От седмица "зелен сертификат" у нас, с колко повече са ваксинираните?

Опашки се вият пред пунктовете за имунизация с въвеждането му
Обновена: 28 окт 2021 11:42 | 28 окт 2021 11:41, Веселина Йорданова
160
От седмица "зелен сертификат" у нас, с колко повече са ваксинираните?
Снимка: БГНЕС

Седмица след въвеждането на "зеления сертификат" желанието за ваксиниране остава все така високо, показват данни в Единния информационен портал.

Документът, с който се удостоверява ваксиниране, преболедуване или отрицателен резултат от проведено изследване с PCR-тест или с антигенен тест, се изисква за редица дейности на закрито от миналия четвъртък, 21 октомври.

Оттогава има и опашки пред ваксинационните пунктове, които преди това бяха почти без работа.

С днешна дата 2 800 965 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19, от които 25 424 са приложени през изминалите 24 часа.

Данните от сряда, 27 октомври показват, че са приложени 26 327 ваксини за денонощието.

Във вторник те са били 15 166, а в понеделник 7 156.

 

За неделя, 24 октомври, са отчетени 11 690 сложени ваксини, а в събота - 24 042.

Рекордът засега е в петък, 22 октомври, когато поставените ваксини са всъщност от първия ден на действие на зеления сертификат - 28 191 за изминалите 24 часа.

Миналия четвъртък обаче също има интерес, защото въвеждането му вече беше обявено -  13 484 са приложените ваксини за денонощието.

Че ще бъде въведен сертификат, здравните власти обявиха на 19 октомври, когато за денонощието са приложени 6 201 дози ваксини. Ден по-късно те се увеличават на 9 097.

"Зеленият сертификат" се изисква за посещения в кина, тетри, музеи, галерии, заведения за хранене и забавление, фитнес и спортни зали. Документът е необходим и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, обучения.

В здравния сектор той е и необходимост за работа. Държавата вече обяви и лаборатории, в които тестването е безплатно, като се заплаща само вземането на пробата. Две седмици след въвеждането на сертификата се очакват и първи резултати действа ли мярката и дали ще има по-строги.

Ежедневно обаче срещу нея има протести от засегнатия бизнес, който отчита спад в оборотите с около 80%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още по темата: ваксиникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кукловодите ще ударят на камък с нас.Иначе западняците ги надупчиха като овце, но те са си такива.
56
23
 
4
 
! Отговори
Хиполенд преди 2 години
Ако искате играчки, ще трябва да се ваксинирате. Готините хора са ваксинирани и купуват яки играчки на децата от Хиполенд!
55
3
 
14
 
! Отговори
до 57 преди 2 години
Рискувам утре да катастрофирам и да няма болница където да ми спасят живота. Рискувам да ми трябва линейка и да няма свободна заради ковиди. Рискувам бизнеса ми да фалира и кредиторите да ме оставят на улицата. Рискувам децата ми да са асоциални заради локдауни.
54
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
с ръста на убодените расте и този на заразените. СЛУЧАЙНОСТ?
53
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Всички ще се ваксинираме просто говедата ще са последни.">>>>Говедата винаги са първи, след тях е човека да ги подкарва.
52
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
30 000 смъртни случаи от ваксина в ЕС, 200 000 тежки странилни случаи, И това са само регистрираните. Всеки трябва да има правото на избор в зависимост от възрастта си и медицинската си история, дали ползите биха надхвърляли рисковете. Защото не винаги е така. С какво един двайсетгодишен, който се ваксинира би спрял пандемията? Така или иначе не би попаднал в болница, ваксиниран също може да предаде болестта на някоя баба.
51
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"с колко повече са ваксинираните?" - демек колко от хората не са успели да устоят на извиването на ръцете им от самозабравилите се управляващи, измислящи новите политически правила! (щото тук не става въпрос за медицина, а още по-малко за здраве! уродливите системи си пазят само, да оцелеят!)
50
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя Преподобна Стойна беше казала,че ще дойде време когато хората ще бягат в горите и там ще си правят стопанства и задруги. Май натам отиваме.
49
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се боц, Аре с здраве. Държавите с най висока % ваксинирани почнаха пак да затварят.
48
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БayТи ако си надупчен нищо не рискуваш - нали ваксината пазела от тежко боледуване. Така че сертификачтчетов в ръка и бегом в мола да харчиш, за да компенсираш липсата на 80 процента клиенти.
47
23
 
4
 
! Отговори
Мартин преди 2 години
От вчера имам ново гадже. Търсила си ваксиниран. Писнало и от квартални мутри антиваксъри. Искала интелигентен мъж - тоест успял в живота и ваксиниран.
46
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък искам държавата да пропадне и да се затрие заедно с всички нас. Нека и нашите кръвопийци да няма върху кого да паразитират и да изпукат и те. Писна ми от тая омагьосан кръг от който няма излизане вече 32 години!
45
30
 
12
 
! Отговори
до 46 преди 2 години
Аз четах един антиваксър и се смях от сърце. То не беше Сатаната и Анархиста щели да идват, генно модифицирани комари щели да ни ваксинират, Бил Гейтс и тем подобни. Реално ако човек вярва в такива неща, няма смисъл да бъде спасен. Той е ненужен за обществото. По добре да гушне чимшира.
44
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Седмица след въвеждането на "зеления сертификат" желанието за ваксиниране остава все така високо, показват данни в Единния информационен портал."---------Информационния портал беше хванат да надписва яко бройки още през лятото. Оправдаха се с техническа грешка, но надписаното си остана и продължава да се трупа. Защо ни цитирате данни от дискредитиран източник?
43
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слаба ракия, 30% ще стигнем ли изобщо боцковци.
42
24
 
5
 
! Отговори
Бay преди 2 години
разберете антиваксъри - вие не искате да рискувате с ваксина, но ние трябва да рискуваме да влезете в болница. Малко нахално се получава.
41
4
 
16
 
! Отговори
до до 40 преди 2 години
При 1 000 000 ваксиниране има отчетен 1 смъртен случей от тромбоза. Можеш ли да смяташ? ---- МОЖЕМ -> за умрелия от тромбоза са 100%, за неговите близки също...
40
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гората хващам, ваксина не!
39
13
 
5
 
! Отговори
you преди 2 години
Ние сме си на дъното по всеки показател,естествено е и по ваксинация да сме.Ще гледаме по телевизията в западните държави как всичко си върви както преди и ще цъкаме с език.Всички тия глупави хора които протестират заради ваксинацията са виновни ,цели бизнеси да се затрият,фирми да фалират,да няма хора по заведения и магазини.Ако бяхме се ваксинирали на време и имаше кой да обясни правилно на глупавите хора ползите от това сега нямаше да се протестира и да се мрънка.Бойко моля те върни се!
38
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То вече филмите на ужасите са като комедии спрямо новините по тв.