Кой не трябва да се ваксинира или трябва да се консултира?

МЗ публикува информация за ваксината на Pfizer
54
Кой не трябва да се ваксинира или трябва да се консултира?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Здравното министерство публикува информация кои хора не трябва да се ваксинират с ваксината Comirnaty срещу COVID-19, кои трябва да се консутират или следват определени процедури.

Хора, които не трябва да се ваксинират:

- Всеки с тежка алергия към компонент на ваксината (т.е. такъв, който причинява анафилаксия или изисква медицинска намеса);
- Тези на възраст под определената в кратките характеристики на продуктите;
- Хора, които в момента са в изолация или имат симптоми на COVID-19; тези хора могат да се ваксинират, след като приключат с изолацията и след преустановяването на всичките им симптоми.

Хора, които могат да се ваксинират след обсъждане на ползите и рисковете и/или след консултация с техния наблюдаващ/лекуващ лекар:

- Лица с анамнеза за тежка алергия към някоя ваксина или към инжекционен лекарствен продукт; Бременни;  Лица с имунокомпрометиращи заболявания; Кърмещи жени; Лица на терапия с антикоагуланти.

Хора, които трябва да следват специални процедури:

- Лица с анамнеза за тежка алергия (изискваща медицинска намеса) към нещо различно от ваксина или инжекционно лекарство може да получи ваксината, но трябва да остане за медицинско наблюдение в продължение на 30 минути след получаване на ваксината.
- Хората, които наскоро са боледували от COVID-19 и са били лекувани с антитяло-базирани терапии (напр. с моноклонални антитела или реконвалесцентна плазма), трябва да изчакат до 90 дни след лечението, за да бъдат ваксинирани.
- Хората с известна експозиция на COVID-19 трябва да изчакат, докато карантината им приключи, преди да се ваксинират (освен ако не живеят в места с множество хора, като старчески дом, поправителен дом или приют за бездомни, в този случай те могат да бъдат ваксинирани по време на период на карантина).
- Хората, които са получили друга ваксина (не-COVID-19 ваксина), трябва да изчакат поне 14 дни, преди да получат ваксина срещу COVID-19. По същия начин, ако човек е получил ваксината срещу COVID-19, той трябва да изчака най-малко 14 дни, преди да получи други ваксини (ваксини, които не са срещу COVID-19).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: ваксинакоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо чак сега се появява тази информация? Не трябваше ли да се появи с първите материали в духа на "марш всички за ваксина"? И не трябва ли да се добавя към всеки един материал, приканващ към ваксинация?
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има нещо ритуално да убедиш някого да отиде сам за точно тази вакса, без да е хванат за врата и тикан насила. Затова толкова писане и словоблудстване се излива всеки, защото трябва да се види от камерите, че сам си отишъл/отишла за обречеността си.
6
10
 
23
 
! Отговори
Тялото преди 2 години
Нова Зенландия е 5 милиона. По-малко от 100 човека са получили разрешение да бъдат изключение от задължителната ваксинация. 28 човека са починали от ковид от началото на епидемията. Всякакви прилик с нашата действителност липсват.
5
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито едното нито другото никакъв случай няма да се ваксинират хората стига иначе ще има война долни *** проклети мафийоти
4
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откриха ли вируса, изолираха ли го? Разработиха ли ваксина?
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди всяка ваксинация (каквато и да е тя), човек с претенции за интелект би трябвало да се допита до джипито си. Елементарно е. Джипито знае на всеки проблемите и може да направи добър анализ, кое да, и кое не. На мен ми препоръча от коя ваксина да си сложа и коя да избегна, и след колко месеца след преболедуване. Другото е дървена философия, градска, селска, махленска и т.н.
2
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ!!!!!!
1
15
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички нормални мислещи хора НЕ трябва да се ваксинират! Другите както преценят.