Фармацевтите съдят НС и МС, били дискриминирани

За тях няма средства като за останалите на първа линия
34
Фармацевтите съдят НС и МС, били дискриминирани
Снимка: БГНЕС

Българският фармацевтичен съюз (БФС) заведе колективен иск от името на своите членове срещу Народното събрание и Министерския съвет. БФС е първата съсловна организация, която е принудена да направи това, поради дискриминационно отношение към магистър-фармацевтите, което съществува от години в системата на здравеопазването, но особено отчетливо бе демонстрирано от държавата по времето на пандемията от COVID-19, посочват от съюза.

Причината за недоволството им е, че за тях не са предвидени допълните средства като за останалите специалисти на първа линия.
 
От началото на месец септември БФС многократно настоява за среща с Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, за да се гарантира и обезпечи нормалната работа на аптеките с НЗОК, но такава среща до момента няма. Едва след завеждането на колективния иск бе получено писмо, което отново прехвърля отговорността към друга институция.

БФС настоява за отговорно поведение от българските институции, разумен диалог и равноправно отношение към всички съсловия – обратното би задълбочило хаоса в системата и би създало затруднения за пациентите.

В БФС вече започнаха да пристигат декларации от Регионални фармацевтични колегии с искане за оставка на ръководството на НЗОК. В момента продължават преговорите между БФС и Националната здравноосигурителна каса по договора между НЗОК и откритите аптеки, като настоящият договор е с давност до края на месеца, а нов все още не е подписан, което поставя в риск реимбурсирането на продуктите за домашно лечение.

Управителният съвет на Българския фармацевтичен съюз констатира, че е налице продължаваща и задълбочаваща се тенденция по поставяне на магистър – фармацевтите, като медицински специалисти, в неравноправно положение. От началото на здравната криза, породена от разпространението на острото вирусно заболяване коронавирус COVID-19, държавата предостави допълнително възнаграждение, предпазни средства и стимули за работа на други категории медицински специалисти – лекари, дентални лекари, специалисти по здравни грижи. По необясними причини, въпреки многократните напомняния и становища на БФС компетентните държавни органи в лицето на НЗОК, Министерски съвет и Народно събрание не са предприели никакви действия за отстраняване на дискриминационното третиране на магистър – фармацевтите. БФС покдрепя предоставянето на стимули на другите медицински специалисти, но твърдо настоява отношението към магистър - фармацевтите да бъде равностойно - съответно на защитата на правата на човека, на правото на Европейския съюз и на българското законодателство по признака обществено положение.

БФС подчертава, че магистър – фармацевтите са квалифицирани по своята подготовка аналогично на лекари и на дентални лекари – те са медицински специалисти по силата на законодателството, образованието и отговорностите, които са им вменени. Те са най – бързо и пряко достъпните медицински специалисти за пациентите, страдащи от COVID-19, медицински специалисти, които ежедневно предоставят фармацевтични грижи за амбулаторното лечение на това заболяване. Те са първата линия и при доставяне на предпазни средства и средства за тестване в домашни условия. При спиране или затрудняване на обслужването на пациентите по време на пандемията в определени кризисни моменти от страна на лечебните заведения единствено магистър – фармацевтите в аптеките остават медицинските специалисти, които са насреща.

БФС отново призовава компетентните държавни органи, които са отговорни за подготовката на Закон за бюджета на НЗОК за 2022 г. – НЗОК, МЗ и Министерския съвет, да предвидят необходимата основа за равноправно третиране на магистър – фармацевтите.

Според съюза необходимите средства са пренебрежително по – малки по размер от тези, които държавата повече от 18 месеца предоставя на останалите медицински специалисти.

Въпреки това до момента магистър – фармацевтите не са искали оставки на органите на управление и не са предприемали протестни действия. При продължаващо бездействие на държавните органи и предвид ситуацията на нова вълна на коронавирусна инфекция, последните действия са предстоящи.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ейййй, нямаха наплюскване тия търгаши. Нароиха се един куп парвенюта, дето се видяха с пари и забравиха, че са хора.Ако имате такива познати, ще разберете за какво става дума. Ако ти се пише приятел, да си знаете, че не е безкористно. Плюя на парите им.
31
0
 
1
 
! Отговори
П.К. инк. преди 1 месец
В това болно и смутно време фармацефтичната индустрия и цялата тяхна общност си паднаха на "късмета" да станат бързо, бързо, ако не милиардери, поне милионери. И тези техни "дела" за "дискриминация", само потвърждава нашето становище, че те нямат ни морал, ни чест, нито достойнство и най-малко страх от Бога.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Дай ми нещо за глава".......................Магазинерът от аптеката трябва да мисли и да полага труд..........."Дай ми нещо за крака"...................Магазинерът трябва да мисли............."Дай ми нещо за корем".................Магазинерът от аптеката трябва да мисли..............Когато кажеш на магазинера в аптеката "Дай ми това лекарство", ти го консултираш и той трябва да ти плати за консултацията.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато пазарувам без рецепта от аптекарския магазин, фармацевтът трябва да ми плаща за безплатната консултация, която му давам чрез назоваване на лекарствата, които искам.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фармацевтите са магазинери. Те продават стока. Търговци като всички останали търговци.
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И счетоводителите и банкерите са на първа линия и никога не ги затвориха, и на тях по 1000 от държавата.
26
1
 
4
 
! Отговори
Hasan преди 1 месец
Аз като работя в чистотата, и аз съм на 1-ва линия, искам 1000 лева!
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато започнете, да се обличате за работа, като космонавти, ще има и за вас, мрънкалници!
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колчо ти какво работиш че надничаш отвсякъде с мнение. На всяко гърне мерудия. Гледай себе си.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм за, но само за болничните фармацевти. Частниците и без това правят луда пара на наш гръб.
22
1
 
1
 
! Отговори
До 21 преди 1 месец
Точно в десетката ! Мойте идей са същите !
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колчо не могат всички да са Шменти капели и прочие "шифиорчета". Някой сме се образували. Това е положението.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как да се справим с коронаепидемията? 1) Отменяш пътеката за ковид, с коят се точи касата чрез хоспитализация на кючекчии по отделенията и връщаш нрмалната пътека за пневмония; 2) Отменяш доплащането на тако и вако; 3) След една седмица, намя да има никакъв ковид.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещо всички почнаха да се жалват от дискриминация и да съдят и какво ли не. Да не се превръщаме в САЩ?
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фармацевтите имат достатъчно големи заплати,ай да не ривът и те,че става доста нахално.
17
1
 
5
 
! Отговори
До 14 преди 1 месец
В голяма грешка си ,от тези 1000лв след данъка взимат 650,а сестрите от 360лв след данъка 220- това беше преди,сега сестрите взимат по 150лв че по-малко,провери си информацията преди да пишеш.
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези фармацевти много нсхални. Продават лекарствата през стъклата, нямат пряк контакт с болни, а искат допълнително пари.
15
2
 
8
 
! Отговори
Шофьор преди 1 месец
Шофьорите на градския транспорт също на първа линия.
14
1
 
6
 
! Отговори
гост преди 1 месец
До Личните лекариполучават 1000 лв чисто , касата им плаща осигуровките даже !!
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пропуснали сте да напишете Фармацевти-ГЕРБ.