Може да се стигне до недостиг на лекари за болните от COVID-19

Само едно легло в реанимацията на "Александровска" е свободно
Обновена: 26 окт 2021 13:10 | 26 окт 2021 13:10, Камелия Цветанова
49
Може да се стигне до недостиг на лекари за болните от COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако развитието на заболеваемостта от коронавирус продължи по този начин, е възможно да се стигне до дефицити от хора и до трудности при формирането на екипи, предупреди директорът на „Александровска болница“ д-р Атанас Атанасов пред bTV.

Според него проблемът не е толкова в преформатирането на болницата, въпреки че това е доста сложно организационно, защото няма инфекциозно отделение, а по-сериозният проблем е свързан с осигуряването на непрекъсната 24-часова медицинска помощ за такива COVID пациенти.

Още по темата

Общият брой на леглата за лечение на пациенти с COVID в момента е 208 за неинтензивни болни и 36 за интензивни болни, които се нуждаят от белодробна вентилация. Тази сутрин има само едно свободно реанимационно легло, а от останалите легла, са заети почти половината“, обясни д-р Атанас Атанасов.

„Създали сме буферна зона с необходимите консумативи и медикаменти, където на всеки болен може да се помогне до намирането на свободно легло или пренасочването му към друго лечебно заведение“, добави изпълнителният директор на „Александровска“ болница.

„Спряхме плановите операции и плановия прием, защото се намираме в кризисна ситуация и е необходимо ресурсите да се пренасочват там, където има най-голяма необходимост“, посочи той.

Тези мерки със зеления сертификат на практика отлагат локдауна за хората, които са ваксинирани и са преболедували, т.е. тези, които някаква защита“, смята той.

Според него в извънредни ситуации са необходими извънредни мерки, ограничения трябва да има. По думите му налагането на зеления сертификат е изключително демократична мярка.

„Направихме проучване сред персонала на „Александровска“ болница, за да видим колко от тях отговарят за изискването за зелен сертификат. Общият процент на ваксинираните е 55%, преболедувалите в рамките на 6 месеца са 12%. Общо 67% от персонала отговаря на изискванията за зелен сертификат“, посочи още д-р Атанас Атанасов.

„Осигурили сме възможност на три места в болницата да се извършва тестване с бързи антигенни тестове. Има часови пояс, в който персоналът може да се ваксинира при желание. Наблюдаваме и засилен интерес към ваксинирането през последните няколко дни. Осигурили сме такава възможност и за студентите и специализантите, които се обучават на територията на Александровска болница“, каза още ръководителят на лечебното заведение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
До Да не спорим преди 2 години
Не, не е. Защото с лекаря трябва първо години инвестиция с обраование. Няма как да стане иначе, колкто и да искаш да платиш.
41
0
 
1
 
! Отговори
Да не спорим преди 2 години
И като се стигна до недостиг на природен газ какво се случи с цената му???? А за лекари и сестри - да изчакаме,да види е,да се снишиме......... Подходящ ли е примерът?!!!?
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако мерките и сертификатите отпаднат ще сме просто в грипна ваканция
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"МОЖЕ"? Вие подигравате ли се? У нас недостиг на лекари за всичко има от години. А за останалия медицински персонал от този понеделник окончателно Кацаров ни остави без такива!
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С две думи , всеки ще се се спасява сам . Ще се обикаля по различни градове . Дали за Ковид или за друго заболяване .....
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алибегов ще отиде ли доброволец ? Нали е против всякакви мерки . Хора ще трябват да помагат . Все ще му намерят , какво да прави . Или е по-лесно да се гледа и плямпа отстрани
36
1
 
3
 
! Отговори
Ти нормален си преди 2 години
До ? Теб от къде те изтърваха??? Как сравняваш 18 годишно хлапе минало шест месечен курс в Телерик с човек, който трябва да учи 8 години и да специализира още 10, за да може да лекува. Как се самозабравихте само защото в момента получавате по-високи заплати от чуждестранни компании със съмнителен произход на средтсвата, а за *** за зеле не ставате.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е това ясно то легла ще се намерят но лекари уви не. Но се питам защо се позволи да се стигне до тук, къде беще здравния министър къде бяха безодговорните рипащи по дискотеки, къде бяха др. Институции да следят за спазване на мерките. А сега какво
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Спряхме плановите операции и плановия прием" С това ще бъдем запомнени за историята - всичо отворено , болниците се затварят . Тотална некадърност на упрвляващите вече почти 2 години . От алчност за някой друг глас покрай изборите , оставиха всичко останало на заден план , като грижа за хората и т.н
33
0
 
5
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Тиквата разчита на изпитани оръжия - Кантарджиев, Кунчев, Мутавчийски. Отбор юнаци. Младите не го интересуват.
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За времето на царуване на Боко са се дипломирали девет випуска. Интересно къде са тези млади лекари? Какво направи тиквата за да останат в България?
31
4
 
12
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Много интересно хора. Пишат "антиваксари", но забравят, че повечето медицински лица не искат експерименталната "ваксина". Защо ли ?
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съсипахте системата на здравеопазване. Сега ковид виновен.
29
0
 
8
 
! Отговори
Някой преди 2 години
То сега излишък ли има или са тЪмЪн ? Ние имаме недостиг от 20 години и ще става по-зле. Затова бягме на първо място по смъртност в света преди великата ПЛАНдемия.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ? Как ще сравняваш полуграмотен нърд, с 3-4 години образование, гордо наричан ИТ ``специалист``, с хора за чието обучение се изисква 10-12 години?!!!!!! Личи си че си от тези полуинтелигентни ***, компютърджиичетата!!!!
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важно е да не стигаме до недостиг на професори и доценти, че няма да има кого да гледаме по телевизията.
26
14
 
2
 
! Отговори
? преди 2 години
Айде стига драма. Има липса на 50 хиляди програмисти, ама не тръбят по новините, а си обучават кадри за бизнеса. Честно казано, лекарчета можеш да си вземеш от всякъде. Давам им жокер, в бюрото по труда има доста безработни в момента.
25
1
 
9
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
От Афганистан и Бангладеш ще дойде квалифициран медицински персонал.Няма страшно!
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 27 И двамата могат. Я гледай днеска колко умрели имаше. Колкото и при Борисов. Способни са и двамата и работят в синхрон. Не ги подценявай. Не са и диот и, много добре знаят какво правят.
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Довечера си пуснете да гледате Фермата и след това на дискотека на чалга ретро парти. Е, т'ва е живота. Само от това няма да се лишавате! И всичко ще се нареди.