Калфин: 80% от работилите от разстояние искат да продължат и в бъдеще

Хоум офиса е по-удобен за служителя и по-евтин за работодателя
25 окт 2021 17:00, Анисия Иванова
38
Калфин: 80% от работилите от разстояние искат да продължат и в бъдеще
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Когато става дума за загуба на работни места заради пандемията, основните потърпевши са хора с временни договори, по-ниско образование и хора, които са работили в бизнеси, които изискват служителите да присъстват физически. Това заяви Ивайло Калфин изп. директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Eurofound), в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Информацията, която представи Ивайло Калфин е от новия доклад на Eurofond, който е насочен към работните места.

“Около 80% от хората, които са работили от разстояние, искат да продължат да го правят и за в бъдеще. Много по-малко са тези, които искат да са хоум офис без някога да са имали тази възможност. Изчисленият потенциал е, че ⅓ от работните места дават възможността да се работи от вкъщи. Но трябва да запомним, че по-голямата част от тях не са такива.”, обясни той.

"За пореден път виждаме, че онези професии, които предлагат възможността за работа от вкъщи до голяма степен са били запазени. В началото на пандемията хората бяха принудени да работят от вкъщи, но това все повече започва да се превръща в привилегия.”, коментира още Калфин.

Възможността за хоум офис вече е едно от средствата, чрез които работодателите привличат нови квалифицирани работници. В платформите за търсене и предлагане на работа има опцията да отбележиш, че търсиш или предлагаш работно място, чиято основна дейност може да се извършва и от вкъщи. По този начин и самите работодатели пестят от наемане на офиси, а освен това директно могат да наемат специалисти от други страни и дори континенти. Това обаче, заяви Калфин, не означава, че компаниите, които предлагат офиси под наем, ще останат без препитание.

“Ако имате възможността да работите от вкъщи, но все пак искате да излезете от вас, защото е шумно, нямате добри условия, защото искате дефиниран работен ден, то вие ще потърсите коуъркинг пространство близо до дома.”

Едно постоянно работно пространство в Ирландия излиза на работодателя около 650 евро. За сметка на това споделено работно пространство (коуъркинг пространство) в близост до дома на работника струва три пъти по-малко. Кой ще го плати зависи от договора, който служителя и работодателя са сключили помежду си.

Калфин коментира, че цялата пандемията, не само работните места, но и несигурността, здравните проблеми са се отразили много зле на психосоциалното поведение. Нивата на стрес са се увеличи много, което води до отключване на психически заболявания. Младите хора са най-потърпевши от тази негативна тенденция, жените са силно подложени на стрес също, както и хората, които има професия, която изисква по-ниска квалификация.

"Връщането обратно на работа не е автоматичен процес след година и половина вкъщи. Това трябва да стане бавно и постепенно, а не насилствено. Работодателите могат да помислят за хибридна форма на работа, както и да проявят разбиране към желанието на хората да съчетаят лични и работни ангажименти.”, съветва той.

Калфин коментира и ниските темпове на ваксинация в България. Според него отказът от имунизиране ще има своята цена и тя ще бъде икономическа. В западните държави прогресивно се облекчават мерките, но в България заради малкото ваксиниране все още говорим за затваряне на училища. Резултатът от това е, че възстановяването на българската икономика ще бъда забавено.

Целия разговор може да видите във видеото Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
Ясно е! преди 2 години
"Калфин: 80% от работилите от разстояние искат да продължат и в бъдеще"-- Ооо това нищо не. В САЩ пък вече въобще не искат да работят, след като Брандън им налива трилиони ковид-помощи от които получават повече отколкото ако работят. Бизнесите не могат да намерят работна ръка и фалират. Държавата фалира по план. Задължитетелното ваксане изхвърля на улицата хора. С капитализма ще се приключи веднъж за винаги, до пълна победа на Комунизма и всички зависят от Партията и Министерството На Истината
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Таня И кво работиш от вкъщи ако не е тайна?
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АлексНе се иска много акъл за да се сетиш.В момента светът е вече в световна депресия. Има натиск върху фирмите чрез нарушени доставки, рестрикции, сертификатии следва глобална резесият.е. намаляване на икон. дейност.т.е всички дейности като реклама, туризъм, внедряване на технологии ИТ ще бъде спрянот.е. вие ще довършите сегашните проекти и няма да получите дригу и ще останете без работа както и всички таки он-лайн казвам го защото и аз съм така но мога да виждам напред
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До *** Тоя е един дето бая пара е заработил и за разлика от тебе може и да не работи вече.
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Айти Кого лъжеш бе копейкин?
25
2
 
2
 
! Отговори
циник преди 2 години
Тоя, кой беше?!?!?! ... ***.ник някакъв, че не се сещам ... п.... и ......
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимна преди 2 години
До АнонименТя е за хора с образование, а не за бачкери като теб.
23
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е как не ,такива дето работят от вкъщи с много юалко изключения са напълно безполезни особено държавни служители
22
2
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Компанията в която работя реализира доста сериозна икономия,откакто се работи хоум офис.Предполагам,че дори и след края на пандемията,който желае ще го оставят хоум офис.
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако нямаш работа става, но аз имам и в нас ми е тегаво. Не съм толкова продуктивен, нямам социални контакти. Не е работа, плюсът е, че избягвам трафика
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проучването Ви е направено върху 80% хора без дрца!
19
0
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
До Анонимен20 Изобщо четеш ли статиите ,под които пишеш коментари.Каква е връзката между Радев и хоум офиса?Или се плаща на буква?
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всичко върви по план значи ;)
17
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как няма да искат! На баницата мекото кой отказва? Да гушкаш едни лесни парички докато лежиш на дивана в хола, с пуканки или чипс в едната ръка, и биричка в другата, гледаш си телевизия, ако някой те потърси служебно по телефона се правиш на зает и отговаряш важно, ако изобщо те търсят!Ехей, такава работа и при комунизма нямаше!
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
прайм се,че работим, а градинките ,трототаорите, фасадите са помия
15
2
 
15
 
! Отговори
до 15 преди 2 години
Цялата фирма сме ваксинирани от април месец, ама никой не стъпва в офиса. Даже го върнахме на landlord-а и работодателят вместо да плаща наем 50000 евро месечно (хубав офис беше), ни осребрява двойно на преди ипотека. Никоя фирма в ИТ сектора не натиска хората да се връщат в офисите, даже напротив.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да. Всяка офис работа свързана с обработката на информация или вътрешни за фирмата срещи може да се вършат и от вкъщи, което е сигурно 95% от фирмените човеко-часове.
13
2
 
11
 
! Отговори
Жорж преди 2 години
Мързела брато ,ако е болест досега да е изтръшкала , по -голямата част от човешката популация. Толкоз.....
12
1
 
9
 
! Отговори
пл преди 2 години
тоя веднъж го видях на центъра да носи едни рекламни балони с някакви платени младежи и щях да повърна. за първи път видях на живо един алчен и гнусен български политик.
11
2
 
11
 
! Отговори
до 10 преди 2 години
Точно обратното. 95% от квалифицирания труд може да се прилага онлайн (че дори скоро и лекарите ще могат да работят онлайн). При квалифицираните служители засегнатите от пандемията са не повече от 1% за разлика от неквалифицираните, където процентът е над 80.