Може да се стигне до недостиг на лекари за болните от COVID-19

Само едно легло в реанимацията на "Александровска" е свободно
Обновена: 26 окт 2021 13:10 | 26 окт 2021 13:10, Камелия Цветанова
49
Може да се стигне до недостиг на лекари за болните от COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако развитието на заболеваемостта от коронавирус продължи по този начин, е възможно да се стигне до дефицити от хора и до трудности при формирането на екипи, предупреди директорът на „Александровска болница“ д-р Атанас Атанасов пред bTV.

Според него проблемът не е толкова в преформатирането на болницата, въпреки че това е доста сложно организационно, защото няма инфекциозно отделение, а по-сериозният проблем е свързан с осигуряването на непрекъсната 24-часова медицинска помощ за такива COVID пациенти.

Още по темата

Общият брой на леглата за лечение на пациенти с COVID в момента е 208 за неинтензивни болни и 36 за интензивни болни, които се нуждаят от белодробна вентилация. Тази сутрин има само едно свободно реанимационно легло, а от останалите легла, са заети почти половината“, обясни д-р Атанас Атанасов.

„Създали сме буферна зона с необходимите консумативи и медикаменти, където на всеки болен може да се помогне до намирането на свободно легло или пренасочването му към друго лечебно заведение“, добави изпълнителният директор на „Александровска“ болница.

„Спряхме плановите операции и плановия прием, защото се намираме в кризисна ситуация и е необходимо ресурсите да се пренасочват там, където има най-голяма необходимост“, посочи той.

Тези мерки със зеления сертификат на практика отлагат локдауна за хората, които са ваксинирани и са преболедували, т.е. тези, които някаква защита“, смята той.

Според него в извънредни ситуации са необходими извънредни мерки, ограничения трябва да има. По думите му налагането на зеления сертификат е изключително демократична мярка.

„Направихме проучване сред персонала на „Александровска“ болница, за да видим колко от тях отговарят за изискването за зелен сертификат. Общият процент на ваксинираните е 55%, преболедувалите в рамките на 6 месеца са 12%. Общо 67% от персонала отговаря на изискванията за зелен сертификат“, посочи още д-р Атанас Атанасов.

„Осигурили сме възможност на три места в болницата да се извършва тестване с бързи антигенни тестове. Има часови пояс, в който персоналът може да се ваксинира при желание. Наблюдаваме и засилен интерес към ваксинирането през последните няколко дни. Осигурили сме такава възможност и за студентите и специализантите, които се обучават на територията на Александровска болница“, каза още ръководителят на лечебното заведение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
10
 
5
 
! Отговори
Дарвин преди 2 години
Умират главно хора, които са си съсипали здравето предварително.
21
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама недостиг на сервитьорки на пилон няма и не може да има. Айде на кръчма бе безсмъртни българи. Да спасим кръчмар. Сега е моментът да помогнем на тия дето ни окрадоха за тия 30 години.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов и Радев и с дружни усилия ще заличат България. *** с ковид и без ковид да се редят на опашки да гласуват на машина. О, свещенна простота!
19
2
 
4
 
! Отговори
Mersi преди 2 години
До Анонимен 21Локдаун за ваксинираните! 1 г затвор и 100 тояги на голо, за това, че се правят на здрави!
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва по строги мерки към ваксинираните, защото неваксинираните се пазят, а другите се държат сякаш са хванали господ за...
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 16, преболедувалите медици са здрави - мога да ти дам пример с ваксинирани болни медици, но не и с болни преболедували.
16
2
 
3
 
! Отговори
Mersi преди 2 години
До АнонименТия, дето стана политици до Боко, Гумен ги уволни ! Забрави ли ?
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така става като докторите стават политици и не искат да работят по специалност.
14
1
 
6
 
! Отговори
Дамян преди 2 години
Радеев, заради такива министри и зам.министри като Кацаров и особено праслака Златанов ме загуби като твой избирател.
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега пак някой ще каже, че всички сме доктори по форумите, ама нима не се знаеше, че иде 4-та вълна още юли-август месец? Нима не се знае, че за справяне с очакваните повече заболели от предните 3 вълни - требват доктори и др. медици ЗДРАВИ!!!!!! А защо не ги ваксинираха? Отговор: Защото медиците от "Пирогов" не искат! (имаше такава статия от оня ден, не от миналата година!)
12
4
 
4
 
! Отговори
КОВИДЛОГИКА преди 2 години
Решението - да ги изнудваме да се ваксинират! Нищо нелогично не виждам!
11
3
 
4
 
! Отговори
Нов лозунг преди 2 години
,,Да живее др. Радев!! Води ни към светлото бъдеще!!!!
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако чакате на тези сертификати да ограничат заболеваемостта - много се лъжете. Забавянето до степен на бедствие може да се използва само за едно - налагане на още по-ограничителни мерки за неваксинираните, в което число влизат и преболедувалите с антитела.
9
1
 
13
 
! Отговори
Mersi преди 2 години
Хайде, стига с тази ваксинация. Който се ваксинирал - ваксинирал..Който не го е направи, да го е направил.В краина сметка, изборът е направен.Да се приключва и толкова.Който оцелее, ще разказва на внуците, ако не го блъсне кола!
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отсега да започват да "оборудват" паркингите пред Кауфланд, Метро, Била, Лидъл в полеви ковид шатри. А черните чували са лесни, ще ги купят от съответния хипермаркет на чиято територия са.
7
2
 
4
 
! Отговори
Радев и ДБ успех! преди 2 години
ДБ София щаб и Радев 2021 щаб - няма никакв недостиг всичко е под контрол, няма вирус и не трябва никакви мерки да се пипат! Не слушайте бойко, само ДБ БСП и Радев дават успеха и хората са доволни!!!
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оборудвайте Армеец. Сутрин да минава един лекар и да пише смъртните актове.
5
1
 
7
 
! Отговори
Mersi преди 2 години
На кого му пука!?Все тая, вълната Covid ще отмине и ще забравим. До следващия път..Ваксари, антиваксари, ***, гербери, червени, зелени - ала бала...Живота продължава за оцелелите...Важното е, Радев да е Президент !
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А спомняте ли си шкемби-воевода разпореждаше демонстративно да се покажат полевите болнични легла? Май нещата вече опират до там
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
че то и сега при толкова много смъртни случаи, се питаме има ли лекари за болните от COVID-19 или са само на книга за надбавките?