Кой не трябва да се ваксинира или трябва да се консултира?

МЗ публикува информация за ваксината на Pfizer
54
Кой не трябва да се ваксинира или трябва да се консултира?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Здравното министерство публикува информация кои хора не трябва да се ваксинират с ваксината Comirnaty срещу COVID-19, кои трябва да се консутират или следват определени процедури.

Хора, които не трябва да се ваксинират:

- Всеки с тежка алергия към компонент на ваксината (т.е. такъв, който причинява анафилаксия или изисква медицинска намеса);
- Тези на възраст под определената в кратките характеристики на продуктите;
- Хора, които в момента са в изолация или имат симптоми на COVID-19; тези хора могат да се ваксинират, след като приключат с изолацията и след преустановяването на всичките им симптоми.

Хора, които могат да се ваксинират след обсъждане на ползите и рисковете и/или след консултация с техния наблюдаващ/лекуващ лекар:

- Лица с анамнеза за тежка алергия към някоя ваксина или към инжекционен лекарствен продукт; Бременни;  Лица с имунокомпрометиращи заболявания; Кърмещи жени; Лица на терапия с антикоагуланти.

Хора, които трябва да следват специални процедури:

- Лица с анамнеза за тежка алергия (изискваща медицинска намеса) към нещо различно от ваксина или инжекционно лекарство може да получи ваксината, но трябва да остане за медицинско наблюдение в продължение на 30 минути след получаване на ваксината.
- Хората, които наскоро са боледували от COVID-19 и са били лекувани с антитяло-базирани терапии (напр. с моноклонални антитела или реконвалесцентна плазма), трябва да изчакат до 90 дни след лечението, за да бъдат ваксинирани.
- Хората с известна експозиция на COVID-19 трябва да изчакат, докато карантината им приключи, преди да се ваксинират (освен ако не живеят в места с множество хора, като старчески дом, поправителен дом или приют за бездомни, в този случай те могат да бъдат ваксинирани по време на период на карантина).
- Хората, които са получили друга ваксина (не-COVID-19 ваксина), трябва да изчакат поне 14 дни, преди да получат ваксина срещу COVID-19. По същия начин, ако човек е получил ваксината срещу COVID-19, той трябва да изчака най-малко 14 дни, преди да получи други ваксини (ваксини, които не са срещу COVID-19).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: ваксинакоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реално, по-малко от 1% от хората имат противопоказания за тази ваксина. Португалия ваксинира 98% от хората . Повечето европейски държави достигнаха 90-95%.
47
5
 
5
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
Препарат, като с принуда се налага, трябва да се отхвърли от всеки здравомислещ.
46
5
 
5
 
! Отговори
Всъщност преди 2 години
никой не трябва да се трови, за да доживее да края на ВОЙНАТА...
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 44 - Редно е да е този, който пусна вируса, а вирусът е пуснат от същите, които направиха ваксинката и сега ви убеждават да се боцкате. Щом искате да направите по-богати и влиятелни тези, които умориха толкова народ с вируса и щом искате да съдействате за това да уморят още много народ с ваксинките, тогава се боцкайте...
44
3
 
4
 
! Отговори
До 44 преди 2 години
Кой ще компенсира изгубените животи и мъката на близките им?
43
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не трябва да се ваксинира, но щом има желаещи да се пожертват, за да се намали СО2 и замърсяването като цяло, и да има по-добро бъдеще за нас антиваксърите, то аз нямам против... да се боцкат...
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На практика няма кой знае какви противопоказания. Най-сериозното е евентуална алергична реакция. Ако сте алергичен към някоя от съставките, описана в листовката, си сложете векторна ваксина. Има избор. Колкото до автоимунните, при тях има риск да не развият добър имунитет.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"хората с известна експозиция на COVID-19 трябва да изчакат", е как да чакат, като никъде не ги пущат и на работа не могат да одат. А ако работят в друго населено место и ползват фирмен транспорт (щото друг няма, или пък те нямат), кой ще компенсира тези хора за претърпените загуби?
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука колегата препоръчва война. Моя въпрос е ако стане война и започне мобилизация неваксинираните ще ги мобилизират ли. Щото сега не ги пускат никъде все едно са чумави, което е обратно на логиката .....
39
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората с имунокомпроментиращи заболявания и тези на антикуагуланти са доста. Дори аспирина е такъв. Ако цял живот се предпазвам с по един аспирин на ден като нищо съм рисков, но сам ще си нося последствията. Това прави сертификатите дискриминационни.
38
2
 
17
 
! Отговори
една с рак преди 2 години
до вчера ни натрисахте, колко сме уязвими и трябва да се ваксинираме, днес съм в графа да го обсъдя с лекаря ползи и вреди, а аз си знам, че както се пазя и се боря с рака, така и с ковида. Оцелях от операции, лъче и химиотерапии, радиации от скенери, таман стигнах долен праг лимфоцити и няма изкуствено да ги обременя с отровата ви.
37
1
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Аз съм Академик-Доцент-Професор-Доктор- Аматьор-Яммболски -Сарволь..... Пийте вода минимум 1,5 литра ...и чистите всичко.
36
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не пише за автоимунните заболявания. Според мен трябва да се уточни. Аз например не понасям аналгин. Това не е шега.
35
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който е тръгнал да се ваксинира задължително трябва да се консултира! С психиатър.
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неподчинение!
33
33
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите да бъдат съдени за престъпление против човечеството! На тях държим първото място в света по смъртност от ковид.
32
5
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Пиенето на вода поне по 1,5 л. на ден няма да позволи да ви хване нито един вирус.
31
5
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Пийте на ден по литър и половина вода ...и няма да се разболявате от нищо.Пикаеш всички токсини
30
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой не трябва и трябва ли питате? Че кои сте вие, че да казвате? Какво сте? От къде - накъде изобщо се изхождате по такъв въпрос? Имам си лекар. Лекува ме от 30 години. За него,както и за лекуващите ковид лекари в болниците,като доц. Атанасов от Пирогов, когото мошенническите медии дори не искат да излъчат,човек с антитела не бива да експериментира повече върху здравето си с инжекциите на отровителите! Пък вие си карайте платената пропаганда!Много му дреме на някой какво бришете по въпроса. Юди!
29
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой не трябва да се ваксинира? С експерименталката - никой, който не желае!!! Наврете си го в празните канчоци накрая! Вън от политиката всички мекерета на хранилка към фармамафията! Вън от държавата! Предатели!