От седмица "зелен сертификат" у нас, с колко повече са ваксинираните?

Опашки се вият пред пунктовете за имунизация с въвеждането му
Обновена: 28 окт 2021 11:42 | 28 окт 2021 11:41, Веселина Йорданова
160
От седмица "зелен сертификат" у нас, с колко повече са ваксинираните?
Снимка: БГНЕС

Седмица след въвеждането на "зеления сертификат" желанието за ваксиниране остава все така високо, показват данни в Единния информационен портал.

Документът, с който се удостоверява ваксиниране, преболедуване или отрицателен резултат от проведено изследване с PCR-тест или с антигенен тест, се изисква за редица дейности на закрито от миналия четвъртък, 21 октомври.

Оттогава има и опашки пред ваксинационните пунктове, които преди това бяха почти без работа.

С днешна дата 2 800 965 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19, от които 25 424 са приложени през изминалите 24 часа.

Данните от сряда, 27 октомври показват, че са приложени 26 327 ваксини за денонощието.

Във вторник те са били 15 166, а в понеделник 7 156.

 

За неделя, 24 октомври, са отчетени 11 690 сложени ваксини, а в събота - 24 042.

Рекордът засега е в петък, 22 октомври, когато поставените ваксини са всъщност от първия ден на действие на зеления сертификат - 28 191 за изминалите 24 часа.

Миналия четвъртък обаче също има интерес, защото въвеждането му вече беше обявено -  13 484 са приложените ваксини за денонощието.

Че ще бъде въведен сертификат, здравните власти обявиха на 19 октомври, когато за денонощието са приложени 6 201 дози ваксини. Ден по-късно те се увеличават на 9 097.

"Зеленият сертификат" се изисква за посещения в кина, тетри, музеи, галерии, заведения за хранене и забавление, фитнес и спортни зали. Документът е необходим и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, обучения.

В здравния сектор той е и необходимост за работа. Държавата вече обяви и лаборатории, в които тестването е безплатно, като се заплаща само вземането на пробата. Две седмици след въвеждането на сертификата се очакват и първи резултати действа ли мярката и дали ще има по-строги.

Ежедневно обаче срещу нея има протести от засегнатия бизнес, който отчита спад в оборотите с около 80%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още по темата: ваксиникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ни приказвайте за дозите, а за реалните ваксинирани. Един човек може да се набоде и с 20 дози и все е един. А пък фалшивите набодени са сигурно поне 30 % от бройката.
76
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв е този зор за ваксини бе джанъм? Не признават антитела, преболедували, нищо! Само перят спринцовките и искат да ти я боцнат по-бързо.
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 57 64 Половината рискове са от лошата "здравна" система, а другата половина - от т.нар. мерки, от които няма полза.
74
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На този етап ще пропусна ваксинация. На следващ, също.
73
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 67 Ваксатроле, каквото ни е писано. Виждате, че и ваксинирани умират от ковид, така че не преигравайте!
72
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тази етап само Възраждане е против принудителната ваксинация и заради това минавам в техният лагер. Иначе мислех да гласувам за Радев и Кирил Петков, но те също са на каишка и няма да отменят тази дивотия.
71
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 78 Какво значение има това? Защо непрекъснато се опитвате да обиждате хората по някакъв критерий, вместо да си докажете ползата от ваксата?
70
2
 
22
 
! Отговори
Право в целта преди 2 години
На вниманието на другаря министър на здраве(не)опазването Лопатко Фурнаджийски!Чл. 143, ал. 1 от Наказателния кодекс Който принуди другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, като употреби за това сила, заплашване или злоупотреби с властта си, се наказва с лишаване от свобода до шест години.
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 74 76 Ама парите на държавата са в чекмеджето :), герботроле
68
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама Бочко Тиквето вчера каза,че ще ваксинира 70 % от българите и то забележете - с добро или лошо! Точно това каза Тиквето! След изборите на 14-и натискът към хората ще стане огромен.
67
9
 
2
 
! Отговори
до 74 преди 2 години
И именно заради това си мислене ще си караш баничарката за 2000лв. на месец цял живот. Човек се учи от успелите. Държавата това си ти.
66
8
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
Добре де как някой готвач НЕВАКСИНИРАН очаква да отида в ресторанта където той готви, поти се , киха ... плюе по салатите и гозбите ? Или пък някой сертвитьо с маска под брадата ми чете менюто и плюе по чашите ?! Ами няма да отида в такива ресторанти. Ходя само където персонала е изцяло ваксиниран и също всички клиенти. В ЕС е така навсякъде ! Тук няма такова нещо и докато стане моите пари за забавление ще отиват в крипто :)
65
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
една от опорките на ваксърите е, че виж ли в европа се ваксинирали, умни били , ние сме *** и тн... защо се ваксинират на запад? защото са свикнали държавата да им помага за да живеят нормално, никога не биха поставили под съмнение каквото и да им кажат, е естествено че ще се съгласят да се боднат, те не се съмняват че ще им предложат нещо в техен ущърб. Ние никога не сме имали доверие на управляващите и съответно този експеримент в момента изглежда още по нелеп от всичко до сега
64
2
 
27
 
! Отговори
върбанБрястовСалкъмо преди 2 години
Не стига че са престъпници, ами и се хвалят колко голям ефект са постигнали с престъплението си. Ние помним. Целта на сертификата е насилствено ваксиниране, което е против конституцията. Просто е като гъбена чорба.
63
0
 
7
 
! Отговори
СЗО преди 2 години
Боц боц боц, къде сте се скрили?
62
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
невероятно ! опашки се вият хоро се играе !
61
0
 
17
 
! Отговори
не разбрал преди 2 години
Защо трябва да има повече ваксинирани, нали този "зелен сертификат" не ни кандърдисва към ваксини?!
60
0
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Великите пророци Рей Бредбъри /451F/ и Любомир Николов /Космоиграчите/ го предсказаха!!!
59
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Белгия от месеци има зелен сертификат и 87% от населението е ваксинирано. Как е положението там в момента?
58
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксарчета... молете се близките дни да не ви се налага каквато и да е било болнична/спешна помощ. Толкова е задръстена системата, че ще чакате да ви зашият отворена кървяща рана 4-5 часа. Пък за линейка забравете.