Вече сме в най-смъртоносната вълна на коронавируса

Закъснели сме с ваксинацията
92
Вече сме в най-смъртоносната вълна на коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Има ли опасност кислородът в болниците да свърши до седмица?

"Има такава опасност, да. Не виждам решение от типа "забрана за износ" да е полезно и да свърши някаква работа. В момента България консумира повече кислород, отколкото произвежда. И ако се прибегне до подобно административно решение - рискуваме да загубим възможността да управляваме потоците с кислород, нещо, което самите фирми - доставчици правят. За да можем да компенсираме недостигът на кислород в България, ние внасяме от много страни", каза зам.-председателят на Управителния съвет на Българската болничната асоциация Андрей Марков в студиото на "Денят ON AIR".

Той поясни, че кислородът е продукт, който се ползва най-вече в металопроизводствата.

"Ползването за медицински цели е една част от количеството, което се произвежда. Ние в момента по инерция продължаваме да ползваме този кислород, но знаем, че напоследък тези производства в България бяха рязко ограничени, спряха много от тях. И поради тази причина фирмите нямат интерес да произвеждат кислород у нас", допълни Марков.

Според председателя на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев проблемът с кислорода е най-малкият ни проблем.

"За втора поредна година наблюдаваме един и същи процес - сещаме се, че нещо е свършило, едва когато е свършило, а не, когато е трябвало да бъде правилно разчетено. Отново сме изненадани от четвъртата вълна, но не виждам какво изненадващо има в нея. Нито се ваксинираха хората, нито реално някой им обясни какво реално ги чака наесен. Тази трагедия е само върха на айсберга, който предстои", подчерта той.

"В момента се намираме в изключително объркано състояние като народ, защото загубихме много от нормалното усещане за това какво се случва около нас. Имаме достъп до цялата информация в целия свят как се постъпва в ситуация на пандемия и въпреки това продължаваме да не вярваме на очевидното. Станали сме недоверчиви, не приемаме информацията толкова лесно", коментира зам.-председателят на Управителния съвет на ББА.

Д-р Хасърджиев смята, че решението е локдаун.

"За четвърти път бяха пропилени всички шансове да се направи нещо по-различно. За четвърти път правим една и съща грешка. От политиците тръгва целия проблем, те са тези, които вземат решения. Очевидно не се вслушват в експертизата, не четат. Докато в света всички държави започнаха не само да разхлабват мерките, но и хората се върнаха на работа, падат маските, вече са поставени и третите дози от ваксините на почти всички от най-важните целеви групи, тук Министерството на здравеопазването онзи ден издаде инструкции за хронично болните пациенти", добави той.

Марков пък сподели, че в неговата болница персоналът, който е ваксиниран, е над 80%.

"Антителата показват, че човек се е сблъскал с този антиген - дали това е вирус или ваксина, която е предизвикала антитела. Невинаги обаче те могат да бъдат толкова специфични, за да сме 100% сигурни, че това е Ковид-19", заяви д-р Станимир Хасърджиев.

Марков припомни съобщението от срещата на Г-20, в което се каза 70% от населението на света да бъде ваксинирано.

"Ние знаем, че сме най-бедните хора в Европа. Ние сме в ситуация, в която харчим безумни средства, безумни пари, които нямаме. Ситуацията, в която се намираме, може да продължи още дълго време", категоричен е Андрей Марков.

По думите на Хасърджиев ситуацията е трагична.

"Ваксинационната кампания, която я нямаше, беше провалена от екипите, които уж я провеждаха. Година и половина след началото на цялата драма с Ковид-19, никой не се е обадил на някоя от организациите на хората с хронични заболявания да попита от какво се притесняват тези хора. Не е странно, че хората се притесняват и че отказват да бъдат ваксинирани. Специалистите са тези, които трябва да отговорят на техните страхове и на езика, на който тези хора говорят", възмути се специалистът.

И двамата са на мнение, че това е най-смъртоносната вълна. А по думите на Марков жертвите са неваксирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: болникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
доктор Харсъзов поредния лакей и продажник.Името говори за човека.
35
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ЗАЩО болниците не са оборудвани със собствени кислородогенератони станции??? Защото пак "някои" са на "дала.вера"! Но въпросът беше "Или асфалт за магистралите или оборудвоне за болници и училища";)
34
3
 
20
 
! Отговори
аналлизатор преди 2 години
Добре,че кислорода свършва, поне ще намалят убийствата.
33
10
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Усещате ли как ще ни натискат защото сме трън в задния двор на убийците от ЕС? Няма да се учудя да тръгнат с военни да дупчат хората по улиците!!!
32
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой откъдето де отвърже - дъртаци , пияндурници и какви ли още не световноНЕизвестни "специалисти" ,седнат-станат ,все ни кандърдисват за имунизация ! Яко се въртят кинти тука - такъв напор за тези отрови никога не е имало .Пък на кой му пука , че умирали хора - нали падат кинти !
31
12
 
22
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До 30 Пропагандата за инжектиране с препарати с неизяснен състав и без разрешително за употреба на територията на република България, които могат да доведат до трайни увреждания и смърт, вече е криминализирано. Искаш ли да споделяш една килия с 25 човека, да снасяш в кофа и да опиташ нестандартна любов?
30
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко от умрелите са починали в болница? А колко в дома си? Някои разбирате накъде бия.
29
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано да пъкнем всички и да се свършва с тази ***,щина.
28
4
 
20
 
! Отговори
бай ганьо преди 2 години
До Анонименгосподин *** където ни казваш да видим сайта на НСИ как сме се стопявали...дааа стопяваме се от около 30 г. не е от сега!!! а сега ако искате да видите на ден колко човека умират ето ви сайта countrymeters там няма как да се излъже!!!средно на ден в кочХината умират между 220-300 човека и това е от години!!!а сега както ни манипулират значи на ден поне трябва да са с около 150 мъртви над тази цифра!!!ама не е!!!случайте математика/шизофреник...той ще си получи заслуженото!!!
27
5
 
10
 
! Отговори
До Алекса преди 2 години
Ти ли си умната учителката по БеЛ дето следиш за правописа жалко не вървиш ние сме вече дипломирани инжинери и пр. И не сме Анти нещо си а хора с твърда позиция и здрав морал а ти си кифла
26
31
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разпространяването на фалшиви новини от антиваксъри трябва да се криминализира.
25
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова е смъртоностна ,че всеки ден си нося лупата за да я видя.Аман от гьобелска пропаганда.На всички е ясно че последните две години хората от страх занемариха ,прегледи,профилактика,лечение,доболнична помощ,хемодиализи всичко и сега *** като круши ама старите болести ,които вече са в терминален стадий .Тук там и двама-трима от ковид.Заради няколко умрели от ковид убиваме 200-300 от старите болести.За ваше добро е!Това е цялата истина ,всичко други са лъжи
24
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 3 милиона неваксинирани са починали 8 хиляди човека .От 1 .2 милиона ваксинирани са починали 230 човека.Имаме 500 хиляди преболедували ,а останалото е до 18 години.Който може да смята да преценява дали ваксините са ефикастни !!!Лека нощ !!
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисирите сигурно пишат статии замин заплата с умисъла да не я изгубят и нея , шефовете им там трябва се разследват
22
22
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Нито политиците,нито специалистите са отговорни за ниския процент ваксинирани.Проблемът е в слабото образование и ниското ниво на грамотност на антиваксърите.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 11 Айде, айде! Ти пък с интервалите си сътворил някаква абстракция! Тук никой не гледа как се пише, а какво се пише! Само скучаещите заядливци правят забележки!
20
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мн *** народ .Политиците лапат пари ,ние обикновенните сме жертви .Маска не помогна ,ваксина също .И ваксинирани умряха !!! Е мамка му как да вярва ,че тя ще ме спаси .Като не е сигурно!!! *** като не въвеждат локдаун ,ще има повече болни ,кислорода свършва .И мамка им да си купуваме ковчези и да лягаме !!!! То бива да са зле @ @ ама така да ни погребват тва го няма по света .
19
19
 
5
 
! Отговори
АНТИ АНТИВАКСЪР преди 2 години
За да имате успех със жените и здраво тяло ви е нужно антитяло! А всичко туй да го има е нужна ваксина!Дали ПФАЙЗЕР, ДЖОНСЪН или МОДЕРНА, сметката ви ще е верна! Ваксина изберете, с нея се набодете, и без да ревете!
18
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХахахахахахахаЗащо ми слагате МИНУС на 12 коментар ?И НСИ ли е в " играта " ?И института ли ви лъже ?Как може да сложиш минус на официални цифри от статистика.Ето,вижте се колко са ви достойни антиваксърските опорки !Само отхвърляте,рушите,упорствате,спорите без да имате грам аналитичност и фактология !Еми оправяйте се ..като сте такива залупени и неграмотни ,ше ви затварят,докато не изпукате от глупостта си !
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 15Изнася се, ако спрат износът ще имаме.