА ДА ГО ГЛЕДАМ ВКЪЩИ И ГО ИЗЛЕКУВАХ ЛИЧНО С ИЗВЕСТНИ И ПОЗНАТИ НАРОДНИ МЕТОДИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ВИРУСИ. НО НЕ БЕШЕ ЛЕСНО!
84
5
 
17
 
! Отговори
Time преди 2 години
Голям майтап е тази статия... Който се интересува, чете авторитети като нобелиста Люк Монтание, като създателя на mRNA Rober Malone, който с всички сили се бори против ваксините, и много други хора - най-често трудно допускани до медиите, които са под почти пълен контрол. А иначе честито на Чичко Бил - ще спечели 200 милиарда от ваксини. Зарадвах се, че заряза Microsoft, но сега прави безкрайно по-вредни неща.