С хоро, плакати, шествия - протести в големи градове срещу сертификата

Според недоволните въвеждането му нарушава права
Обновена: 25 окт 2021 20:50 | 25 окт 2021 20:45, Веселина Йорданова
422
С хоро, плакати, шествия - протести в големи градове срещу сертификата
Снимка: БГНЕС

Протестно хоро срещу въвеждането на зелените сертификати се изви на централния площад "Свобода" в Хасково. Проявата бе организирана в социалните медии.

"Организирана пикник-репетиция. Ден първи", обяви от трибуната организаторът Мишо Кадиев, ръководител на фолклорната танцова формация "Фъртуните на Мишо". Близо 50 души се хванаха на хорото, още толкова наблюдаваха отстрани изпълненията. На сцената имаше и символична софра с мезета, предаде БТА.

Тук сме представители от всички танцови и балетни школи на Хасково, каза Кадиев. От днес трябват сертификати не само за ресторантите, но и за залите, в които играем. Като нямаме сертификати единственият ни избор е тук на площада да репетираме и да поддържаме форма, посочи шеговито хореографът.

Това не са мерки, а отбиване на номера. В залите за изкуство има контролиран поток. Спазваме си мерките и затова за година и половина в цяла България няма бум на зарази в зала за изкуство, ние си контролираме хората, поясни Кадиев. Няма болен човек, който да отиде да танцува или играе балет, а в същото време хипермаркетите са човек до човек безконтролно, добави той.

С плакати "Не на зелените сертификати", "Моето тяло - мой избор" и "Не на принудата", около 50 души се събраха на протест в Пловдив и поискаха отпадането на зелените сертификати.

Въвеждането на зелените сертификати нарушава основните ни човешки права, които са заложени в основния закон на България - Конституцията, каза от името на протестиращите Светла Танчева. Тя уточни, че чрез протестите настояват да отпаднат мерките, както и да бъде признат естественият имунитет, придобит след боледуване от COVID-19. Настояваме да имаме право на предвижване, право на работа и нормален живот, каза още Танчева. След като имаме задължения към тази държава и сме длъжни да ги спазваме, искаме да ни се даде възможност да си ползваме правата, подчерта Светла Танчева.

След като прочетоха декларация с исканията си, протестиращите с шествие минаха по главната улица на Пловдив до пл. "Стефан Стамболов" пред администрацията на община Пловдив. За поредна вечер старозагорци препълниха площада пред областна администрация, казаха "Не" на зелените сертификати и поискаха оставката на министър на образованието проф. Николай Денков. Млади семейства с деца, уволнени работници заради отказа да се ваксинират, учители, граждани, се обединиха под лозунга " Не на здравния фашизъм".

Учител поиска разум от управляващите, защото класните стаи отново са затворени, а децата остават лишени от образование.

Персоналът на местен ресторант дойде за първи път на протеста и издигна плакат с надпис " Искаме да работим, за да можем да живеем". Една от сервитьорките сподели пред БТА, че днес са нямали нито един клиент.
"Оборотите спадат", изправени сме пред фалит, заяви друг собственик на ресторант, който беше дошъл сам на протеста.

С гласуване гражданите на площада определиха нов маршрут на протестното шествие - до училищата в Стара Загора. Предложението за промяна на стария маршрут беше от учители, които отказват да се ваксинират. Утре протестите продължават.

Стотици се включиха в организирания тази вечер протест в Русе против мерките срещу разпространението на коронавируса. Сборният пункт на участниците бе в Парка на младежта. Оттам протестиращите организираха шествие по пешеходната улица "Александровска" до Паметника на свободата, където митингът продължи.

"Аз съм против задължителното ваксиниране с експериментални ваксини. Ние не сме антиваксъри. Децата ми имат всички видове ваксини", каза Никола Григоров, който носеше транспарант с надпис "Не! На задължителното ваксиниране" и "Спрете да ни обгазявате със самолетите" поясни, че когато самолетите обгазявали, след това получавал парене в трахеята.

"Протестирам против задължителното ваксиниране. Ние имаме право на избор. Моят избор е да не се ваксинирам. За мен е противоконституционно да ме карат насила да се ваксинирам", каза Ирена Йовкова.
Участниците в недоволството поискаха отмяната на зеления сертификат. Те скандираха "Свобода", "Долу маските", "Долу зелената лъжа", "Не на медицинския фашизъм".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
6
 
2
 
! Отговори
Спеца преди 2 години
Трябва на всяка цена тоя вирус да се спре!В края на краищата най - ценното за човека е неговия живот!Държавата действува адекватно и е време да се приеме наказателн о преследване към хора пречещи на процеса за ваксиниране!Пресен пример е поведението на ГЕРБ!!!
264
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няколко антиваксъра чистия въздух им и липсата на ваксинация им дойде в повече.
263
2
 
0
 
! Отговори
До 293 преди 2 години
А ти как разбираш,че земята е кръгла ?Я ни кажи !!!
262
10
 
2
 
! Отговори
До 284 преди 2 години
Същият случай ! Имах колега доста болнав.Диабет и разни ревматологични.Как ли не го карах да се ваксинира.Той ми мяташе среден пръст и ми викаше,че няма да пълнел джоба на Бил Гейтс.Миналата сряда почина от К19,вчера е починала майка му( не знам дали и тя е с к19)Тест си направи още във фирмата след първите симптоми.След това още 5,6 човека изгърмяха. Засега са със средно тежка клинична картина.Всички неваксинирани.А от ваксинираните колеги,нито един не почувства каквото и да е неразположение.
261
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 290 Къде е другарчето ти антиваксър да те сгълчи за нещлифования ти език. Но се е изпарил като прогноза на Мангъров за скорошно "преминаване" на вируса.
260
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 291 Кои хора? Някой умрял ли е от ковид? Как се разбира, че някой е умрял от ковид?
259
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От графена обикновено стават гeйтaци и им закърнява мозъка.
258
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 283 "А, моля, моля-нито имам болница, нито интензивно-тези над 23 хиляди не са на моята сметка. Всеки да си отговаря за неговата." Не бъди скромен, твоята "любов", плюс тази на другарчетата ти антиваксърчета е отговорна за тези хора. Точно на ТВОЯТА сметка са, защото сееш дезинформация и лъжи, и така "избора" на хората става проблематичен. И го знаеш. :)))
257
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 288 Аре без гейщини, щом можеш да пишеш обидни коментари по цял ден, ще можеш и да го взимаш на сухо в разпраната си хралупа, *** изпаднал.
256
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Набодените ваксета, изиграха ви... ха ха ха ха хах ах х ахаха
255
4
 
0
 
! Отговори
До278 преди 2 години
Еми като си социопад с двама души приятелски кръг и още един общо социален кръгозор,няма скоро да се заразиш,*** такъв !
254
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т.р.о.л.е, не се напъвай толкова, ще ти се раздвижи някой тромб и ще запуши важен кръвоносен съд! Е, ако е в мозъка ще оцелееш, защото не го ползваш, ама може и тромбът да е другаде.
253
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А след хората и шествията - още стотици, да не кажа хиляди болни, част от които ще умрат в болниците и в борбата за спасяването им ще източват милиони от бюджета, само защото не са със всичкия си.... Човек каквото сам си направи, друг не може да му го направи. Мой близък, твърдоглав българин от балкана ме убеждаваш с пяна на уста, че нямало такъв вирус и всичко било измама и манипулация, обаче се разболя от Covid и сега не е между живите. Обаче остави две деца сираци.
252
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, моля, моля-нито имам болница, нито интензивно-тези над 23 хиляди не са на моята сметка. Всеки да си отговаря за неговата. Спазвам си мерките, пазя надлежно другите и себе си. Относно ваксините- направих своя информиран избор и смятам, че всеки трябва да е свободен да го направи.
251
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не може да накара тинейджър да се "дистанцира социално" да се карантинира или да се ваксинира. младежите пренасят вируси и ги карат леко и не могат да възприемат пандемията като нещо, което засяга и тях. Единствения начин е хигиена и дисциплина, което липсва в една определена възраст. Хигиената не е само да си миеш ръцете като акаш, и да се къпеш и парфюмираш. Това са навици, които се изграждат, и затова ще има пандемия още 5 години.
250
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 277 От къде сили за агресия ве окислен ваксър изпаднал?
249
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 274 "Англия и Германия са аут. Не може да съществува нация без хора. Там всички ще паткясат от инжекциите на Гейтс тъпира." Слава богу. Вече гледам кое имение в Англия ще е за мен, когато англичаните "паткясат". Може ли да ми кажеш до коло време ще стане. Не обичам да губя време: искам да почна колкото се може по-скоро да започна живота си на аристократ!
248
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредното доказателство колко простт народ сме. Хоро ще ми играят? Така не се протистира и ми кажете с един такъв протест нещо някога дали е постигнато. Смешници и адски простии
247
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англия и Германия са аут. Не може да съществува нация без хора. Там всички ще паткясат от инжекциите на Гейтс тъпира.
246
4
 
4
 
! Отговори
Костадин К. преди 2 години
Българите са примитивни, имат здравната култура на овце,. В България още има краста, сифилис и туберкулоза, като в гетата на бедните азиатски и африкански държави. Българина не прави разлика между аналгин и антибиотик. Комплексиран, че е основно ниско платена и ниско квалифицирана работна ръка на ЕС, гордия байганьовец, за който на никой , даже и на Юпитер не му пука ь няма да се ваксинира,. По добре на респиратора