Каква е COVID ситуацията в Румъния и Естония?

В Румъния са ваксинирани 40% от населението, а в Естония – 57%
27 окт 2021 22:38, Ния Христова
13
Румъния е с втория най-нисък процент на имунизация срещу коронавирус в Европейския съюз.
 
"След като в началото на годината кампанията за ваксиниране в Румъния тръгна много добре с много бързи темпове. Бяхме много големи оптимисти до началото на лятото, когато правителството взе решение да отпусне мерките, което доведе до намаляване на кампанията за ваксиниране през цялото лято. Хората пътуваха, но когато дойде септември, ето в каква ситуация се намираме: Болниците са пълни, лекарите едва успяват да се справят със заразените хора", обясни основателката на информационен портал за българите в Румъния Юлия Баховски пред Bulgaria ON AIR
 
"През изминалия уикенд за първи път в Румъния броят на ваксинираните лица беше по-голям от броя на заразените. В този момент имаме над 6 млн. жители ваксинирани с пълната ваксинационна схема, което ни доближава до 40% от населението. В този ритъм румънските власти очакват до края на годината процентът на населението да бъде около 50%, а през март да говорим за 70-72%", съобщи още Баховски. 
 
"Едната от причините е, че румънското население няма доверие във властите, които са организирали кампанията. Това, което се случи през последните 30 години в нашата страна, води до много ниско доверие във властите. Има и други фактори – манталитет, липса на някаква медицинска култура", поясни Баховски.
 
Тя добави, че служебният премиер е зявил, че няма да има пълен локдаун.
 
"В момента в Румъния има силни рестрикции за движението на хора, включително и нощна карантина. По-скоро има локдаун на неваксинираните и преболедувалите", разясни Баховски.
 
В Естония преди дни влязоха в сила нови по-строги COVID мерки. Една е тях е, че неваксинирани, дори с отрицателен тест, няма да могат да посещават обществени места.  
 
"Много от хората са съгласни с тези мерки, но има и несъгласни, които направиха протести миналата седмица. Хората, които се ваксинират във връзка с тези мерки се увеличават. 10 500 човека се ваксинираха миналата седмица, което е много по-голямо число от предишната седмица. Броят на ваксинираните е 59%, а хората, които са получили и двете дози са 57%, но това е много по-малко число, от което правителството имаше за цел", обърна внимание нашият сънародник в Естония Георги Занев. 
 
"Обсъждат се да се продължи детската ваканция, но това не е решено", добави Занев.
 
Гледайте целите разговори във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Евроатлантик Да, ама са цивилизовани. Може да са болни, може ваксините да не работят, ама са цивилизовани европейци. Бай га ня много иска да стане европеец и затова се боцка. Между другото, *** се филтрира тук. Явно това име е обидна дума.
8
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 2 години
ДВЕПМ
7
0
 
1
 
! Отговори
Мисля си преди 2 години
Българинът показа, че има турски инат.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да пишете за Африка. Доколкото знам там са ваксинирани са около 5 % обаче заразяват се около 2%. Изглежда вируса силно се влияе от температурата.А и за Индия пишете, как е там? Някой ако знае да пише, че те журналистите си "избират" страни зорноволно.
5
1
 
1
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
То и в Белгия 87 процента са ваксинирани ,а болни от Ковид колкото щеш има.
4
1
 
8
 
! Отговори
---098 преди 2 години
Етонците се правят на скандинавци, тоест първо не приемаха вируса като шведите, после бързо го приеха заедно с милиардите!!!Евала на румънците- вчера парламента им отхвърли зеления сертификат!Един руски учен каза за ваксините:Колкото умрат сега, толкова няма да се родят след 10 години!!!
3
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През последните десетина дни в Латвия, Литва и Естония има най-много новозаразени на човек от населението в Европа. Каквото става там ще стане и в България с около 15-20 дни закъснение.Умният човек се учи от грешките на другите, а останалите питат мен какво ме интересува това.
2
3
 
12
 
! Отговори
// преди 2 години
До 1 Естония е важна, защото там се произвеждат нанотехнологичните чипове за "ваксините".
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румънците знаят как да се справят със зарази, от които няма отърване. Метода се нарича Чаушеско! Доказано работещ метод.