Заради сертификата броят на ваксинираните на ден скочи три пъти

Ако се беше случило в началото на пандемията, щяхме да сме без маски
275
Заради сертификата броят на ваксинираните на ден скочи три пъти
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Доколко са ефикасни новите противоепидемични мерки, ще си проличи в бъдеще, кмята доц. Михаил Околийски, представител на СЗО в България.

Още по темата

"Ако това е начин да овладеем пандемията, значи са добра идея. Служебният кабинет взе решение, което е правилно, може би е закъсняло. Хората, които се ваксинират на дневна база скочи три пъти. Ако това се случваше от началото на пандемията, сега щяхме да махаме маските и да се връщаме по стадионите",  каза още доц. Околийски пред БНТ.

По думите му имаме да извървим много голям път към цивилизоваността на западните страни, където превенцията е на първо място.

"Виждаме над 13% положителните проби, над 7000 човека в болници, но въпреки това смятаме, че това не ни касае. Това е някакъв защитен механизъм, който ни предпазва да не развие някакво депресивно разстройство. Ние сме проваляме в това да обясним на хората защо да вземат това важно решение", добави още той.

По отношение на зелените сертификати доц. Околийски заяви, че сме уникална държава в нерационалното си поведение.

"Да предпочиташ да влезеш в огромен риск да вземеш фалшив сертификат. Ако това продължи, може да има проблеми с признаването на сертификатите ни при пътуване с Европа", предупреди той.

"Ваксиналното покритие при учителите е около 30%.Защо учителите и медиците не се ваксинират?", попита  риторично доц.- Околийски.

Според него има различни механизми, които да се приложат по тази въпрос.

"Във всички други страни, които даваме пример за добри практики, децата се тестват два пъти седмично. Това е една от комплексните мерки, които трябва да се вземат", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глуака най-лесно се лъже когато му дадат шанс да се самотитулува на "умен".
219
17
 
5
 
! Отговори
преклонена главица преди 2 години
Е цивилизационния избор.Вие нямате нужда от кино,театър,музеи-стойте си с години в панелната.Но децата ви може да искат да учат в чужбина,да работят там или просто да отидат на екскурзия.Как ще ги спрете?Светът се променя и ние трябва да живеем спрямо новия ред.Не казвам дали е добър или лош,просто е факт .
218
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Програмиста.И досега не затваряха службички с болни. Карантинираха болните, колегите им на работа, всред хората. Държавнически почин за ограничаване на ковид 19. Бедна Ви е фантазията, деца. Много бедна.
217
5
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
Докато програмирах в тоалетната стигнах до извода мога да програмирам и без тоалетната и че за това също ще си извадя зелен сертификат за да мога да програмирам и прпограми.
216
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българския казан в ада никой не го варди, нали си знаете. Като видите, че някой не е като Вас и малко е понадигнал глава и го натискате надолу, да потъне и той. Всеки мисли как да навреди на другия. Почти всеки българин се опитва да мисли вместо другия, което само доказва колко не умее да мисли. Всеки се хили на съседското нещастие и пляска с ръце колко е извисено интелигентен. Не иде реч за ваксини, а за непознатото Ви уважение. Съединението за Васи е непознато състояние на духа. Братството същ
215
3
 
25
 
! Отговори
Интересно ми е преди 2 години
Днес правителството обяви, че ще кандидатства за нов заем от 500 млн. И това се случва непосредствено след обявяване на новите анти Covid мерки. Някой във форума беше писал, че Световната банка е обвързала одобряването на новите заеми, с темпа на ваксинация. Това беше в контекста на задълженията на Гърция, и задължението за ваксинация на здравните работници. Дали е просто съвпадение, как мислите?
214
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 232, с тия фашистки мерки дето ни се налагат, скоро може да го няма ЕС. Така, че не знам кой какво го мисли, но тия отгоре не са го домислили. Западняците не разбират, че това е пътят към диктатурата. Лигаво си живяха последните 50г и нямат идея какво ги чака. Но нас никой не ни ***, нито по комунизма, нито след това. Та ние трудно се лъжем на лозунга за ваше добро е! Нагледахме са на добро, което беше такова, че зло не ни трябваше. Айде мерси!
213
17
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
До Собственик 230 : Жалвай се на арменския поп ако искаш - хората са ти дали здравословен съвет, нищо не можеш да им направиш. Утре някой от твоите като се зарази и ти затворят цехчето за карантина за две седмици пак се оплачи.
212
3
 
16
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
нищо като кажат чипирайте се иначе няма да ходите по заведенията и т. н. овцете и това ще направят от страх и ще влачат жалко съществуване като биороботи..
211
18
 
5
 
! Отговори
Зеленият сертификат преди 2 години
Е цивилизационния избор.Вие нямате нужда от кино,театър,музеи-стойте си с години в панелната.Но децата ви може да искат да учат в чужбина,да работят там или просто да отидат на екскурзия.Как ще ги спрете?Светът се променя и ние трябва да живеем спрямо новия ред.Не казвам дали е добър или лош,просто е факт .
210
1
 
12
 
! Отговори
за зелен сертификат преди 2 години
при доказани изградени специфични антитела срещу вируса на ковид-19- с тест за антитела / след ваксинация или преболедуване/или отрицателен антигенен и т.н., защото ако нямаш може да се заразиш, заразяваш, боледуваш пак. Спомяте ли си пробата Манту-реакция около 5 см- имаш защита от туберкулоза, под 5 см - нямаш антитела и ти правят БЦЖ ваксина, над 5 см те изследват дали си болен, т. е.има правила за имунизация. Всичко друго няма смисъл.
209
5
 
25
 
! Отговори
Собственик преди 2 години
Съм на стругарски цех , работим сплотен колектив от 7 човека . Дето се вика работим 24/7 ...при извършване на проверка от НАП /РЗИ с прикачен към тях полицай , преди няколко дни , се опитаха вербално да ни принудят да се ваксинираме !!! За което съм подал жалба , на съответното място ...за мен това си е пряк тормоз
208
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КироТочно така, и си представи ако не бяха ваксинирани как щяха да го изкарат!
207
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
223 - брой ваксинирани - брой пари от ЕС обаче е брилиантна измама. ЕС никакви пари не е дал досега на никого и няма и да даде, така че политиците само ще прецакат народа си за нищо и ще останат с пръст в уста.
206
3
 
16
 
! Отговори
На принудените преди 2 години
Да обобщим , от тази масова ваксинация , никой не е отишъл по собствено желание !!!! Ако имаше толкова желаещи до сега да бяха запълнили бройката , та да отпуснат парите от ЕС ...
205
2
 
12
 
! Отговори
aaa преди 2 години
Това е много добър въпрос доц. Околийски: Защо учителите и медиците не се ваксинират?А защо вие не отговорите на този въпрос!?
204
4
 
0
 
! Отговори
Скандинавец преди 2 години
До Анонимен 217 --- Не си измисляй и НЕ лъжи ! ДНЕС всичко е проверимо само с две-три щракания по клавишите на компа. ;)
203
1
 
7
 
! Отговори
Ааа 218ти преди 2 години
Много си разсъдлив ще знаеш. То тая работа с ваксините не е направена за мислещи с логични въпроси, а за талибани тип Бацелова.
202
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До да 189 Всичко това е вярно, но никой от големците ни не го спазва. Важна за тях е бройката ваксинирани. Колкото повече ваксинирани толкова повече пари от Европата е не дадени даром нали.
201
24
 
6
 
! Отговори
Съдия-Мъдия преди 2 години
Имам три ваксини (третата е booster с "Файзър") и пътувам където ми видият очите. Зелените сертификати не са като зелените чорапи. Кеф ти Европа, кеф ти Канада или САЩ, нямаш ограничения за пътуванията. Тарикатите вече се уредиха, а чалгарите пеят песни в неравноделни размери за някакви измислени права, правила, фашизъм, комЮнизъм и прочее простотии. Да си стоят на д-ътата и да подпръцкват. Толкоз.