23 316 починали от COVID-19, от тях само 250 с ваксини

Над 60% от имунизираните и загубили битката с вируса са мъже
279
23 316 починали от COVID-19, от тях само 250 с ваксини
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

COVID-19 заразява и ваксинирани и сред тези хора също има жертви. Но реално смъртността е в пъти по-малка, отколкото при хората без имунизация. А до летален изход сред ваксинираните болестта носи главно при много възрастни хора, които имат и множество придружаващи заболявания. Тези наблюдения на лекарите от COVID отделенията вече имат потвърждение и в статистиката, след като от месец насам здравното министерство публикува подробни данни как болестта засяга и хората с имунизация, пише Агенция „Черно море“.

Още по темата

23 316 са общо жертвите на коронавируса в България. От тях само 250 са били с имунизация срещу COVID-19, показват данните от Единния информационен портал. 165 от тях , или близо 66 на сто, са мъже. А първият смъртен ваксиниран е регистриран на 24 април Най-много от починалите обаче са на възраст между 70 и 79 г. - 94, следвани от тези между 80 и 89 г. - 59. В огромната си част хората на тази възраст имат много допълнителни хронични заболявания и рискът за фатален изход от заболяването е много голям, дори при имунизирани.

Освен това картината не е пълна, защото в Единния информационен портал не се отчита дали при починалите е била завършена ваксинацията, т.е. дали са били поставени и двете дози, като се има предвид, че сериозен имунитет срещу вируса човек изгражда едва 14 дни след втората игла.

Близо половината от починалите ваксинирани са имунизирани с ваксината на “Пфайзер”, сочат още данните. Най-малко са с “Модерна”, но като цяло тя и се поставя по-рядко. 71 от починалите имунизирани са с поставена ваксина на “АстраЗенека”, а 50 - с “Янсен”.

 


Макар и единични, са регистрирани фатални случаи и на по-млади ваксинирани хора - 11 във възрастовата група 40-49 г., 2 във възрастовата група 30-39 г. и 23 при 50-59-годишните. Основният дял на умиращите у нас обаче е на възрастните и неваксинираните, категорични са специалистите, които ежедневно приемат нарастващия контингент от заболели.

“Обикновено хората, които стигат до интензивни отделения и, за съжаление, умират, са на възраст често над 60 г., имат много допълнителни заболявания и не са ваксинирани”, обобщава инфекционистът д-р Петър Петров, който завежда инфекциозното отделение в УМБАЛ “Света Анна”, пише "24 часа". От началото на пандемията то е трансформирано в COVID и поема голяма част от спешните случаи не само от столицата, но и от областта. Самото отделение разполага с 44 легла и всички в момента са заети, а в последните седмици все по-често коридорите на спешното отделение в болницата са пълни от чакащи за прием болни. Специално внимание обаче д-р Петров обръща на случаите на млади хора, при които също заболяването се развива тежко и се стига до фатален край. “Често те пристигат с дихателна недостатъчност, боледували са вече 10 дни и когато дойдат при нас, вече е късно Установяваме, че вирусът е засегнал голяма част от организма и ние вътреклетъчно не можем да атакуваме, защото симптоматичното лечение се оказва недостатъчно”, обяснява д-р Петров.

Инфекционистът не отчита големи различия между сегашната и предишните две по-сериозни вълни като начин на протичане на заболяването, освен че сега наистина по-често се засягат младите хора. Отчита и проява на по-висока темепература, отколкото преди. Категоричен е обаче, че редица фактори, включително нивото на стрес и напрежение, на което е подложен организмът, както и дали човек се чувства психически добре, също имат съществено значение за развитието на заболяването. Ако в момента изпитвате негативни емоции и стрес, може да преминете и тежко през вируса, независимо че сте физически здрав и трениран човек, казва д-р Петров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
2
 
10
 
! Отговори
Анон преди 2 години
Вероятно ваксинирането намалява броя на починалите. Но е безспорно, че НЕ намалява броя заразени.
197
1
 
6
 
! Отговори
D преди 2 години
Само 250??? При положение, че ваксинацията започна преди месеци. А лятото дори нямаше много заразени. Излагате се!!
196
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За последните два века у наше село всички измряха или от ЕГН или от турско робство. Лекар няма, ваксини също.
195
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Да извадим починалите 2020" .......... Е и? Нещо принципно различно ли получаваш?
194
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде да не смятаме така без да мислим. Да извадим починалите 2020, защото тогава ваксини нямаше, ясно е че всички са неваксинирани. Първите 3-4 месеца от тази година също нямаше особено много ваксинирани. Лятото нямаше вълна. Та е редно да направите справката от средата на август до сега - колко са починали без и колко със. Предполагам повечето ваксинирани починали са от сегашната последна вълна Делта. И тогава сравнявайте. Да включвате починалите миналата година си е чиста проба манипулация.
193
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като ги четеш повечето коментари ... и можеш да получиш културен шок в собствената си държава.
192
2
 
4
 
! Отговори
До ваксинираните преди 2 години
И сега сте здрави като бик. И почти толкова умни !
191
0
 
7
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Абсолютно безполезна статистика. Защо ми е нужно да знам знам колко са загиналите ваксинирани в контекста на общия брой загинали при положение, че това обхваща период, в който не е имало ваксина. Сравнението трябва да е: до х дата са ваксинирани х% хора, за периода от x до y дата са загинали еди колко си души, от тях n% ваксинирани. Данните така или иначе вероятно ще са в полза на ваксината, не е нужно да представяте изкривени статистики за това?!
190
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без направени масови тестове на населението, има доста въпроси...при положение, че вече има доста ваксинирани, поне така излиза в медиите и доста преболедували.......Излизаме повече милиони отколкото е населението на България....Все се заобикаля това масово тестване по някаква причина.И тези противоречиви мнения. Едни лекари казват, че се образува добър имунитет след преболедуване, други, че някои боледуват по няколко пъти....Един доцент е категоричен, че не е виждал негов пациент повторно зараз
189
2
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: Статистиката е от националния статистически институт. Разбира се конспиратора винаги ще каже да ама някой там в ексела бута числата :) Ами тогава огледай се по местата където лепят некролози и виж положението а още по добре защо не купиш един букет цветя да занесеш на гроба на някой твои дядо/баба и виж за какви погребения става на въпрос .... ела и пак кажи ,че някой бута числата :)
188
4
 
3
 
! Отговори
Мъко,мъко преди 2 години
В Англия е спокойно.Няма ограничения.Защото са Господари на Света.България няма да има пари от ЕС и други "благинки" ако не чипира стадото.Трябва срочно да се намали бялото население.Африка как е с зара-за-та? Гейтс и семейството му дали са чипирани? Смърт след ваксинацията няма ли?Статистиката на хората не показвате,нали? Избора е ваш,хора..
187
5
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
Да преведа за неграмотниците ! Нормално умират по средно по 2000 човека на седмица, но при пиковете умират по 4000. Напомням за тези които не четат ! Няма значение с ковид без ковид ... общо.
186
4
 
6
 
! Отговори
Неудобни въпроси преди 2 години
Колко от тях наистина умряха от Ковид ? И колко от тези дето умряха след ваксинация признахте, че заради ваксината ?
185
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 198 Това не са ваксини, а генни препарати, които се използват за първи път. Много даже е логично да не се изпробват върху цялото световно население, защото дори учените, които ги направиха не могат да кажат в момента до какво могат да доведат.
184
5
 
7
 
! Отговори
Г.Г.Петрушев преди 2 години
Малък, но за сметка на това много прo3т народ...
183
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
как ще докажете истинността на тази статистика ? абсолютно всичко може да се напише , какво я правя вярна?
182
5
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: https://nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_2_2021_W41.png ... чудесно се виждат нещата. Статистиката е за всички починали без значение от катастрофи и т.н. или ковид ... интересува ни общото число. Сега да не се питате защо България е с най-ниските пенсии, най-ниските заплати, най-нисък БВП в ЕС, най-много умрели от ковид в ЕС, най-мръсния въздух в ЕС, кара най-старите коли в ЕС, има най-ниската ваксинация в ЕС. Мисля,че всеки може сам да си отговори - деби лщина :)
181
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 195 Терористите са тези, дето го "подобриха" и ни го пускат непрекъснато. Ама нещо не препирате нито да ги търсите, нито да ги съдите :)
180
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата тази ситуация ни показва, в какво общество живеем. Когато се заговори за ваксините, имаше притеснения, че няма да са готови навреме, че няма да има достатъчно за всички, че ще бъдат много скъпи и т.н. Кой би предположил, че 70-80% от населението няма да поиска да се ваксинира? Явно цивилизования, на пръв поглед, облик на населението се оказа лъжлив, а цивилизацията - криворазбрана.
179
1
 
5
 
! Отговори
до Соларния преди 2 години
Ама ти все още вярваш,че тук хората могат да бъдат заедно,единни и да работят колективно?Май вярваш в дядо Мраз ти все още а?