Проф. Витанов: Реалната бройка на новозаразените е 9000 души на ден

Математикът иска да се приложи твърда ръка за ваксинацията
26 окт 2021 09:11, Анисия Иванова
207

Последните данни за пандемията у нас не са изненадващи, докога ще има рекорди зависи от това, доколко мерките ще дадат ефект. През предишните 3 вълни до десетина след налагането им започваше спад на случаите, а сега това не се наблюдава, коментира математикът проф. Николай Витанов в студиото на "България сутрин".

Днес страната отбеляза нов черен рекорд от началото на пандемията у нас - 5863 са официалните нови случаи, а 243-ма от пациентите са починали.

Професор Витанов подчерта, че реалната бройка на новозаразените дневно е 9000 души, защото 1/3 от случаите не се регистрират.

Още по темата

"В момента 10 души заразяват 13, две седмици така и здравната система гръмва. При 500 болни на 100 000 души и 9 хиляди пациенти в болница по Националния план трябва да се наложи национален локдаун. Сега 7200 са пациентите в болници. Но аз не вярвам, че ще има локдаун преди изборите", заяви математикът.

Според него с въвеждането на "зеления сертификат" контактите между хора няма да се намалят, а това е начинът да се овладее пикът на четвъртата вълна, както и да се продължи ваксинацията.

"50% от хората са колебаещи дали да се ваксинират, 25% са твърдо решени, че няма да го направят. За да бъдат убедени тези 1/4 от хората трябва твърда ръка", убеден е математикът.

По негови изчисления 2,7 млн. души или 35% имат някакви защитни сили срещу вируса. И е категоричен, че сме далеч от колективния имунитет, защото едва 35% от българите имат някакъв имунитет, който обаче не е вечен. Математикът очерта два варианта за развитие на пандемията у нас - песимистичен и оптимистичен.

"Имаме наложени мерки, но няма особен ефект от тях, единият вариант е да се задействат мерки, които ще бъдат ефективни. Така ще минем през пика и след 10-ина дни ще започнат да намаляват случаите бавно и ще си изкараме хубава Коледа. Песимистичният вариант е долината на плача - както във Великобритания - случаите паднаха на едно високо плато. Ако това се случи у нас, здравната ни система ще бъде доста натоварена и ще изгърми", прогнозира проф. Николай Витанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
9
 
5
 
! Отговори
Иван преди 2 години
До До Иван: Ние от 2015 година водим по обща смъртност, за която някои от обясненията са тези, които си написал. Аз говоря за смъртността от COVID. Ако яденето на менте сирене и кисело мляко, пиенето на шльокавица и т.н. повишават смъртността и от COVID, тогава вземи напиши доклад и го публикувай. А за застаряването има и други като нас - и те не са начело на смъртността от COVID.
148
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Битката е за зеления сертификат защото е ключ към новия световен ред и поробването.
147
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да и само виж колко от рекламите по телевизията са за лекарства. От 10 реклами 8 сигурно. Населението е ужасно болно.
146
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Врътката е зелен сертификат-много тестове, следва много открити заразени, следва ваксини, много милиарди в нечие джобче у нас и по света. Междувременно чакаме изборите в Германия/Франция за да видим дали ще ни отпуснат милиардите и за какви политики /над масата, под масата/. Не напълним ли нечие джобче на някой по света - няма милиарди за нашите убавци. А за нас няма живот, даже и да се ваксинираме.
145
0
 
18
 
! Отговори
До Иван преди 2 години
Така, сега си отвори малко очичките и виж от измрелите какъв % са старите и си отговори на следните въпроси - 1. Откъм храна - какво качество имаме в България 2. Застаряващо население ли сме 3. Културата на хранене изобщо каква ни е. 4. Кога да го еа МЗ или който и да е политик го е било грижа ти здрав ли си, имаш ли нужда от нещо за да живееш по-добре? И ще си отговориш на много въпроси, ама нали е много лесно някой да ти посочи обора и да влезнеш директно без да питаш :)
144
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора бойкотирайте ваксинирането и зелените фашистки паспорти. От нас зависи дали ще ни поробят. НЕ на инжектирането" НЕ на зеления сертификат!
143
3
 
18
 
! Отговори
Свобода преди 2 години
Що му давате трибуна на този ми.шок? Да всява паника? Дайте тогава трибуна и на художници, ВиК специалисти, сладкари. Пландемията ще свърши тогава, когато си изключим телевизорите...
142
16
 
4
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Не мога да разбера за какво се спори. Има два документирани факта: най-малко ваксинирани (като процент от населението) и най-висока смъртност (от COVID). Къде - в България! Хайде сега продължавайте да търсите под вола теле. Обяснението, разбира се, е просто: българите сме най-умни на света.
141
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не са болни само от ковид а и от грипове, настинки и пневмонии. Тестовете доказано не показват нищо. Не могат да различат нито ковид нито грип, но важното е че ги използват като оръжие за да си налагат фашистките мерки. От световното задкулисие им се нарежда да наложат зеления сертификат защото след време без такъв няма да можеш да си получаваш парите и да пазаруваш и плащаш. Ще се бодат хората през 3 месеца докато не пукнатт. Не допускайте Румен Радев , харвардците, Герб и ДБ до управление
140
2
 
18
 
! Отговори
Баче Кике преди 2 години
"Математикът иска да се приложи твърда ръка за ваксинацията" - имат грешка, трябва да е "Математикът иска да му се приложи твърда паца"
139
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев е ваксиниран, явно сте пропуснали новината.
138
3
 
12
 
! Отговори
Хоп преди 2 години
Вчера друг един подобен, пак от БАН, каза че били 15 000 на ден. Тоя сега - 9000. Вие там в тая академия що не вземете да се разберете? Или да се сбиете, както е писал колегата няколко коментара по надолу...
137
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сакото му по цвят си пасва с торбичките под очите му. Сигурно специално го е подбирал.
136
3
 
15
 
! Отговори
жасрс преди 2 години
Колкото повече вакинирани има толкова повече заразени ще се появяват защото точно ваксинираните разнасят заразата и създават нови щамове, но тук въпроса не е медицински а фашистки защото се правят опити за прокарването на Новия Световен Ред чрез зеления сертификат. На всички хора ще им се отнемат човешките права съвсем скоро ако не се вдигнат. НЕ на "ваксинирането", НЕ на зеления сертификат!!!
135
1
 
7
 
! Отговори
Нюрнберг преди 2 години
Чакам да ми дойдете на гости
134
2
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
насила няма да ни ваксинирате маски хигиена дистанция контрол в гр транспортникакво събиране на общ места
133
3
 
14
 
! Отговори
ХБК преди 2 години
Специално за един форумец, само нарекъл се "ЛЕКАР". Дето щял да обяснява как действат ваксините. АМИ НЕ ДЕЙСТВАТ! Казва го един от създателите на ваксините (на ASTRAZENECA) - сър Ендрю Полард: "И колективният имунитет става невъзможен. С мутацията Делта ще се заразяват и ваксинираните". И още нещо "учудвам се на ината" на псевдоЛЕКАРИТЕ да не съобщават за тежките и дори фатални последици от ваксинирането. За претендиращия да знае езици е непростимо да не съобщава и да не забелязва пораженията
132
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другият математик вика 15-20 хил са заразените на ден, тоя 9 хил... Да вземат да се сбият да се разберат кой е сметнал правилно?
131
3
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Не е реално
130
4
 
11
 
! Отговори
до 141 преди 2 години
Всеки човек е осъден да умре един ден.Това, което пишеш е явно плод на болния ти мозък, който вярва, че ще живее вечно ако се ваксинира.