Защо няма зелен сертификат за антитела? МЗ обяснява

До момента не е известно какви нива на антителата ни защитават
26 окт 2021 19:15, Нели Христова
381
Защо няма зелен сертификат за антитела? МЗ обяснява
Снимка: БГНЕС

Положителните резултати от изследванията за антитела не са достатъчни за издаването на сертификати за преболедуване, защото не могат да предоставят каквато и да е информация за момента на заразяване и не може да се изключи протичаща понастоящем инфекция. Това е записано в техническия доклад с насоки относно използването на изследвания за антитела за SARS-CoV-2 в контекста на цифровите COVID сертификати на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) и Съвместният изследователски център (JRC), който бе публикуван през месец май, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Сега Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията е направил преглед на заключенията в доклада и счита, че повдигнатите по-рано въпроси продължават да бъдат валидни и че не са настъпили каквито и да е съществени промени в научните доказателства.

Въз основа на насоките от експертите в центъра, Европейската комисия не обмисля приемането на делегиран акт за изменение на Регламента за Цифровия COVID сертификат на ЕС, с който да се даде възможност за издаването на сертификати за преболедуване въз основа на изследвания за антитела. Комисията може да преразгледа становището си въз основа на нови насоки от ECDC.

В настоящите насоки се посочва, че:

Понастоящем изследванията за антитела се използват предимно при научни изследвания (сероепидемиологични изследвания) на населението, отколкото за индивидуална диагностика на случаи на COVID-19.
Откриването и количественото определяне на антителата не могат да се използват като пряк показател за защитен имунитет.

- Положителен резултат от изследване за антитела може да бъде доказателство за инфекция в миналото, но не е абсолютно доказателство, че дадено лице не е заразно и/или е защитено срещу нова инфекция и не може да предава вируса на други.

- До момента не е известно какви нива на антителата могат да ни защитят срещу повторна инфекция.

- От друга страна, лица, които са преболедували, могат да не дадат положителен резултат при серологични изследвания (за продължителен период).

- Освен това не всички антитела, индуцирани от инфекция със SARS-CoV-2, неутрализират ефективно вируса.

- При повечето налични изследвания за антитела не може да се прецени дали откритите антитела предоставят ефективна защита.

С изследванията за антитела не може да се определи моментът на заразяването.

- Изследванията за антитела не могат да предоставят каквато и да е информация за момента на заразяването, така че без допълнителни доказателства, например изследване NAAT и/или RAT, извършени към момента на заразяването, е невъзможно да се определи срокът на валидност на сертификата за преболедуване.

- Възможно е скоро след положителен резултат от изследване за антитела да се окаже, че такива не могат да бъдат открити.

Съществува риск откритите чрез използваните понастоящем в търговската мрежа тестове да изключват инфекция с нововъзникващи варианти на SARS-CoV-2.

- Настоящите системи за изследване не са валидирани спрямо новите варианти.

Когато резултатите от серологично изследване са положителни, това не означава непременно, че лицето е преболедувало SARS-CoV-2.

- Например пациенти, които са получили една доза ваксина, могат да развият антитела, подобни на наличните при преболедували пациенти, и тази категория би представлявала "погрешно положителни резултати".

- Това е доказателство за високия риск от погрешно положителни резултати в области с ниска степен на разпространение на SARS-CoV-2.

- Регионалните различия при разпространението на инфекциите със SARS-CoV-2 могат да окажат въздействие върху (положителната/отрицателната) прогнозна стойност на серологичните изследвания.

- Наличните при автоимунни заболявания антитела (напр. ревматоидни фактори) могат да дадат положителен резултат, без лицето да се е заразявало някога.

 Разнообразието от изследвания за антитела е много голямо и поради това разнообразие и поради липсата на стандартизация сравняването на резултатите от изследванията е изключително трудно.

- Използваните понастоящем в държавите членки изследвания за антитела не са хармонизирани/стандартизирани и резултатите не са съпоставими.

- Лабораторните методи могат да са насочени към различни антитела (IgM/IgG), с които могат да се разпознават и различни части на вируса.

- Повечето изследвания, които могат да бъдат намерени в търговската мрежа, предоставят само качествени резултати (наличие или отсъствие на антитела).

- Тези качествени изследвания за антитела са полезни от гледна точка на населението, но не и от индивидуална гледна точка.

- Комплектите за количествено откриване се използват предимно за изследователски цели, но съпоставимостта на резултатите между лабораториите се възпрепятства от липсата на наличен референтен материал.

- Поради това не е възможно да бъде предложен единен списък на препоръчаните серологични изследвания, които да се прилагат в целия ЕС.

Използват се сертификати, издавани въз основа на положителни изследвания за антитела (IgM и IgG), в контекста на мерките в областта на общественото здраве.

- Възможно е лица, притежаващи сертификати, издадени въз основа на положителен резултат от изследване за антитела, да получат погрешна увереност, че могат да не се придържат толкова строго към поведение, което е от съществено значение за ограничаване на риска от инфекция и по-нататъшното ѝ предаване, като например спазването на физическа дистанция, използването на маски и миенето на ръцете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
1
 
47
 
! Отговори
Кога точиха преди 2 години
на хората кръвчицата за да изкарат антитела да лекуват болни - важаха, сега - не важат. Аре молим! Ти току си изкарал ковида и едва си се закрепил и опъваш жили да ти точат кръв, щото се добросъвестен гражданин и много загрижен , а сегати се подиграват и те подритват като мръсно псе!
275
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото хората са ***. 100 пъти се обясни защо, и пак питат същия въпрос.
274
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаха достатъчно време до сега да определят всичко за антителата което е нужно. Че даже и проучвания и тестове и наблюдения да направят, но явно това не им е важно. Май друго е по-важното
273
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво значение има от кога са ти антителата! Или имаш или нямаш! Точка.Ама не, ще те изтърват като клиент иначе: за ваксини и за тестове!
272
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно и също изсмукано от пръстите и повторено през 3 реда. От къде знаем тогава, че ваксинираните имат достатъчно антитела? Хайде стига! Имаха време да измислят ваксина и да знаят че създава антитела, а не можели да определят дали имаш такива и да разпознаят какви са! Или и ваксината създава просто там някакви си според вас..
271
0
 
16
 
! Отговори
Handel преди 2 години
До Да ги *** тези А за кое се получават комисионни? За това че не ти трябват ваксини тъй като си придобил натурален имунитет или за това да отидеш да си боцнеш 2-3-5-10-15 ваксини (с течение на годините)? Да не би някой да смята, че тези тьртеи в Брюксел не са корумпирани?
270
0
 
25
 
! Отговори
Да ги ева тези преди 2 години
Затова и на вкасинираните трябва да има зелен сертификат за 3 месеца, а за преболедували 1 година. Защото съдя по мен заразих се преди една година (доказано с PCR и антигенен тест и двата положителни). Лятото със сигурност имах контакт с поне 5 болни (контакт имам предвид в една стая за повече от час време) и как не се разболях? Правих си тестове след 5 и 14 ден и двата пъти орицателен .Кое защитава повече ваксината или антителата който са след преболедуване?
269
1
 
22
 
! Отговори
Да ги ева тези преди 2 години
А вакцината дава ли 100% гаранция, че няма да се заразиш с ковид мовид? Тъй като гледам 15% от населението на България е ваксинирано с две дози и всеки ден от официалната статистика 15% от заразените са били ваксинирани. Демек и ваксината не се знае колко защитава, но навсякъде се тръби, че не защитава, но може да прекараш супер лек ковид и да нямаш симптоми, но да си заразоносител ама никъде не се тестват ваксинираните хора дали не са преносители на заразата!
268
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лудко ваксинираните вповечето случай нямат антитела, но за сметка на това им спада имунитета. Нашите противоречат на Европарламента, които вчера се обявиха за премахване на зеления сертификат в европа. Само в бг липсва статия.
267
2
 
20
 
! Отговори
каспарчо преди 2 години
От девет кладенци вода носят само и само ваксината да се похарчи.Няма логика в тази еквилибристика от думи.Хората не са глупави .Поздравявам всички неваксинирани.
266
1
 
21
 
! Отговори
Лудко преди 2 години
Супер безмислица! Ваксинираните също се заразяват и пренасят заразата, но имат документ, че могат да го правят!!! Добре тогава, вижте колко антитела правят ваксинираните и го задайте като стойност за издаване на сертификат!!! Тогава всеки с такъв или по-голям брой антитела ще се води "безопасен" и ще му се издава сертификат!
265
1
 
24
 
! Отговори
ааа преди 2 години
"Положителен резултат от изследване за антитела може да бъде доказателство за инфекция в миналото, но не е абсолютно доказателство, че дадено лице не е заразно и/или е защитено срещу нова инфекция и не може да предава вируса на други." Ваксинираните нали и те се заразяват и ЗАРАЗЯВАТ и съответно не са защитетни срещу нова инфекция и може да предават вируса и на други?!?Тогава защо ни са категорични диказателства какво може човека с антителата,като ваксинираният го прави същото?!?
264
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От девет кладена вода са събрали! Важно е, че трябва строго да се придържаме към определено поведение!!!
263
0
 
24
 
! Отговори
Татул преди 2 години
Аа съм ваксиниран и като цяло поддържам тезата, че всеки трябва да се ваксинира. Обаче тези аргументи са само за ***. След като се доказа, че и ваксинираните могат да разпространяват , какъв е смисъла от този зелен сертификат. Никакъв. Прави се локдаун, защото хората просто не спазват никакво поведени в предвид ситуацията. И това е реват не реват, ще спрат. Всяко чудо за три дни. Но не и да ограничаваш едните за сметка на другите.
262
0
 
27
 
! Отговори
Оффф преди 2 години
''- Положителен резултат от изследване за антитела може да бъде доказателство за инфекция в миналото, но не е абсолютно доказателство, че дадено лице не е заразно и/или е защитено срещу нова инфекция и не може да предава вируса на други.''Че това се отнася и за ваксинираните!!!!!!!!!!
261
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи отговора е - Не щем да се занимаваме. Защо, защото ако искате, може да направите:- да се ползват само количествените тестове и вътрешен (български) сертификат за 15 или 30 дни.-изследване за Т-клетки, дето се водят основните за имунния отговор (май струва 150-200лв.)-да е за 2-3 месеца. -Комбиниран от горните 2 за 3 месеца.Горните периоди са кратки, защото не може да се даде точна дата на заразяването. Ама те нямаха желание да направят мерките още от септември, да не говорим за друго.
260
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 286 Анонимен Плюя на всички политици. Който и да изберем на изборите ,още на другия ден ще ни закопае.. . . . . . . . . . . Не си прав! Погледни програмата на Възраждане! Преди да се гласува, трябва човек и да се информира, все пак ще трябва да живее с тези, които е избрал слдващите пет години!
259
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А....нека обяснят защо след ваксинация не е нужно да се потвърди дали си изградил имунитет. Ако е нужно да се потвърди как става? Чрез тест за антитела или?Пълна порнография, и сто довода да опишат, нещата си противоречат. Още по-*** е, че тези хора, които са го изкарали скоро, им е противопоказно да се ваксинират. Обаче сега излизат всякакви професори да обясняват че не било така, пак не сме разбрали нещо.
258
0
 
12
 
! Отговори
аз преди 2 години
Обяснението е просто - "Защото Европа не ни разрешава"
257
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе как си мислите вие, че с едно тестче от 20 лв. за антитела ще ви се размине. Друго си е да се ваксинираш, да се разболееш и да дадеш стотици левове за лекарства. Друго си е да даваш 100лв за PCR тест или по 20 лв. за "безплатен" антигенен тест през два дни. Миналата седмица писах някъде, да се запомни това, че ще видите как тестовете ще се изчерпят за отрицателно време. Е, във Варна на доста места това вече е факт.