Някои лаборатории отказват да работят с безплатните антигени от държавата

При други цената е много по-висока от посочените 10 лева
27 окт 2021 07:47, Нели Христова
41
Някои лаборатории отказват да работят с безплатните антигени от държавата
Снимка: БГНЕС

Проблем с част от безплатните антигенни тестове в София. Една от големите лаборатории отказа да работи с тях и върна на държавата 5000 теста. Причината – били неудобни за работа, а проверката им показала, че дават отклонения в резултатите. В същото време продължава да има неясноти около цената, като често хората трябва да плащат повече от обявените 10 лева.

Такъв е и случая на мъж от Горна Оряховица показва видео, заснето в понеделник в лаборатория в града. Причината - в района все още не са доставени така наречените безплатни тестове, потвърдиха от РЗИ-Велико Търново за NOVA. Доставка се чакала „до ден”.

В Пловдив тестове има, но на повечето места максималната цена от 10 лева не се спазва. Сумата може да скочи и до 40 лева. Проверка има и в София. В една от големите лаборатории признават, че взимат повече пари. Причините били две. Първо - все още нямали подписан договор с министерството, който да ги задължава. И второ – използват свои тестове. Получените от държавата 5000 безплатни теста върнали на РЗИ.

„Този тест е направен да работи с по-дебели тампони за остъргване на предната част на носа. Това е проблем с дизайна”, обясни д-р Недялко Калъчев. В тази лаборатория не са сигурни и в резултатите.

„5 или 6 проби направихме на различни хора. Двама от тях бяха положителни преди това”, добави той. Безплатните тестове обаче отчели отрицателен резултат, казва доктор Калъчев. Затова направили и контролни PCR тестове на двамата пациенти. Те също потвърдили COVID-19.

„Може това да е било и случайност, но е важно и, че тестът е по-труден за работа”, категоричен е медикът. В различните градове и доставените тестове са различни. Не всички обаче са недоволни от тях.  Според лаборантите, тестовете са надеждни.

За да се тестват пациентите с безплатните тестове, първо трябва да попълнят декларация. А част от тях отказват. Доводите на всички са различни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Моля преди 2 години
всички луди да се прибират в Карлуково....Всичко е един ЦИРК НА ЛУДОСТТА И ГРОТЕСКАТА, режисират от НЕЧОВЕШКИ СЪЗДАНИЯ
31
0
 
2
 
! Отговори
циник преди 2 години
Мама Ви ... търгашеска ... после ме убеждавайте, че това не е една ГОЛЯМА ИЗМАМА ...
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много малко у нас са с Астрата големият %е с Пфайзер
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото няма да имат печалба от 300%
28
1
 
0
 
! Отговори
Евала Програмист преди 2 години
Англия беше ваксинирана с Астра зенека, която не е добра, и това е доказателство. Phiser FTW!- Откри причината за пробива с високия брой хоспитализирани и починали със завършен цикъл у нас, Явно са били ваксинирани с АстраЗенека
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре ама що повторно разболелите се не им дават нов сертификат. Значи получаваш карантина ама право на нов сертификат нямаш, в същото време оня с ваксината ходи и сее вируси. Това е недопустимо. Всичко трябва да спрем да работим за месец два. Нека нямат пари за заплати. Интересно ми е що мангитееее не ги бодат
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хитрия програмист, ако може да обясни какво става в Англия? Ще каже *** там не умират хора. И какво от това? Тука какъв е проблема-да не се претоварят болниците. И сега идваме на Англия там какво става яко ваксиниране яко пълнене на болниците. Ти мозък, който препоръчваш ваксинация това ли искаш да стане и тук? После на кой ще се оплаквате че са ви накърнени правата?
25
10
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До 25 === Абе ти гледай да не ти обвържат сертификата с пенсийката дето я взимаш, че повечето пишещи тук сте пенсионери, дето киснете ден и нощ. Тогава повечето от вас, 80 процентовите ще виете на умряло :)))
24
2
 
17
 
! Отговори
друг Програмист преди 2 години
В началото на септември, на майтап си направих бърз тест за доказване на IgM/IgG антитела... бяха до небето! Кога съм го изкарал този вирус не разбрах... Та така НеДраги, пишеш глупости и неверни твърдения! Ама ти си колега от по-простите или хронично болен, не доктор, простено ти е.
23
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хихихи докато се джафкате тук, плана си върви. Зелени сертификати, жълти звезди, а уж са загрижени за вас. След 1-2 годинки като обвържат зеления сертификат с достъпа до заплатата ви по карта и правото ви да живеете ще разберете огромната измама и има ли конспирации. Зеления сертификат ще се ъпгрейдва година за година след поредна доза химия в рамото ви. А господа преболедувалите само отлагат агонията си и спомагат за разделянето на мишлетата по групи, та да е по- лесно прокарването на сертифика
22
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
90% от лабораториите собствениците са професорчета и лекарчета и келипира с вирусчето е милиони ,така че по важно е парата на бялата магия
21
8
 
29
 
! Отговори
Ваксинирани капути преди 2 години
защо толкова държите да се ваксинират и останалите? Нали сте с ваксини и безсмъртни вече, какъв ви е проблема?
20
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Теста трябва да е безплатен само за човек със симптоми с направление от лекар.Останалите, било то фейк програмисти тип меринджей които си мислят, че са хванали дявола за опашката, вярващи в леене на куршуми и баене както и кифлите от мола - ако аз имах лаборатория за вас миним 50 лв.
19
0
 
16
 
! Отговори
гост преди 2 години
На този собственик на Цибалаб не му стигат 1 млн лева месечно от касата !!
18
0
 
23
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ВРЪЩАТ ГИ ЗА ДА ПРОДАВАТ ТЕХНИТЕ И ДА МОЖЕ ДА ДЕРАТ ХОРАТА! ПЕТ ПАРИ НЕ ДАВАТ ДАЛИ ЕДНИТЕ СА ПО-ТОЧНИ ОТ ДРУГИТЕ ИЛИ НЕ! И ТЕЯ ЛАБОРАТОРИИ СА ЧАСТНИ ПЕЧЕЛБАРСКИ ЗА ТОВА ТАКА ПРАВЯТ! ЩОМ ВРЪЩАТ ТЕСТОВЕТЕ И ИСКАТ ХОРАТА ДА ИМ ПЛАЩАТ ПОВЕЧЕ ДА ИМ СЕ ОБЯВЯТ ИМЕНАТА ПУБЛИЧНО!
17
7
 
12
 
! Отговори
друг Програмист преди 2 години
Ваксините трябва да са за хронично болните, старите и недъгавите. Здравите го карат на крак този вирус! Имам доволно прости и страхливи колеги, драскачи на код и не знам защо се имат за "интелектуален елит"...
16
8
 
18
 
! Отговори
Провал преди 2 години
Несигурни антигенни тестове, а в същото време не признават тестовете за антитела. Този сертификат не е медицински а фашистки. Радев се провали.
15
10
 
1
 
! Отговори
Тато из Правец преди 2 години
След 14.11 ,когато преизберем другаря РАДЕВ всичко ще си дойде на мястото! Ред и сигурност в България! Венсеремос БСП!
14
4
 
8
 
! Отговори
до предния преди 2 години
А бе венсеремос, ама БСП активно гласуваха мерките срещу хората!
13
2
 
3
 
! Отговори
Лекарства за нос преди 2 години
един телевизионер, ваканцуващ на мостика с инфекционист след трета игла пита, дали в заглавието иде реч за антигените, които организма произвежда срещу вируса, или за тестовете.