С хоро, плакати, шествия - протести в големи градове срещу сертификата

Според недоволните въвеждането му нарушава права
Обновена: 25 окт 2021 20:50 | 25 окт 2021 20:45, Веселина Йорданова
422
С хоро, плакати, шествия - протести в големи градове срещу сертификата
Снимка: БГНЕС

Протестно хоро срещу въвеждането на зелените сертификати се изви на централния площад "Свобода" в Хасково. Проявата бе организирана в социалните медии.

"Организирана пикник-репетиция. Ден първи", обяви от трибуната организаторът Мишо Кадиев, ръководител на фолклорната танцова формация "Фъртуните на Мишо". Близо 50 души се хванаха на хорото, още толкова наблюдаваха отстрани изпълненията. На сцената имаше и символична софра с мезета, предаде БТА.

Тук сме представители от всички танцови и балетни школи на Хасково, каза Кадиев. От днес трябват сертификати не само за ресторантите, но и за залите, в които играем. Като нямаме сертификати единственият ни избор е тук на площада да репетираме и да поддържаме форма, посочи шеговито хореографът.

Това не са мерки, а отбиване на номера. В залите за изкуство има контролиран поток. Спазваме си мерките и затова за година и половина в цяла България няма бум на зарази в зала за изкуство, ние си контролираме хората, поясни Кадиев. Няма болен човек, който да отиде да танцува или играе балет, а в същото време хипермаркетите са човек до човек безконтролно, добави той.

С плакати "Не на зелените сертификати", "Моето тяло - мой избор" и "Не на принудата", около 50 души се събраха на протест в Пловдив и поискаха отпадането на зелените сертификати.

Въвеждането на зелените сертификати нарушава основните ни човешки права, които са заложени в основния закон на България - Конституцията, каза от името на протестиращите Светла Танчева. Тя уточни, че чрез протестите настояват да отпаднат мерките, както и да бъде признат естественият имунитет, придобит след боледуване от COVID-19. Настояваме да имаме право на предвижване, право на работа и нормален живот, каза още Танчева. След като имаме задължения към тази държава и сме длъжни да ги спазваме, искаме да ни се даде възможност да си ползваме правата, подчерта Светла Танчева.

След като прочетоха декларация с исканията си, протестиращите с шествие минаха по главната улица на Пловдив до пл. "Стефан Стамболов" пред администрацията на община Пловдив. За поредна вечер старозагорци препълниха площада пред областна администрация, казаха "Не" на зелените сертификати и поискаха оставката на министър на образованието проф. Николай Денков. Млади семейства с деца, уволнени работници заради отказа да се ваксинират, учители, граждани, се обединиха под лозунга " Не на здравния фашизъм".

Учител поиска разум от управляващите, защото класните стаи отново са затворени, а децата остават лишени от образование.

Персоналът на местен ресторант дойде за първи път на протеста и издигна плакат с надпис " Искаме да работим, за да можем да живеем". Една от сервитьорките сподели пред БТА, че днес са нямали нито един клиент.
"Оборотите спадат", изправени сме пред фалит, заяви друг собственик на ресторант, който беше дошъл сам на протеста.

С гласуване гражданите на площада определиха нов маршрут на протестното шествие - до училищата в Стара Загора. Предложението за промяна на стария маршрут беше от учители, които отказват да се ваксинират. Утре протестите продължават.

Стотици се включиха в организирания тази вечер протест в Русе против мерките срещу разпространението на коронавируса. Сборният пункт на участниците бе в Парка на младежта. Оттам протестиращите организираха шествие по пешеходната улица "Александровска" до Паметника на свободата, където митингът продължи.

"Аз съм против задължителното ваксиниране с експериментални ваксини. Ние не сме антиваксъри. Децата ми имат всички видове ваксини", каза Никола Григоров, който носеше транспарант с надпис "Не! На задължителното ваксиниране" и "Спрете да ни обгазявате със самолетите" поясни, че когато самолетите обгазявали, след това получавал парене в трахеята.

"Протестирам против задължителното ваксиниране. Ние имаме право на избор. Моят избор е да не се ваксинирам. За мен е противоконституционно да ме карат насила да се ваксинирам", каза Ирена Йовкова.
Участниците в недоволството поискаха отмяната на зеления сертификат. Те скандираха "Свобода", "Долу маските", "Долу зелената лъжа", "Не на медицинския фашизъм".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
325
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МАЧКАЙЙЙЙЙЙЙЙЙ!
324
10
 
1
 
! Отговори
.... преди 2 години
Нема толко *** народ и селски
323
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БЕЗ КОМЕНТАРЗа вселената не е сигурно че е безкрайна обаче!
322
14
 
8
 
! Отговори
БЕЗ КОМЕНТАР преди 2 години
Ковид хоро - прозззтотията на булгаропитека и Вселената са БЕЗКРАЙНИ!
321
0
 
15
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Всичко това било конспирация?
320
0
 
20
 
! Отговори
Време разделно преди 2 години
Неваксинираните ще ни подкарват ли с ятагана след като времето за размисьл приключи
319
4
 
18
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
До До манипулация-"30% от преболедувалите ковид имат дългосрочни здравни проблеми"... Как е възможно такова безхаберие. А колко народ развива хронични белодробни проблеми и дори смърт след сезонни грипове , знаете ли? А другата статистика от CDC в Щатите че ковид е далеч по-безопасен за здрави млади хора и деца от гриповете, четохте ли? А и че за тях ваксините са по-опасни от ковид има достатъчно официални информации. Само за много възрастни и болни, ковид е по-опасен от грип. Дори и ваксинирани
318
2
 
17
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Дедо идно време повна умря на 101годин. Ама няаши навремето толкоз развита медина . Сагъ фанеш коронка -гушнеш чимшира. Ваксанираш съ - пак. Дет съ вика с медицинска помощ мре народа па и медицината са разви могу !
317
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То османското присьствие като европеискито като гледамЩом и европеиска армия ще имаЩе ни взимат ли децата в служба на империята
316
10
 
8
 
! Отговори
До манипулация преди 2 години
Това е официална статистика на CDC в Щатите - 30% от преболедувалите ковид имат дългосрочни здравни проблеми. По това се различава от грипа.
315
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хоро по време на пандемия....Простотията наистина няма граници.
314
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Настана време разделно - никога не сьм мислил , че кошмарът от филма ще стане деиствителност в моя живот
313
5
 
31
 
! Отговори
Мдаааа преди 2 години
Сещам се във "Време разделно"(хубав филм),как им дадаха време да помислят! Да сменят религията доброволно!Пък те нашите се хванаха на хоро и тръгнаха сватба да правят!Та сега същата!
312
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не искат по лесния начин ( с ваксиниране) ще стане по трудния начин (без ваксиниране) постигане на колективен имунитет. Тази работа ми изглежда като онази приказка ... и солта изядохме, и бой ядохме , и накра я и ее.б.а.н.е.то отнесохме.
311
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
50 души се нахранили публично ГолЕмо чудо.
310
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хасково не може да командва. Стига ни Фигуранта от Харманли. НЕмало вирОз. А толкова свидни жертви дадохме. А пък тоя учител да се засрами и да си върне дипломата. Няма на какво да учи децата, илитератът негоден.
309
14
 
5
 
! Отговори
Дедо Ташунко преди 2 години
Те затва на 14 ти да изберем българското врабче в ръката,отколкот руския лешояд,аватар в небето!
308
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не роптахте, когато лятото пътувахте къде ли не по почивки и моренца извън България, и ви бъркаха пак къде ли не за да излезнете от нея
307
5
 
1
 
! Отговори
манипулация преди 2 години
До НАМАЛЕН ИМУНИТЕТНаправих си труда да го прочета. Нещо си се объркал - меко казано!
306
5
 
14
 
! Отговори
интересно преди 2 години
мажоретките на мая общата , бабикян, хаджигенова , минеков и стадото що ги няма на протеста , тия дето хвърляха яйца и носеха ковчези къде са , разпопеното попче къде е , бойците къде са , що не са пред президентството ? или без спонсори няма спонтанни протести , или сега техните управляват и живота им е чудесен ?