Нужен бил пълен локдаун, по 15 000 на ден се заразяват, но нямат симптоми

Здравната системата нямало да издържи на натиска
407
Нужен бил пълен локдаун, по 15 000 на ден се заразяват, но нямат симптоми
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Проф. Огнян Кунчев, математик от БАН, смята, че е нужно веднага да се въведе локдаун.

„Данните, които излизат в понеделник, през уикенда не са точните, а всъщност си имаме най-малко 4000 заразени най-малко, които са демонстрирали симптоми“, каза той пред БНР.

Още по темата

„Тези 4000 са видимата част на айсберга, невидимата част на айсберга в България, с тези нива на тестване, умножете го по 4, 5 и считайте , че става дума за едни 15 хиляди, които се заразяват, но не ги отчитаме и те ходят невинно насам- натам и сеят зарази, защото са безсимптомни. Считайте, че тук става дума за морал, а не за математика“, посочи още проф. Кунчев.

"Това, което сега се случи като брой заразени, хоспитализирани и починали, беше ясно преди месеци и си беше предвидимо.  Но най-лошото е, че стихията е срещу нас. И каквито и мерки да въведе, дори и пълен локдаун, това ще се почувства чак след две седмици. И тия данни от 4000 души, което според мен са 20 000, те ще продължат 10-15 дни", каза още математикът.

По думите му и ефектът от зеления сертификат ще се почувства поне след 15 дни. А през това време здравната система няма да издържи.

„Интензивните легла вече са пълни- 600 легла, реанимациите са пълни, а това са хора с единия крак в гроба. Вижте в Румъния какво става - и у нас е така, болниците са претъпкани - но телевизиите у нас си го спестяват това - хората над 60 години, които са най-уязвимите - те страдат най-много, защо не се показва това от медиите?", попита проф. Кунчев.

Според мен локдаунът трябва да бъде въведен веднага, заяви математикът.

По думите му, за излизане от кризата, трябва да се ваксинират поне 50 хиляди на ден.

„Индия и Китай са ваксинирани над 50 на сто, само Русия, Румъния и България сме най-големите слабаци. Ако караме така, нямаме шансове“, заяви проф. Кунчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


407
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
314
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината е на по-малко от година и вия си я слагате. Не сте у ред, казвам ви честно.
313
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато математици се опитват да налагат локдаун в държавата, значи нещо не е наред в нея.
312
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От статията става ясно само че 11000-19000 души на ден изобщо не реагират на вируса и вирусът не реагира с тях - ПЪЛНА РЕЗИСТЕНТНОСТ. Другите 4000 здраво кихат и кашлят и толкова. А за цялото време имаме около 600 нуждаещи се от специално лечение, останалите явноса в положение, нормално за сезонните грипове. За ваксиниране по време на епидемия пък хич не ми се приказва...
311
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 315 Аман от т,р.,.о,.лове. С пеницилин ли щяха да го спрат?
310
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Точно ! По времето на соца щяха да ваксинират всички за месец ! Във всички посоки тръгват ,,Уаз"ки с мед.сестри - по предприятия , училища , казарми , няма не искам , няма недей ! Антиваксърите нямаше да смеят да пръднат !"------------------Мечтаеш си пак да се върне същия строй, затова така здраво натискаш за ковид диктатура, нали така, другарю?
309
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГостДа,но при соца НИКОГА нямаше да ни вкарат такива западни бъркочи,от които пак си болен,а мое да промени гена ни-без никой да носи отговорност!Сертификати като чипове за всеки,роби!Соца се грижеше за здравето на хората още от бебета до стари хора,затова построиха болници даже в селата с истински лекари а не като днешните книжни плъхове Кунчевци и сие охлюви.Соца беше РАЙ и скоро всички ще го разберете овце!
308
0
 
25
 
! Отговори
1970-та преди 2 години
Те преди 50 години лекарите в Щатите са рекламирали цигарки. Преди 100 години са смятали Кокаина и радиоактивния Радий за панацея на всички болести, ама с времето истината изплува. Науката не винаги е на прав път. Грешно е да и се доверяваме напълно. Хората имат много лошия навик да повличат крак подир стадото, без да се замислят че по времето на Галилей са вярвали че Земята е плоска и Антиплоскоземци са били горени на кладата, заради съмненията си в дневния ред. Историята се повтаря.
307
1
 
23
 
! Отговори
0 преди 2 години
То за този локдаун от една седмица се говори в определени среди, има едни 13 милиарда, които да бъдат взети и окрадени до голяма част , но само ако слушкаме раята
306
20
 
3
 
! Отговори
До 311 преди 2 години
Въпросът е дали е правилно решението ви да не искате ваксинация .Защо все сте опозиция,все рушите,все сте срещу света ???А дали и заради това сте винаги последни във всичко ??Учете се от големите и успелите ,вижда се вие колко можете !
305
2
 
8
 
! Отговори
ВБЗ преди 2 години
Щом е нужен затваряйте писна ми от сутрин до вечер едно и също да се меля , а и така може би ще има помощи за засегнатите сектори.
304
14
 
10
 
! Отговори
Ковид-Експерт преди 2 години
Незабавно трябва да се възстанови Националния Оперативен Щаб, КПП-тата и декларациите, като най-ефективна мярка против дифузното разпространение на ковида, повсеместно налагане на еднопосочно пешеходно движение, термометрични пунктове и дезинфекционни станции...
303
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гост "Точно ! По времето на соца щяха да ваксинират всички за месец ! Във всички посоки тръгват ,,Уаз"ки с мед.сестри - по предприятия , училища , казарми , няма не искам , няма недей ! Антиваксърите нямаше да смеят да пръднат !" Това, което антиваксърите не знаят е, че когато ДС и Радев овладеят окончателно властта, ще се случи точно това. Само методите ще са малко по-рафинирани. Всъщност, ги виждаме в Русия: не уволняват никой, само ги пускат в "безсрочен неплатен отпуск". Удрииииии!
302
1
 
1
 
! Отговори
До Кире преди 2 години
Евала, Кире, тъй тъ искам!!!!! Удари една греена ракийка с медец за мен, че тука дет съм таквоз Чудо нема, брате!
301
4
 
7
 
! Отговори
ВЕРА СУРАШКА преди 2 години
ЛИПСВА МИ МАНГЪРОВ, ВСЯКА ВЕЧЕР ПРИ ЦВЕТАНКА РИЗОВ ДА НИ УСПОКОЯВА СЪС СУПИЧКИ И ЧАЙЧЕТА!
300
9
 
6
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Точно ! По времето на соца щяха да ваксинират всички за месец ! Във всички посоки тръгват ,,Уаз"ки с мед.сестри - по предприятия , училища , казарми , няма не искам , няма недей ! Антиваксърите нямаше да смеят да пръднат !
299
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 298 "За сведение испанският грип е в епохата на съвременната медицина. И тя не го е спряла." Ц. За начало на епохата на съвременната медицина се счита откриването и първите употреби на пеницилина. Аман от неграмотници.
298
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една държава изби норките, защото пренасяли вируса, но не забрани продажбите на кожените палта от тези зверчета! Стига вече с емоциите г-н професор - Дайте реални, а не платени факти!
297
3
 
4
 
! Отговори
ПУ ТИН преди 2 години
ЛИПСВА МИ МАНГЪРОВ, ВСЯКА ВЕЧЕР ПРИ ЦВЕТАНКА РИЗОВ ДА НИ УСПОКОЯВА СЪС СУПИЧКИ И ЧАЙЧЕТА!
296
9
 
8
 
! Отговори
ВЕРА СУРАШКА преди 2 години
ЕЕЕ, БОЙКО НИ ЗАТВОРИ В НАЧАЛОТО И УМИРАХА ПО 2-3ма НА ДЕН, КОГАТО ЕВРОПА БЕШЕ ГРОБИЩЕ. АМА ВСИЧКИ СКОЧИХА, ИСКАЛИ ПРОМЯНА? ГОРЯХА МАСКИ, ХВЪРЛЯХА ЯЙЦА, ПАЛИХА СЛАМА, БУНТОВЕ, ВЪСТАНИЯ, ДОКАТО ГО ДОКАРАХМЕ ДО ТУК - 300 НА ДЕН - ОТ УТРЕ! КОЙТО КАКВОТО САМ СИ НАПРАВИ, НИКОЙ ДРУГ НЕ МОЖЕ ДА МУ ГО НАПРАВИ!
295
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До граф Койчо Чилингиро 309 Глупости. Никого на нищо не учим. Ние не казваме на другите не се ваксинирайте, нали? Те си решават.