Кантарджиев: Следващите две седмици ще са много тежки за българския народ

„МЗ направи така, че да не се финансират болниците, които поемат удара на пациентите с COVID-19“
26 окт 2021 08:08, Елка Василева
105
Кантарджиев: Следващите две седмици ще са много тежки за българския народ
Снимка: архив, БГНЕС

„Епидемичното разпространение на пандемията в нашата страна в момента има небивали размери от началото на пандемията досега. Регистрирани са най-голям брой заболели и починали от пиковете при предишните две вълни – през есента на 2020 и през пролетта на 2021 година", заяви проф. Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни паразитни болести, пред БНР. Той очерта тъжните рекорди.

Рекордите

"25 000 случая на заразени бяха регистрирани през пролетта на тази година и 23 хиляди случаи през есента на 2020 година. В момента на седмична база случаите са 27 000“, каза епидемиологът.

Още по темата

„Второто плашещо нещо е голямата смъртност.  Аз предупреждавах за това още през септември тази година, че леталитетът ще е по-голям.

През септември 2020 година са починали 200 души, сега през септември 2021 година са починали 2000 човека - 10 пъти повече.

Ако през октомври миналата година са починали 400, сега тези 400 души ги постигаме само за четири поредни дни“, припомни професорът.

„Но тези данни не се коментират от Министерството на здравеопазването. А тези плашещи факти би трябва малко да притъпят бодряческия тон на Министерството на здравеопазването", посочи още проф. Кантарджиев.

Той счита, че от седмици чрез МЗ се провежда една тенденция - "вместо да се убеждават хората, да се заблуждават..".

"Аз всеки ден разговарям с хората, изнасям онлайн лекции за ваксините и с радост споделям, че след тези лекции процентът на желаещите се да се ваксинират расте – и в столицата, и в провинцията", каза проф. Кантарджиев.  

Като примери за това, че се вземат мерки, които са или закъснели или неясни, или неизпълними бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести посочи:

Лошите примери

"Зелените сертификати - трябваше още през лятото да се каже на гражданите, че от септември или октомври те ще влязат в сила и хората да преосмислят своето поведение.

Другата неизпълнима идея - личните лекари да изписват безплатните COVID рецепти.

Трето нещо, че ще има безплатни антигенни тестове, осигурени от МЗ за болниците - но такива няма, мои колеги звънят и ме питат откъде ще ги получат, аз не зная“, каза епидемиологът.

Според проф. Кантарджиев сега заради забавените мерки и въвеждане на зелени сертификати, с наплива за антигенни тестове и ваксиниране, всъщност се увеличава и рискът от заразяването по време на тези процеси.

На въпрос необходим ли е сега НОЩ на страната ни, експертът заяви, че НОЩ, който беше създаден февруари 2020 година, беше навременен и това, което направи да подготви болничната система, е безспорно.

"Имахме много големи проблеми и с големи усилия ги преодоляхме. Сега целенасочено и последователно всичко добро се разрушава. Свалям шапка на колегите си лекари, които работят в ужасни условия сега.

МЗ направи така, че да не се финансират болниците, които основно лекуват пациентите с COVID-19 и поемат най-тежкия удар от тази битка“, със съжаление заяви проф. Кантарджиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
4
 
8
 
! Отговори
Денислав ангелов преди 2 години
Не се притесняваите приятели ще сме до последно с вас и ще ви изпратим подобаващо в отвъдното,наи добрият и доказан лек на нашето общество е два метра под земята там няма вируси и болести всичко е розово.
70
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано хората имат очи и уши! И да запомнят гробокопачите - Радев и Кацаров, които не само НИЩО не направиха цяло лято, а влошиха обстановката!!!
69
17
 
25
 
! Отговори
Скарлет преди 2 години
Обяснете го това на ветеринаря Мангъров!!! Той умишлено подклажда недоверието эа ваксините!!!
68
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Га измрат строителите на комунизма , ще спре.
67
0
 
0
 
! Отговори
12212 преди 2 години
До Некъфмного тъпо ..
66
22
 
18
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 2 години
Кантарджиев - мекерето на Герб, някой вярва ли му на този *** ?
65
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смъртността в България от 30 години е потресаваща. - в другите страни има безсмъртни ли?
64
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
".... с наплива за антигенни тестове и ваксиниране, всъщност се увеличава и рискът от заразяването..." ------ тука кантара е много прав.
63
15
 
15
 
! Отговори
стоян преди 2 години
Смъртността в България от 30 години е потресаваща.Този гербаджийски професор да пита Боко Тиквата защо сме начело в тази антикласация.И защо няма виновни и осъдени.
62
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В цяла Европа няма друга страна, която да праща смеси за лечение в чужбина и да събира капачки за линейка. После се чудете защо смъртността ни е такава. И преди ковид и сега.
61
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете да обдишване болните с индустриален кислород за заваряване!!! Така ги убивате!!! Индустриалният кислород не е медицински!!!
60
22
 
9
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Докато има плюмки като кантарджиев ще има и ковид истерия. Как за 2 години не видях един болен или един умрял, само предозирани от лекарства и такива които са в истерия. Умират от други болести и защо не им се прави аутопсия на умрелите от ковид!!!
59
3
 
19
 
! Отговори
До народ преди 2 години
Приятел, ние ако имахме ум нямаше да сме принципно на това дередже, ама...Ей го пишат тука, не бил умрял от ковид, а с ковид, и от хронични болести и не били точно умряло, а просто не са живи. Браво гении!
58
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Третата игла съдържа новата зараза. Пазете се от набодените.
57
8
 
12
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 2 години
Личи си, че си неграмотен. Всъщност това е нормално за привържениците на РадеФ. Един въпрос? И за смъртността и за постъпилите в болница ли лъже? Знам че си *** и пак няма да ме разбереш, затова ще го кажа по-просто. Крайният резултат, на хората влезнали в болница и смъртността е по-висок. Да, сега се правят повече тестове от преди,но така се хваща повече скритата заболяемост. Лично аз го изкарах с отрицателен ПСР. Но, крайният резултата е факт. Повече хора в болницата и по-голяма смъртност.
56
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цял свят разбра какво трябва да прави и спазват мерките и вече няколко държави забравиха за Ковид, а останалите и те скоро ще се отърват от Ковид...само *** не разбра, че трябва да се ваксинира и да спазва мерките. Само *** вярва в конспорации. Като сме толкова големи тарикати от всички останали, защо сме последни по развитие???
55
18
 
8
 
! Отговори
334 преди 2 години
Циркаджия! Щеше да говориш тъкмо обратното, ако беше още на власт.
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 45 "Работа в чужбина нямам. Ако това са ти опорките в полза на ваксинацията, значи не ти се получиха нещата." - Гузен не гонен, бяга. ;) Под тебе има едни, дето се канят да емигрират, кой към Холандия, кой къде ли не, 'щот тука репресия и ваксинация, ама няма как да идат в развитите държави - там искат сертификати и тестове, особено за такива от червените списъци.
53
7
 
10
 
! Отговори
народ преди 2 години
който се къпе във ваксини и не се ваксинира какво да го очаква. Ако имаме ум и правим каквото правят всички напреднали и развити страни сега щяхме да сме като тях.
52
14
 
29
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 2 години
Този лъже безобразно. При пика по това време миналата година тестовете бяха в пъти по-малко като брой и непосилно скъпи за огромната част от пенсионерите, които стояха пред дилемата дали да дадат 120 лв. за тест или за лекарства. Антигенните не бяха признати и се боравеше само с информация от скъпите и неосигурени от държавата PCR тестове. Информацията за починали се манипулира, като хора с хронични болести се приемат по Ковид пътека за пари.