Учени свързават ваксините на Пфайзер и АстраЗенека с неврологични увреждания

"Файненшъл таймс" цитира проучване върху 32 млн. ваксинирани в Англия
Обновена: 26 окт 2021 15:07 | 26 окт 2021 08:00, Анисия Иванова
193
Учени свързават ваксините на Пфайзер и АстраЗенека с неврологични увреждания
Снимка: БГНЕС

Учени свързват ваксините на Пфайзер и на АстраЗенека със "седем редки неврологични усложнения", съобщава в. Файненшъл Таймс.

Изданието цитира проучване, в което са взети предвид данни от 32 милиона ваксинирани възрастни в Англия.

То установява, че при хора, ваксинирани с първа доза от препарата на АстраЗенека, броят на случаите на синдром на Гилен-Баре (Guillain-Barré) се е увеличил: 38 са получили тежки усложнения, но броят на ваксинираните е над 10 милиона души. Синдромът е рядко състояние, при което имунната система атакува периферните нерви, което води до мускулна слабост, болка или изтръпване, а в по-тежки случаи и до парализа.

Експертите установяват още, че в рамките на 28 дни след ваксинацията с препарата на Пфайзер има повишен риск от хеморагичен инсулт или мозъчен кръвоизлив, като приблизително на 10 милиона ваксинирани случаите са 60. По-голям риск от усложнения има при ваксинираните жени.

Проучването разглежда данни от хора, ваксинирани между декември и май, и обхваща данните на 32 милиона ваксинирани, 20 от които с препарата на АстраЗенека, а 12 милиона - с този на Пфайзер. (БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари