Така ли гасим „пожара“? След седмица всичко "ще изгори", случаите ще намаляват

Проф. Витанов: Защита имат около 37% или 2,7 млн. българи
29 окт 2021 07:29, Елка Василева
280
Така ли гасим „пожара“? След седмица всичко "ще изгори", случаите ще намаляват
Снимка: архив, БГНЕС

До средата на другата седмица страната ще стигне заложените от здравното министерство параметри за пълен локдаун. Това прогнозира пред „Монитор” математикът проф. Николай Витанов.

В началото на седмицата заместник здравният министър Александър Златанов посочи, че ако заболеваемостта е над 1000 на 100 000 души и в болниците има над 9000 заразени, ще се въведе локдаун.

Данните показват, че към четвъртък в лечебните заведения са приети 7373 заразени с коронавирус, а заболеваемостта на 100 000 население е 818, 85.

Още по темата

Изчисления на проф. Витанов показват, че болните биха стигнали 9-10 хиляди още в средата на следващата седмица, но ако разкритите леглата са по-малко, то няма да достигнем този брой.

„Това се нарича претоварване на системата.

По отношение на интензивните легла тя вече е претоварена и това се вижда с просто око - хората, които имат нужда от интензивно лечение, са повече от леглата”, заяви математикът. Данните на НЗОК за леглата за лечение на пациенти с Covid-19 към 24-ти сочат, че е са 8265.

Очакванията на проф. Витанов са по същото време да достигнем и заболеваемост 1000 на 100 000 население. За да се случи това обаче, този показател трябва се вдигне още най-засегнатите области, защото други го дърпат надолу. „Сега София дърпа много нагоре, но има области като Кърджали, които са още в жълтата зона, но дърпат назад. Кърджали едва ли ще стигне 1000 на 100 0000 в тази вълна. Тоест цялата страна ще е прескочила 1000, но не и Кърджали”, обясни математикът.

Към момента активните случаи са 93 000

„Сценарият, към който вървим, е следният - има два начина да угасите един пожар – единият е да го гасите, другият е да го оставите да изгори всичко. След една седмица всичко ще изгори и няма да има какво да гори и ще започнат да намаляват случаите. Не знам каква е тази стратегия за справяне с кризата”, заяви математикът.

Проф. Витанов обясни още, че са изчислявали броя на хората, които биха се ваксинирали без допълнителни комуникационни кампании. „Това са 1,8 млн. (това са около 30%). Сега ваксинирани са 1,4 млн., тоест моето очакване е, че зеленият сертификат ще доведе най-много до ваксинация на най-много още 400 000 човека”, обясни той.

Последните дни сме дръпнали с 3-4% и вече защита имат около 37%, или 2,7 млн. българи

Интересът към ваксините обаче е заради зеления сертификат. „Това обаче от своя страна следва един логистичен закон, че една такава крива в началото нараства бързо и след това спира да расте. След седмица-две вероятно ще намали този интерес”, смята проф. Витанов. Той допълни, че след това трябва да се измисли нещо друго, за да се продължи този интерес. „Според мен това, което може да се постигне най-много в това отношение, е да дойде някой супер способен екип да убеди още 40% и да станат 70% ваксинирани, останалите 30% под никакви условия не биха се ваксинирали доброволно”, заяви той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
0
 
4
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 2 години
Този сайт и Козелянов като ЛЪЖАТ на КЪДЕ ГЛЕДАТ...2,7 МЛН са 37% от 7,2 МЛН ....От 6,4 МЛН са 42+ процента.
208
0
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Имаше едно анимационно филмче,където се разказваше за една ллудница,където най-нормални бяха всъщност лудите.Абе горе-долу описва днешната ситуация.
207
3
 
5
 
! Отговори
USA преди 2 години
А 500 ГОДИНИ ТУРСКО РОБСТВО ? ТА НЕКЪФ ВИРОС ! И СЕРТИФИКАТ ! И НЕКВА ТИКВА !
206
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все компетентни изказвания тука.При толкова акъл да се чудиш защо България е все последна и на тоя хал.
205
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 261: Не е от ваксината,от главата е.Спкойно.
204
17
 
27
 
! Отговори
Вредите от ваксините преди 2 години
Направих си първа игла на Астра Зенека, но започна да ме боли главата и се уплаших, и не си направих втора игла. И въобще не смятам да си правя друга ваксина. Не знам как я мислят, но явно има нещо сбъркано. Първо нямаше проблем за всички да се ваксинират, сега вече се казва, че при определени заболявания не можело. Мен преди ваксиниране ме питаха само дали имам високо кръвно кръвно и някакви алергии. Подписах и документ, че съм запознат с ползите от ваксината. Интересно, а какви са вредите?
203
2
 
10
 
! Отговори
полу-анонимен преди 2 години
До Анонимен 242 ----Манту не е ваксина. Имунитетът не е едно оперределено нещо, което магически се появява, и си остава непроменено
202
6
 
4
 
! Отговори
Бойко е Пожарникар преди 2 години
То само си идва от самосебе си кой да продължи да ТАКОВА ДЪРЖАВАТА още.
201
16
 
7
 
! Отговори
НЕКА ДА ГОРИ преди 2 години
Има достатъчно милиони българи почти 7 милиона от населението и 50% да останат да оцелеят ще е напълно достатъчно оцелелите да се съживят тая държава. Новото си иска старото да си отиде и това е природа и природни закони. Възобновяване без разрушение и освобождаване от старото няма как да стане. Има предостатъчно много излишни хора да си ходят и да горят.
200
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 242 Абсолютно точно. А що се отнася до ваксините против жълта треска, холера и другите изпитани, това е "друга манджа." Градският транспорт, ресторантите, вертепите, идващите отнякъде, а не на последно място и писюрите- това е източникът. И вместо да дават толкова средства за игли, легла, линейки, да се осигури подходящ транспорт за ония, които нямат възможност. Да се осигури среда, и да се санкционират ония, които са свикнали да дишат във вратовете на останалите. ТОЧКА.
199
1
 
41
 
! Отговори
До 242 преди 2 години
Много бъркаш. Едно време всяка година се разболявах от сезонния грип до един момент, когато спрях да пътувам с градския транспорт и спрях да боледувам от грип. Организмът ми не е станал по-силен, това е ясно, а при градския транспорт даже знаех коя кашляща срещу мен ме е заразила. Сега с коронавируса е нещо подобно. Няма силен или слаб организъм. Не се знае кого точно атакува вируса, колко тежко ще го изкара и дали ще почине от Ковид-19. Изводът е бъдете разумни и се пазете.
198
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реално отдавна имаме параметрите за пълен локдаун, но сега го пресмятат с грешен брой на населението - някъде около 6,9 милиона, а живеещите в България сме два пъти по-малко. Близо половината българи са в чужбина и тук сме само около 3-3,5 милиона.
197
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-добре извикайте пожарната, хората си знаят работата. Ще го наречем пожарникарският номер на цирк Ковид.
196
13
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като бях ученичка в 3-4 клас ни поставяха някакви задължителни ваксини, викаха им "манту", преди училище пък ми поставиха ваксина срещу шарка, защото по това време имаше....Това ми стига. Онези ваксини обаче са били проверени и много добре изпитани, в сравнение с тези срещу ковид. От години не съм карала тежък грип, само настинки и то рядко. това показва, че тялото ми си е изградило много стабилни антитела. Няма да позволя някой насила да ме инжектира и да се намесва в имунната ми система!
195
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че прясно ваксинираните са мегазаразни - а кански се зове да се бодем. Излезе и статистика на СЗО - не на кого да е , а на самата Световна здравна организация - Европа - най-набодената в света територия, е единствената, в която случаите се увеличават. А сега де? От днес има и "новина", че в успешно ваксинираните Дания и Норвегия случаите пак нарастват. Но пропагандата не спира - от години България е в челните места по смъртност, от години! Стрес и застаряване на населението. Ние трева не пасем.
194
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Практики колкото щеш. Изолира се източникът на заразата. Още навремето един даскал каза, че ако се закове заразеният извор, болестта ще спре. Няма доктор, няма философи и математици. Да се изолират, т.е. да се затворят котилата и вътре да си харчат мафиотските пари по ресторанти и вертепи. А, и да се мият по-често, че разнасят смрад и зловоние дори по виртуала. ТОЧКА.
193
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който вярва, че чрез убождането ще го чипират, не блести с интелект. Но и който приема всичко казано от "науката" за чиста монета, е не по-различен от ов ца. Ами проследете "научните твърдения" в времето, пък и си спомнете за времената, когато го нямаше тоя вирус.Първо - ваксините винаги са имали, имат и ще имат странични ефекти, в много случаи сериозни;второ-по време на епидемия НЕ се извършва масово ваксиниране; трето-противовирусните ваксини дават временен имунитет(ако въобще дават някакъв).
192
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една стара българска поговорка казва ,че простотията ходела по хората, не по животните.
191
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото повече антиваксъри, толкова по-малко антиваксъри
190
0
 
5
 
! Отговори
Влади, преди 2 години
Кога разбра, че си различен?