23 316 починали от COVID-19, от тях само 250 с ваксини

Над 60% от имунизираните и загубили битката с вируса са мъже
279
23 316 починали от COVID-19, от тях само 250 с ваксини
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

COVID-19 заразява и ваксинирани и сред тези хора също има жертви. Но реално смъртността е в пъти по-малка, отколкото при хората без имунизация. А до летален изход сред ваксинираните болестта носи главно при много възрастни хора, които имат и множество придружаващи заболявания. Тези наблюдения на лекарите от COVID отделенията вече имат потвърждение и в статистиката, след като от месец насам здравното министерство публикува подробни данни как болестта засяга и хората с имунизация, пише Агенция „Черно море“.

Още по темата

23 316 са общо жертвите на коронавируса в България. От тях само 250 са били с имунизация срещу COVID-19, показват данните от Единния информационен портал. 165 от тях , или близо 66 на сто, са мъже. А първият смъртен ваксиниран е регистриран на 24 април Най-много от починалите обаче са на възраст между 70 и 79 г. - 94, следвани от тези между 80 и 89 г. - 59. В огромната си част хората на тази възраст имат много допълнителни хронични заболявания и рискът за фатален изход от заболяването е много голям, дори при имунизирани.

Освен това картината не е пълна, защото в Единния информационен портал не се отчита дали при починалите е била завършена ваксинацията, т.е. дали са били поставени и двете дози, като се има предвид, че сериозен имунитет срещу вируса човек изгражда едва 14 дни след втората игла.

Близо половината от починалите ваксинирани са имунизирани с ваксината на “Пфайзер”, сочат още данните. Най-малко са с “Модерна”, но като цяло тя и се поставя по-рядко. 71 от починалите имунизирани са с поставена ваксина на “АстраЗенека”, а 50 - с “Янсен”.

 


Макар и единични, са регистрирани фатални случаи и на по-млади ваксинирани хора - 11 във възрастовата група 40-49 г., 2 във възрастовата група 30-39 г. и 23 при 50-59-годишните. Основният дял на умиращите у нас обаче е на възрастните и неваксинираните, категорични са специалистите, които ежедневно приемат нарастващия контингент от заболели.

“Обикновено хората, които стигат до интензивни отделения и, за съжаление, умират, са на възраст често над 60 г., имат много допълнителни заболявания и не са ваксинирани”, обобщава инфекционистът д-р Петър Петров, който завежда инфекциозното отделение в УМБАЛ “Света Анна”, пише "24 часа". От началото на пандемията то е трансформирано в COVID и поема голяма част от спешните случаи не само от столицата, но и от областта. Самото отделение разполага с 44 легла и всички в момента са заети, а в последните седмици все по-често коридорите на спешното отделение в болницата са пълни от чакащи за прием болни. Специално внимание обаче д-р Петров обръща на случаите на млади хора, при които също заболяването се развива тежко и се стига до фатален край. “Често те пристигат с дихателна недостатъчност, боледували са вече 10 дни и когато дойдат при нас, вече е късно Установяваме, че вирусът е засегнал голяма част от организма и ние вътреклетъчно не можем да атакуваме, защото симптоматичното лечение се оказва недостатъчно”, обяснява д-р Петров.

Инфекционистът не отчита големи различия между сегашната и предишните две по-сериозни вълни като начин на протичане на заболяването, освен че сега наистина по-често се засягат младите хора. Отчита и проява на по-висока темепература, отколкото преди. Категоричен е обаче, че редица фактори, включително нивото на стрес и напрежение, на което е подложен организмът, както и дали човек се чувства психически добре, също имат съществено значение за развитието на заболяването. Ако в момента изпитвате негативни емоции и стрес, може да преминете и тежко през вируса, независимо че сте физически здрав и трениран човек, казва д-р Петров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 94 130 Ваксината, ваксатроле, също разчита на имунитета - тя го алармира предварително и кара да се подготви. Затова не е добра идея - защото който има добър имунитет, се справя и без нея, а който няма - не се справя и с нея. Лекарство трябваше. А и имаше. Но СЗО-то ги забрани. Понеже бяха евтини и ефективни. Който не иска да умира, не ваксина, а ивермектин и цинк+хидроксихлорохин да ползва. А примерът, който сте дали, е т.ъ.п. Дори да има добър травматолог човек, не бива да допуска катас
157
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ахаа, значи 250 човека, придобили безсмъртие чрез вълшебните ваксини всъщност са умрели.
156
1
 
1
 
! Отговори
Случаен преди 2 години
Какво е разпределението по кръвни групи на починалите?
155
4
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Много ваксинирани са починали. Защо??? Статията искара, че това все едно е нищо, а не трябва да са толкова много.
154
11
 
9
 
! Отговори
Koko преди 2 години
Неособено умни неваксинирани сънародници- ваксинирайте се по деволите...
153
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната новина, която доказва, че ковид се разпространява само чрез средствата за масово осведомяване. Няма да се ваксинираме!
152
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че тя ваксинацията да не е започнала преди ковида и да е била 100%, че слагате всички починали, пак нагласаки на данните.
151
2
 
2
 
! Отговори
Платон преди 2 години
Който умре по-рано, ще бъде по-дълго умрял.
150
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираните ги вкарват в статистиката на КАТ за ПТП. Неваксинираните ги вкарват в статистиката на ХЕИ за КОВИД. Така и двете институции нагласят числата по свое усмотрение. Като се замисли човек, че идват и избори, кой знае кой как брои цифрите...
149
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно колко са смъртните случаи на ваксинирани в другите страни и с каква ваксина са били?
148
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Трън"Наистина вече ни взимат за ***" .......... Ама какво очаквате?? Вие много се постарахте, поне в този форум.
147
3
 
2
 
! Отговори
Мъско преди 2 години
Ами аз си готвя почивката на Марс, а вие бройте жертвите на ковида...
146
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 100 човека 25 са ваксинирани. От 100 умрели от ковид само 5 са ваксинирани. Га..н..я обаче не е внимавал в училище и му е трудно да направи връзката. За проценти да не говорим.
145
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нито един ваксинират умрял под 65 г. А тези над 65 г са били вече на крачка от смъртта поради други болести. Виждате ли смъртта отблизо антиваксъри???
144
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Показана им е картинката на милиардите и глей им всеотдайните съчинения по картинка. Ама и милиардите ще ги гледат само на картинка, с вакси и без. А който им се връзва, нека си го бодат
143
2
 
5
 
! Отговори
Платон преди 2 години
Ваксината е за цял живот, колкото и кратък да е той.
142
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"23 316 са общо жертвите на коронавируса в България. От тях само 250 са били с имунизация срещу COVID-19" -------- М - да, само този цитат стига, за да прецени един човек с малко мисъл в главата, че статията е поредната ши тня на зле платени и нискокачествени пропагандатори. Пробвайте с друго. И сменете тр ола, дето ви ги пише.
141
5
 
9
 
! Отговори
Трън преди 2 години
Жалко манипулативно заглавие Наистина вече ни взимат за малоумниИли просто тези, които списват статиите и заглавията, толкова им е интелектуалния багаж.
140
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с личния избор е дълбоко невярно. А мантрата, че ваксините не действат, е безсмислица. Смисълът на ваксинирането срещу заразни болести винаги е бил не толкова предпазване на отделния индивид, а създаване на имунитет сред населението като цяло, за да се прекъсва веригата на заразяването. Затова ваксинациите са масови. Отделен (включително и ваксиниран) човек може да се разболее, но ако е заобиколен от други ваксинирани, вероятността от възникване на огнище клони към нула. И няма епидемия.
139
0
 
9
 
! Отговори
Шопа преди 2 години
У наше село като гледам неролозите са умрели само стари и болни. То други нема.