В пика сме на четвъртата вълна на COVID, но ще има и следваща

Проф. Кожухарова съветва: Намалете контактите и се ваксинирайте
238
В пика сме на четвъртата вълна на COVID, но ще има и следваща
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Четвъртата COVID вълна достигна пика на предишната. Това коментира пред bTV проф. Мира Кожухарова, консултант на здравния министър. Тя прогнозира, че ще има и следваща вълна и беше категорична, че въведените мерки за ограничаване на вируса не са закъснели.

Още по темата

„По време на тази вълна трябва да ограничим контактите си. Не правете неща, които не са ви необходими в момента. Всички дейности, които са свързани с малко лукс, ги отложете за след две – три седмици и се ваксинирайте, защото ще има и следваща вълна“, посъветва проф. Кожухарова.

„Това, което е различно от другите вълни, е че по време на тази, възрастта от 0 до 19 години е достигнала най-голяма височина. „Делта“ вариантът в много по-голяма степен заразява децата и младите хора“, подчерта  тя.

За щадящите тестове за децата експертът коментира, че те няма да са задължителни и ако родителите не са съгласни, децата им могат да си останат вкъщи, докато трае епидемичната вълна.

„Не става дума за бъркане в носа и гърлото, а за изследване на слюнка“, обясни тя за тестовете.

„Детето плюе в една непромокаема торбичка, а възрастните имат ангажимент да извършат пробата, която е специфична само към определен антиген. Тези тестове са високо надеждни, но не са достоверни на нивото на PCR“, уточни тя.

По думите й тези тестове не са стресиращи за децата, но те важат 48 часа и затова трябва да се правят два пъти седмично.

„Това заболяване трудно се лекува, при възрастните с хронични заболявания въобще не се лекува. Битката я губят хората с напреднала възраст с хронични заболявания“, коментира проф. Кожухарова за високата смъртност от заболяването у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
10
 
11
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Solar Power: Освен 3.5 милиарда които се ваксинираха ... всеки ден нови милиони се ваксинират. Шанса някой бъгарски антиваксър да е прав намалява с геометрична прогресия. Въщност като се замисли човек ... дали е прав бугарина ? Най-бедните в ЕС, най-нисък БВП в ЕС, най-голяма смъртност в ЕС, най-лошия въздух, най-старите коли , най-ниския процент ваксинация, топ4 по смъртност в света........ мисля ... мисля и съм на 100% уверен ,че бугарина отново греши и е на грешната страна.
147
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се, най-добре е да се гласува за лидер, който тотално отрича мерките и нарушението на правата на хората, а това е Костадин Костадинов. Всички останали пръд льовци къде завоалирано, къде съвсем директно, изповядват фашистки идеи.
146
1
 
3
 
! Отговори
USA преди 2 години
СЕКО НЕШТАСТИЕ ИДВА ОТ ПРОССТОТИЯ !
145
11
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: Ами професорите не пукат защото си сложиха ваксини. Дори и да пукнат шанса е 9:1 в тяхна полза :) Умните и богатите хорат отдавна си сложиха ваксини ..... Най-ниския процент ваксинация е сред римското население. Няма и 2%.
144
0
 
5
 
! Отговори
USA преди 2 години
До Solar Power ГЛЕ СА ГЕРБАЖИЯ......НЕ ПРАИ РЕКЛАМ НА ВАКСИНИТЕ ШО НЕ СА ВАКСИНИ А ВИРОСА Е НЕШТО КОЕТО НЕ РАЗБИРАШ ! И......СЕ ПИШЕ ПРЕДВИД.... А НЕ В ПРЕДВИД ! ...........ИЗЛЕЗНАЛ СИ ОТ ФРИЗЕРА С ВАКСИНИТЕ !
143
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив, Радев и Кацаров спасиха положението. Боко и Алибегов щяха да ваксинират хората насила. Не виждам какъв ви е проблема -сертификатът ограничава по някакъв начин само ходенето на кръчма.
142
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано хората имат очи и уши! И да запомнят гробокопачите - Радев и Кацаров, които не само НИЩО не направиха цяло лято, а влошиха обстановката!!!
141
0
 
8
 
! Отговори
Ken преди 2 години
Баси скапаняците ! PCR тестовете в едно семейство - В ЕДНО СМЕЙСТВО, мъж и жена, се различават а тези "не са достоверни на нивото на PCR". Какво иска да каже ? Че са по-точни ? Или обратното ?
140
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарим че ни съобщавате предварително какво смятате да правите. Беше въпрос на време пуснете следващ вариант. Все пак тая пландемия се оказва златна касичка. Докато хората ви се връзват след няколко години ще четем за стотната вълна.
139
2
 
11
 
! Отговори
Отиде си Пастьор преди 2 години
Не 4, не 44, а 4444 вълни ще има в името на свръхпечалбите на фармацевтичните гиганти, ако не се намери кой да ги спре. Независимо от предизвиканата от ковид-кампанията (а не от въглеродните емисии) инфлация и икономическа разруха. Независимо, както е отбелязал класикът, от риска някои собственици или топ-мениджъри на тези гиганти да увиснат на бесилката.
138
4
 
1
 
! Отговори
USA преди 2 години
КОГА БУЛГАРИЯ СФЕТНЕ У ЧЕРНО РАДЕФ И БОРИСОФ ША СА НА ХАВАИ !
137
11
 
11
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Вяра: Жената е 100% права ! Както и д-р Мангъров ! Всички ще минат през вируса. Начините са няколко. С ваксина (най-добрия), леко прекарване (тук се разчита на късмет и години), тежко прекарване (тук винаги ще има усложнения на по късен етап), непрекарване (2 метра под земята). Та съвсем си е права докторката. Ти си огледай вариантите и избирай умно ! Имай в предвид ,че 3.5 милиарда избраха ваксината шанса да са прави е много много голям !!!
136
1
 
4
 
! Отговори
хъхъхъхъ преди 2 години
До Вяра - вие не можете да пишете, пък сте се загрижили за буквите в латиницата...
135
10
 
14
 
! Отговори
истината преди 2 години
Спрете насилствената ваксинация! Много хора умират ВЕДНАГА СЛЕД ПОСТАВЯНЕТО НА ВАКСИНА! ЗАЩО КРИЕТЕ ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ???
134
6
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: А какво мислиш след прекарване и куп усложнения или на 2 метра под земята ? От там няма връщане. Виж обаче вече 3.5 милиарда се ваксинираха и всичко им е добре ....
133
6
 
13
 
! Отговори
Вяра преди 2 години
Според вашата логика госпожо индивид ще има толкова вълни колкото буквите от латиницата 24 Стига с тия опашати лъжи стресирате хората Не ви ли е цал за тоя исратдал народ За какво ли се чудя вие сте БЕЗКРУПОЛНИ
132
5
 
3
 
! Отговори
РАДЕВ-ДИКТАТУРА-ФАКТ преди 2 години
... ОТМЕНЯТ ИЗБОРИТЕ..!! (ПО Т.6-ОТ ТАЙНИЯ ПЛАН НА КЛЕПОУХИТЕ ДС-ЧЕНГЕТА НА РУМЕН РАДЕВ..)........... ПОДРОБНОСТИТЕ - В СВОБОДНИТЕ МЕДИИ.......
131
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С всеки изминал ден доказваме че сме най-нискоинтелигентната страна в ЕС. В Германия втори пореден ден няма нито един смъртен случай от Ковид. В Италия - 18, в Испания -13. Тука ще се измрем като кучета, но ваксина няма да си сложим.
130
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо,ще почакаме след 3-4 месеца отхвърлянето на новината, че ваксинираните умират по-малко.Много бързо излезе, че се заразяват и предават заразата, за ефекта върху умирането - ще трябва малко време. Това остана опорната точка. Междувременно ще видим какъв процент ще се ваксинират, някои ще поддадат по икономически причини. След ваксиниране - няма отваксиниране, по-зле е от татуировките и девствеността. Е - може би науката ще предложи премахване на ваксини , но колко ли ще струва това?
129
0
 
6
 
! Отговори
USA преди 2 години
БУЛГАРИНО ФАНИ ТАЯ И Я ВАКСИНИРАИ ПУБЛИЧНО НО.......ПРЪВО БАНЯ ШО Е МНО МРЪЛЯВА !