Продават фалшиви сертификати от България на гърци за €300

Клиентите на схемата били предимно от Северна Гърция
Обновена: 3 ное 2021 20:29 | 3 ное 2021 13:15, Елка Василева
76
Продават фалшиви сертификати от България на гърци за €300
Снимка: архив, БГНЕС

На начина, по който действат предполагаеми български измамници, които пласират на гръцкия пазар сертификати за ваксинация срещу COVID-19 от България, е посветен репортаж на гръцката държавна телевизия ЕРТ.

Журналистката от телевизията Ния Авдели е разговаряла с предполагаемия "оперативен представител" на престъпната група в Гърция, който потвърждава пред камерата на ЕРТ слуховете, че срещу 300 евро желаещите могат да придобият ваксинационен сертификат от България, без да се ваксинират. Твърди се, че клиентите на схемата идват предимно от Северна Гърция.

Още по темата

В репортажа се казва, че България чупи всички отрицателни рекорди по смъртност в Европейския съюз и регистрира четирицифрен брой случаи на COVID-19 дневно, като същевременно все повече стават обвиненията, че семейни лекари издават сертификати, без обаче да поставят съответните дози от ваксините.

Припомня се, че в България ваксинациите се извършват от семейните лекари извън контролирана среда, т.е. насаме с пациента, за разлика от ваксинационните центрове, където това се прави в присъствието на 6-7 души. Това изглежда, че дава възможност за търговия със сертификати без действителна ваксинация, коментира телевизионният канал.

Според твърденията на "посредника", излъчени от ЕРТ, срещу 300 евро и кратко посещение в София всеки може да се снабди с европейски ваксинационен сертификат.

Гръцките власти казват, че внимателно наблюдават ваксинираните гърци с постоянен адрес в Гърция, които представят сертификати от България и Румъния. В скорошни законодателни промени са предвидени сериозни наказателни и финансови санкции за незаконни действия, свързани с тестването и ваксинирането.
/БТА/

Още за схемата вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
32
 
! Отговори
УРААА преди 2 години
Ще залеем целия свят с фалшификати и ще го освободим от зеленото робство !