Вече сме в най-смъртоносната вълна на коронавируса

Закъснели сме с ваксинацията
92
Вече сме в най-смъртоносната вълна на коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Има ли опасност кислородът в болниците да свърши до седмица?

"Има такава опасност, да. Не виждам решение от типа "забрана за износ" да е полезно и да свърши някаква работа. В момента България консумира повече кислород, отколкото произвежда. И ако се прибегне до подобно административно решение - рискуваме да загубим възможността да управляваме потоците с кислород, нещо, което самите фирми - доставчици правят. За да можем да компенсираме недостигът на кислород в България, ние внасяме от много страни", каза зам.-председателят на Управителния съвет на Българската болничната асоциация Андрей Марков в студиото на "Денят ON AIR".

Той поясни, че кислородът е продукт, който се ползва най-вече в металопроизводствата.

"Ползването за медицински цели е една част от количеството, което се произвежда. Ние в момента по инерция продължаваме да ползваме този кислород, но знаем, че напоследък тези производства в България бяха рязко ограничени, спряха много от тях. И поради тази причина фирмите нямат интерес да произвеждат кислород у нас", допълни Марков.

Според председателя на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев проблемът с кислорода е най-малкият ни проблем.

"За втора поредна година наблюдаваме един и същи процес - сещаме се, че нещо е свършило, едва когато е свършило, а не, когато е трябвало да бъде правилно разчетено. Отново сме изненадани от четвъртата вълна, но не виждам какво изненадващо има в нея. Нито се ваксинираха хората, нито реално някой им обясни какво реално ги чака наесен. Тази трагедия е само върха на айсберга, който предстои", подчерта той.

"В момента се намираме в изключително объркано състояние като народ, защото загубихме много от нормалното усещане за това какво се случва около нас. Имаме достъп до цялата информация в целия свят как се постъпва в ситуация на пандемия и въпреки това продължаваме да не вярваме на очевидното. Станали сме недоверчиви, не приемаме информацията толкова лесно", коментира зам.-председателят на Управителния съвет на ББА.

Д-р Хасърджиев смята, че решението е локдаун.

"За четвърти път бяха пропилени всички шансове да се направи нещо по-различно. За четвърти път правим една и съща грешка. От политиците тръгва целия проблем, те са тези, които вземат решения. Очевидно не се вслушват в експертизата, не четат. Докато в света всички държави започнаха не само да разхлабват мерките, но и хората се върнаха на работа, падат маските, вече са поставени и третите дози от ваксините на почти всички от най-важните целеви групи, тук Министерството на здравеопазването онзи ден издаде инструкции за хронично болните пациенти", добави той.

Марков пък сподели, че в неговата болница персоналът, който е ваксиниран, е над 80%.

"Антителата показват, че човек се е сблъскал с този антиген - дали това е вирус или ваксина, която е предизвикала антитела. Невинаги обаче те могат да бъдат толкова специфични, за да сме 100% сигурни, че това е Ковид-19", заяви д-р Станимир Хасърджиев.

Марков припомни съобщението от срещата на Г-20, в което се каза 70% от населението на света да бъде ваксинирано.

"Ние знаем, че сме най-бедните хора в Европа. Ние сме в ситуация, в която харчим безумни средства, безумни пари, които нямаме. Ситуацията, в която се намираме, може да продължи още дълго време", категоричен е Андрей Марков.

По думите на Хасърджиев ситуацията е трагична.

"Ваксинационната кампания, която я нямаше, беше провалена от екипите, които уж я провеждаха. Година и половина след началото на цялата драма с Ковид-19, никой не се е обадил на някоя от организациите на хората с хронични заболявания да попита от какво се притесняват тези хора. Не е странно, че хората се притесняват и че отказват да бъдат ваксинирани. Специалистите са тези, които трябва да отговорят на техните страхове и на езика, на който тези хора говорят", възмути се специалистът.

И двамата са на мнение, че това е най-смъртоносната вълна. А по думите на Марков жертвите са неваксирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: болникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
3
 
! Отговори
Дойче Дезинформеле преди 2 години
Голема вълна, направо цунами, не направо ДОЙЧЕ ВЕЛЕЕЕЕ!
75
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е, едва изчистих пред входа от трупове, докато се прибера :D Стига с цирка ей!
74
1
 
8
 
! Отговори
325 ойро заплата преди 2 години
Консумираме повече кислород отколкото произвеждаме!Абееее.......то май и с повечето заплати е така........
73
11
 
16
 
! Отговори
Kiro преди 2 години
Молете се да не се разболеете. Че тогава перспективата се променя. Анти и про ваксинация мнения, всичко няма значение като те сложат да дишаш с апаратура. Всичко се случва за часове, дни.Никой не иска да взима лекарства или ваксина за кеф. Въпроса е кое е по малкото зло. За мен ваксинация пред риска от тежък ковид. Не казвам че съм прав, но е лично решение, взел съм го и ваксинирал.
72
4
 
0
 
! Отговори
Сиренйето преди 2 години
Я сам го еал и ковидо оно са чело да скэпне оливйето. Левото маде от десната страна
71
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пролича си на какво "интелектуално" ниво сме...
70
1
 
18
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Ако ще умираме , защо ни го натяквате всеки ден !?
69
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ли не сме били изостанали във времето. След някоя и друга година друга пандемия ще настане, а ние още с короната ще се борим.
68
5
 
21
 
! Отговори
У дупето с 200 преди 2 години
Днессс не дадохте достатъчно ковидновини, а и тези които публикувахте не бяха достатъчно кръвожадни. Стегнете се, щото господарите от Цион ще ви дърпат ушите. Трябва да се пише за много жертви, трупове в чували, мор, гибел и ваксини. Трябва да е толкова страшно и ужасно че никой да не посмее да влезе в сайта ви.
67
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В цялата история с Ковида има много гадна политика и мно-ого брутална комерция!Щом посегнаха на репутацията на такава фирма като Астра-Зенека! Но най-противното беше и е това с руските ваксини. Русия е водеща страна във вирусологията и епидемиологията въобще - хората сериозно се готвят да отразят биологични атаки! Те и янките отделно направиха ваксина срещу страшната ебола, но само руснаците и кубинците отидоха да ваксинират в Африка!Вчера съобщиха за разработка на спрей-ваксина, която заедно
66
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-20 не е даже легитимен международен орган. България и гражданите и нямат абсолютно никакви задължения да изпълняват прищевките на Г-20
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Марков и Хасърджиев са за затвора. Още две име в листата!
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 71.....Хайван, по-горе пише:"Ваксинационната кампания, която я нямаше, беше провалена от екипите, които уж я провеждаха. Година и половина след началото на цялата драма с Ковид-19, никой не се е обадил на някоя от организациите на хората с хронични заболявания да попита от какво се притесняват тези хора". Други, а не Радев се правеха, че управляват! След две седмици *** на избори и избери, кагото си искаш, ако щеш и Луна!
63
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев и хунтата му показват смайваща некомпетентност и некадърност,а потърпевщите сме всички ние!ОСТАВКА !!@
62
3
 
31
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Няма ваксър, антиваксър - всички сме хора. А, какво, как и кога някой ще прави за своето здраве е много личен въпрос, въпрос на личен избор и толкоз.
61
8
 
18
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
шефа на фирмата дето снабдява болниците с кислород каза че има за седмица -----///------ Кислородът се добива от въздуха, не е да се внася от някъде и да стои на склад, тьпчо. Пускаш машината, тя го вади от въздуха и го пълни в бутилки. Бива ли да си толкова зле! Просто създават паника и изписват тонове кислород, на които не може да им се хване края - издишан ли е, изпуснат ли е в атмосферата, доставян ли е изобщо.
60
6
 
20
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
О, я стига. Кислорода е навсякъде около нас! Само в близкия строеж има бутилки за месеци.. Е вярно не е медикъл грейд, ама си е съвсем използваем кислород!С истерия нищо хубаво не става, трябва действия!
59
1
 
18
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Смятай какво крадене от кислород пада, какво надписване, не можеш да му хванеш края....
58
0
 
10
 
! Отговори
Кацаров ни убива преди 2 години
Всички болници алармират, че кислорода свършва, в Пловдив казват, че няма да има за събота и неделя, психото Кацаров вика, а не е вярно има си кислород, Кацаров е убиец, шефа на фирмата дето снабдява болниците с кислород каза че има за седмица и призовава правителството да забрани износа на кислород, Кацаров казва не, това е тежък психопат министър
57
2
 
24
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Най-смъртоносното нещо е, че прилагат натиск, ограничения и принуда, зор за тая ваксина да си намери абонати.В мозъците свършва кислорода, абе зомбита..Гънат числата както си искат, но повишената смъртност не е от ковида, ами по далеч по-прости причини - наплашени, хората не търсят лекарска помощ навреме, а други наплашени претъпкват болниците, трети пък им отлагат операциите вече сумати време и в резултат нещата се сговнясват. Да не говорим, че винаги сме били No1 по всякаква смъртност..