Лекари: Кривата нараства, не сме стигнали платото!

Българите трябваше да се възползват от ваксините, коментират те
27 окт 2021 21:23, Петя Славова
84
Лекари: Кривата нараства, не сме стигнали платото!
Снимка: БГНЕС

Всекидневно нарастват случаите на коронавирус в страната. Болниците са препълнени, но според лекари е оптимистично да очакваме, че в момента е пикът на четвъртата COVID вълна у нас. "Смятам, че нещата ще продължат да се влошават, защото броят на открити заразени показва, че кривата нараства и не сме стигнали платото", заяви пред БНТ  д-р Иван Колчаков - анестезиолог и член на УС на МБАЛ "Софиямед".

Още по темата

 "Най-важните ресурси в здравеопазването вече са изчерпани - това е човешкият фактор. Огромна заблуда е да се броят легла и здравни заведения, защото те не лекуват. Специализираните екипи, които извършват реанимация, са голям дефицит и без пандемия. А сега ние сме разделени по групи, които трябва да полагат грижи за болните от COVID-19, а в същото време и останалите болести функционират. Така че дефицитът на кадри е изключително остър - не само на лекарите, а тук са и сестрите, и санитарите", коментира той.

По думите му е трагично поведението на българските граждани, които не осъзнават, че отговорността за техния живот и здраве е персонална, а не на лекарите, не на здравната система, а още по-малко на политиците".

 "Българските граждани трябваше да се възползват максимално бързо, като хората в цивилизованите страни, и да се ваксинират", допълни д-р Колчаков.

Заместник-председателят на Българската болнична асоциация Иван Тодоров, заяви, че цялата здравна системата е застанала рамо до рамо, за да поеме тежестта на заразата.

 "И частни, и общински, държавни болници еднакво поемат тежестта. Ваксинацията работи, когато е масова", категоричен беше той.

По думите му българите са приеле ваксинацията като акт на индивидуална защита, а тя е въпрос на групова отговорност - да застанем рамо до рамо срещу един невидим враг, който отнема човешки животи, и да се погрижи за другия, за по-слабия, за по-възрастния.

 "Тежестта на тази битка се поема най-вече от лекарите, медицинските сестри, санитарите и по-малко от обществото", подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
16
 
7
 
! Отговори
Пенсилвания преди 2 години
Вие нямате грам мозък в главитеПак търсите конспирацияНе е проблем,че 250човека са умрели,ама е проблем,че не можете да отидете в МолаЩо за хора сте вие?В целия свят се ваксинрат (6 милиарда вече)ама тук в Бг са наааай умните нааааай учените,те не вярват още и във вируса,че го има
34
0
 
6
 
! Отговори
един преди 2 години
Към наемащите ***: Когато наемете платените си тролчета, поне направете един тест за правопис. От километри личи фрапираща неграмотност, пишат 'анестесиолози', 'ас', 'незнам' ....как да им вярваш на такива научни капацитети
33
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 25А защо пък аз дето съм преболедувал без да влизам в болница и си платих сам лекарствата да плащам,ако ти ваксинирания ти се наложи в последствие да лекуваш странични ефекти от експерименталните ваксини?Ако получиш тромбоза да те оставят на стълбите на болницата ли,ако не си платиш?Много тава и привилегии ви се Прилага аг.л..е..ци!Я мислете трезво преди да ръсите от свещената си глупост!Или това е ефект или дефект от ваксата?
32
21
 
12
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Айде един бърз закон : Който не иска да се ваксинира да подпише че се отказва от болнично лечение. Най-малкото ще се освободят 80+ процента от леглата и ще има къде да се лекуват хората които имат нужда. А тези дето са разкрили конспирацията няма от какво да се плашат нали е само грипче. Мишки.
31
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Израел: десетки случаи на миокардит след втората доза от препарата на BioNTech/Pfizer
30
5
 
16
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Учени свързват ваксините на Пфайзер и на АстраЗенека със "седем редки неврологични усложнения", съобщава в. Файненшъл Таймс.
29
6
 
8
 
! Отговори
Vans преди 2 години
"По думите му е трагично поведението на българските граждани, които не осъзнават, че отговорността за техния живот и здраве е персонална, а не на лекарите, не на здравната система, а още по-малко на политиците" съгласен на 100%
28
3
 
18
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Експертите установяват още, че в рамките на 28 дни след ваксинацията с препарата на Пфайзер има повишен риск от хеморагичен инсулт или мозъчен кръвоизлив, като приблизително на 10 милиона ваксинирани случаите са 60. По-голям риск от усложнения има при ваксинираните жени.
27
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лично ас избягвам контакт с ваксинирани лица защото незнам колко тежко ще искарам ковид
26
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мобилизирани са всички ковидОтрепки да агитират за ваксинация с скапаните ционистки ваксини и ционистите им плащат съответно
25
5
 
17
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Те са имали положителен тест за ковид след поставяне на една или две дози от ваксината на фаизерМисля , че и наи тъпите разбират за какво говорим
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 26: Като спрем да вкарваме в ковид отделения болни от грип.
23
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тези които пишат тези болни пропаганди ,разни хипохомдрици,специалисти следящи нарастването на кривата,да ядат правата
22
18
 
10
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Не съм 18. Правилно, има и други болести. И те имат нужда от лечение. За да можем да лекуваме други болести, ще трябва да спрем да лекуваме ковид. Като почнем от спиране на безплатното лечение на неваксинираните.
21
29
 
11
 
! Отговори
ганьо преди 2 години
Българите са най-тъппото племе на света.
20
25
 
6
 
! Отговори
Марсел Попов преди 2 години
Само откриването на Ковид лагери ще оправи положението, както е в Австралия!
19
7
 
24
 
! Отговори
Заради ваксинацията преди 2 години
Това показва изследване на университета в Тел Авив. Проучването сравнява близо 400 души. Те са имали положителен тест за коронавирус 14 или повече дни, след като са получили една или две дози от ваксината. Сравнени са със същия брой неваксинирани пациенти със заболяването. Сред ваксинираните степента на разпространение на варианта е осем пъти по-висока от тази на неваксинираните
18
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 18: От две години ме плашиш с тръби в гърлото. Има и други болести. Например грип.
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Платото не, ама дъното го ударихте яко. Ще отмъстим.
16
17
 
13
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
9, неподчинението ще свърши като ти сложат тръбата в гърлото. Ако е останала някоя свободна. Нация от глупци.