Защо няма зелен сертификат за антитела? МЗ обяснява

До момента не е известно какви нива на антителата ни защитават
26 окт 2021 19:15, Нели Христова
381
Защо няма зелен сертификат за антитела? МЗ обяснява
Снимка: БГНЕС

Положителните резултати от изследванията за антитела не са достатъчни за издаването на сертификати за преболедуване, защото не могат да предоставят каквато и да е информация за момента на заразяване и не може да се изключи протичаща понастоящем инфекция. Това е записано в техническия доклад с насоки относно използването на изследвания за антитела за SARS-CoV-2 в контекста на цифровите COVID сертификати на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) и Съвместният изследователски център (JRC), който бе публикуван през месец май, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Сега Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията е направил преглед на заключенията в доклада и счита, че повдигнатите по-рано въпроси продължават да бъдат валидни и че не са настъпили каквито и да е съществени промени в научните доказателства.

Въз основа на насоките от експертите в центъра, Европейската комисия не обмисля приемането на делегиран акт за изменение на Регламента за Цифровия COVID сертификат на ЕС, с който да се даде възможност за издаването на сертификати за преболедуване въз основа на изследвания за антитела. Комисията може да преразгледа становището си въз основа на нови насоки от ECDC.

В настоящите насоки се посочва, че:

Понастоящем изследванията за антитела се използват предимно при научни изследвания (сероепидемиологични изследвания) на населението, отколкото за индивидуална диагностика на случаи на COVID-19.
Откриването и количественото определяне на антителата не могат да се използват като пряк показател за защитен имунитет.

- Положителен резултат от изследване за антитела може да бъде доказателство за инфекция в миналото, но не е абсолютно доказателство, че дадено лице не е заразно и/или е защитено срещу нова инфекция и не може да предава вируса на други.

- До момента не е известно какви нива на антителата могат да ни защитят срещу повторна инфекция.

- От друга страна, лица, които са преболедували, могат да не дадат положителен резултат при серологични изследвания (за продължителен период).

- Освен това не всички антитела, индуцирани от инфекция със SARS-CoV-2, неутрализират ефективно вируса.

- При повечето налични изследвания за антитела не може да се прецени дали откритите антитела предоставят ефективна защита.

С изследванията за антитела не може да се определи моментът на заразяването.

- Изследванията за антитела не могат да предоставят каквато и да е информация за момента на заразяването, така че без допълнителни доказателства, например изследване NAAT и/или RAT, извършени към момента на заразяването, е невъзможно да се определи срокът на валидност на сертификата за преболедуване.

- Възможно е скоро след положителен резултат от изследване за антитела да се окаже, че такива не могат да бъдат открити.

Съществува риск откритите чрез използваните понастоящем в търговската мрежа тестове да изключват инфекция с нововъзникващи варианти на SARS-CoV-2.

- Настоящите системи за изследване не са валидирани спрямо новите варианти.

Когато резултатите от серологично изследване са положителни, това не означава непременно, че лицето е преболедувало SARS-CoV-2.

- Например пациенти, които са получили една доза ваксина, могат да развият антитела, подобни на наличните при преболедували пациенти, и тази категория би представлявала "погрешно положителни резултати".

- Това е доказателство за високия риск от погрешно положителни резултати в области с ниска степен на разпространение на SARS-CoV-2.

- Регионалните различия при разпространението на инфекциите със SARS-CoV-2 могат да окажат въздействие върху (положителната/отрицателната) прогнозна стойност на серологичните изследвания.

- Наличните при автоимунни заболявания антитела (напр. ревматоидни фактори) могат да дадат положителен резултат, без лицето да се е заразявало някога.

 Разнообразието от изследвания за антитела е много голямо и поради това разнообразие и поради липсата на стандартизация сравняването на резултатите от изследванията е изключително трудно.

- Използваните понастоящем в държавите членки изследвания за антитела не са хармонизирани/стандартизирани и резултатите не са съпоставими.

- Лабораторните методи могат да са насочени към различни антитела (IgM/IgG), с които могат да се разпознават и различни части на вируса.

- Повечето изследвания, които могат да бъдат намерени в търговската мрежа, предоставят само качествени резултати (наличие или отсъствие на антитела).

- Тези качествени изследвания за антитела са полезни от гледна точка на населението, но не и от индивидуална гледна точка.

- Комплектите за количествено откриване се използват предимно за изследователски цели, но съпоставимостта на резултатите между лабораториите се възпрепятства от липсата на наличен референтен материал.

- Поради това не е възможно да бъде предложен единен списък на препоръчаните серологични изследвания, които да се прилагат в целия ЕС.

Използват се сертификати, издавани въз основа на положителни изследвания за антитела (IgM и IgG), в контекста на мерките в областта на общественото здраве.

- Възможно е лица, притежаващи сертификати, издадени въз основа на положителен резултат от изследване за антитела, да получат погрешна увереност, че могат да не се придържат толкова строго към поведение, което е от съществено значение за ограничаване на риска от инфекция и по-нататъшното ѝ предаване, като например спазването на физическа дистанция, използването на маски и миенето на ръцете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак към долното, защо САЩ направи толкова голям проблем на Huawei за 5G оборудването което продава? Не е ли точно за да не загубят контрола върху клетките. Все едни въпроси дето са конспиративни.
215
0
 
20
 
! Отговори
Е, па... преди 2 години
Толкова доводи "против" сертификат при хората с антитела след преболедуване или безсимптомно протичане на болестта наистина не очаквах. Ама, естествено от 9 кладенеца вода ще донесат, само и само да си намерят "основателни" причини да отхвърлят това. Нямат изгода. Ваксините съвсем ще се вкиснат. Значи антитела след ваксина, без значение колко са и дали въобще ги има, са достатъчни, а тези след преболедуване не са? Неубедително, защото е абсурдно. Нова медицина, в новия световен ред.
214
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и тъпо да звучи, наистина градена има добри магнитни свойства. При всяко ваксиниране той ще се натрупва в тялото. При въздействие на електромагнитно поле, графеновия оксид образува кристални структури. Ако за този процес може да се ползва 5G ви е ясно какво може да се случи. Ама то всичко конспирация, ама един ден като дойде ще има точно падащи по улиците както си ходят.
213
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Питам 3. Ти колко 60 годишни си вижал? Аз мисля че ти трябва да им плащаш те да ти пазаруват , за да не си мръднеш дебелия г.. от компа.
212
0
 
12
 
! Отговори
Неваксиниран преди 2 години
Що няма зелен сертификат за антитела ли? Ми щот ако го издадат и ще свърши ТеАтРоТо...
211
1
 
20
 
! Отговори
ваксаджия преди 2 години
Не се заблуждавайте! Никакви 60% ваксинация до обществен имунитет не ги топли. Нито 70%, нито 80%, нито 90%. Виждате че в държави с близо 90% дори вече въвеждат фашистки сертификати. Целта е 100% вакс и то с mRNA. Дори тези с Астра и други ваксини ще ги принудят за бустерчета с Пфайцер. Не става дума само за пари защото правителствата вече са им платили за милиарди ваксини. За да има такъв натиск за бодене, вероятно има друго нещо във ваксите, задължително за човечеството дори пеленачетата
210
0
 
10
 
! Отговори
насилен човек --лош преди 2 години
--човек ! Ние сме свикнали да ни насилват и после тихомълком ако може да си го върнем --та на Кацата и патрона му ще им го върнат на изборите ,мога да кажа ,че ги загубиха ! Да държавата използва сила срещу мнозинство от населението си по чужда заповед ,не признавайки нищо освен каквото им е наредила чуждата световна организация която естествено си има свои господари .Много хора ще се инжектират насила защото са решили ,че неогат да се борят НО това не е победа ,а насилие над св.избор !
209
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 253, ползвай горният, само сложи трите w. Аз го написах, че Гугъл директният линк го цензурира. Ако ползваш думите в линка в търсачката на CDC, веднага ще ти се отвори.
208
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 249 то е така в цяла Европа дъртите са решили че веднъж се живее. Хукнали са по барове, стриптиз клубове, публични домове. Ама хак да име. Не ги е срам. А па нашите дъртаци от селата са най опсни. Майтапа е пълен колега. Жалко за тия телевизоглавите. БТВ и Нова към светлото "ново нормално"
207
2
 
7
 
! Отговори
Ако не искаме да сме преди 2 години
--- опитни мишки и неудачен експеримент-- на 14 гласувайте за Възраждане Костадинов обеща край на сертификатите и никакви локдауни + референдуми по определящи развитието ни въпроси . Да има висока смъртност .но и причини си има, няма начин най--разтурената здравна система да не ни се отплати ,а и ваксинацията не е насочена правилни към възрастните и то ( ако найстина помага ) . Вижда се че Кацата работи под диктат ,аргументите му не издържат и все повече хора виждат че става дума за пари !
206
1
 
2
 
! Отговори
11 преди 2 години
До Анонимен 250 --- Линкът ти е цензуриран. Има звездички - какво има на тяхното място? Иначе, гугълът не дава нищо. Ползвайте yandex.ru вместо гугъла. Той отдавна реже резултатите.
205
0
 
7
 
! Отговори
extreme hunter преди 2 години
Глегам и не вярвам на очите си! Уж е писано за недостатъците на антигенните тестове, но на мен ли само ми се струва, че същото важи в пълна сила и за ваксините?
204
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 244 още юли месец CDC на САЩ обяви че няма да приема за валидни PCR тестовете от 01.02.2022, защото са ненадеждни и не различават Ковид от грип. Ако потърсиш директно в нета няма да получиш линк. Гугъл ще ти каже че това е фейк нюз. Ако отидеш на сайта на CDC и през неговата търсачка ще стигнеш да документа. Така че "Златният стандарт PCR" се издъни яко. Но на него се крепи цялата пандемия. Малко конспирация с официални източници.
203
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Линче ли си лудото Ленче ли си незнам, ама Модерна никога не са имали одобрена ваксина, питаш ли се защо?
202
1
 
15
 
! Отговори
гост преди 2 години
Колегата с когото пътувам в колата се разболя, аз съм здрав, тествах се,не съм имунизиран той е имунизиран -2-3 пъти , аз на няколко пъти съм карал съмнителна хрема и до там .Ходя си с маска навсякъде и често си мия ръцете.Масово около мен болни от корона.Бате стойчо иска да ме затваря защото не му въртя далаверата с ваксините.
201
0
 
10
 
! Отговори
Честито преди 2 години
Сега очакваме след някой месец тия същите да ни кажат, че и PCR теста не важи, защото не е 100% достоверен. Ще важи само зеления серт. за набодени! Това следва - и не е трудно да се сетим. Работата се пече...
200
0
 
2
 
! Отговори
Yoda GREEN преди 2 години
Dart Veder says: - without green certificate Yoda's dead green frog! - No more Star Wars without green certificate!
199
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото тия с антителата сме ненужни и не печелят от нас, ни ваксина си бием, ни тестове си правим. Какви ли не неща казват, че изследват, ама не го подхванаха тоя въпрос...
198
5
 
0
 
! Отговори
До МЗ преди 2 години
МЗ, народът ни е или много пр.ос.т., или напълно лу.д. В кое да вярваме? По-малко вероятно е всички да са луди, и така остава само...първото. Не се хабете.
197
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"и не може да се изключи протичаща понастоящем инфекция." А с ваксините се изключва тази възможност ,нали ? Ако не вярвате може да питате ваксинираните заразени ,че даже и в болница такива.