Дават 30 млн. лв. за апаратура за COVID-зоните и центровете по трансфузионна хематология

Медицинските центрове и ДКЦ-та от страната са включени в проекта
3 ное 2021 02:00, Анисия Иванова
10
Дават 30 млн. лв. за апаратура за COVID-зоните и центровете по трансфузионна хематология
Снимка: БГНЕС

Проект на стойност близо 30 млн. лв., с които да бъде осигурена медицинска апаратура за COVID-зоните и центровете за трансфузионна хематология за диагностика и лечение на COVID-19, предложи Министерството на здравеопазването на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

Mедицинската апаратура за структурите на извънболничната медицинска помощ включва:
Преносими рентгенови апарати – тип „Кугел“;
Лабораторно оборудване – автоматични анализатори: кръвно-газов; електролитен; за клинична химия; хематологичен;
Респиратор за спешна помощ-транспортен;
Кислородни бутилки;
Автоклав-стерилизация;
Аспиратор;
Бифазен дефибрилатор-монитор;
6/12-канален ЕКГ апарат;
Портативен ехограф/ехокардиограф;
Холтери за кръвно налягане;
Негативоскоп.

Медицинската апаратура и оборудване ще бъдат доставени в съответствие с получените заявки от лечебните заведения за извънболничната медицинска помощ с разкрити COVID-зони, които имат сключен договор с Националната здравноосигурителна каса за диагностика и амбулаторно лечение на болни с COVID-19. Има списък на медицинските центрове и диагностично-консултативни центрове с COVID-зони от цялата страна, включени до момента в проектното предложение.

В изпълнение на проекта кръвните центрове ще получат апаратура за диагностика на донори - възстановяващи се пациенти с коронавирусна инфекция на кръв и кръвни продукти -  и за производство на реконвалесцентна плазма.  Доставени ще бъдат: апаратура за диагностика на донори на реконвалесцентна плазма за трансмисивни инфекции, имунохематология и анти-ковид антитела - автоматичен имунологичен апарат за диагностика на трансмисивни инфекции; автоматизирана система за имунохематологична диагностика; автоматичен анализатор за микро елайза изследвания за анти-ковид антитела; апаратура за производство на реконвалесцентна плазма – автоматична преса за кръвни съставки, в комплект с биомиксер и силър.

Проектното предложение на МЗ е по процедура BG16RFOP001-9.001 „Мерки за справяне с пандемията“, която се реализира в рамките на приоритетна ос 9 „Подкрепа за здравната система за справяне с кризи”. Процедурата е във връзка с въвеждането на специфични мерки за мобилизация на инвестициите в системата на здравеопазването в отговор на разпространението на COVID-19, по линия на инструмента REACT-EU.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поради причина че се измислиха сега тези ковид зони където си плащаш и теста и снимката и никой не те преглежда явно се появиха като параван за крадене на пари
8
0
 
3
 
! Отговори
Апаратура за терор преди 2 години
Извинете защо МВР Перник и мутрите работят заедно в Сферата на нарко разпространението, про.ститутки и изтезания!?Разбирам че е по инерция от Борисов 3 но все пак сме в Европа а не в Киргизия!
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пари като вестници, после чакайте да свърши вируса.
6
1
 
3
 
! Отговори
aefan преди 2 години
И поради каква причина тази апаратура не беше закупена преди шест месеца?
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера двама мои ваксинирани познати умряха в адски мъки,с разлагащи се дробчета и отказващи една след друга жизнени системи. А приживе се имаха за безсмъртни.
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добрютрю антиваксърченца кекави. Колко от вас днес ще починат?
3
0
 
5
 
! Отговори
Теди преди 2 години
На мен само божията помощ ми трябва и тя е с мен винаги, Господ е пътя,истината и живота не се страхувам от смъртта и никога няма да се страхувам .
2
3
 
2
 
! Отговори
РУМЕН РАДЕВ преди 2 години
от народния джеб у моя
1
2
 
5
 
! Отговори
daweda преди 2 години
до сега трябваше 300 млн. да похарчат за това.. за това има толкова смъртни случаи, защото няма адекватно лечение