Стойчо Кацаров: Мерките работят, пълен локдаун не е нужен

Учениците се връщат в клас от 8 ноември
3 ное 2021 14:52, Нели Христова
188
Стойчо Кацаров: Мерките работят, пълен локдаун не е нужен
Снимка: БГНЕС

Засега причина за промяна на противоепидемичните мерки няма. Моментните са достатъчни, като се следят един куп показатели и се прави оценка на риска. Ако тя покаже, че ситуацията при тези мерки не е овладяна достатъчно, тогава могат да се променят, но конкретно критично число на заболяемост, което да определи действия в тази посока няма.

Проблем от гледна точка на невъзможност хората да бъдат лекувани или хоспитализирани няма, което ни кара да мислим, че можем да минем през кризата и без пълен локдаун.

Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров в интервю за "Дневник".

Мерките работели, трябвало време, за да дадат още резултат. Трябвало обаче и съучастие от всички в изпълнението им, призова той. Не потвърди и съобщеното преди дни от един от заместниците му д-р Алескандър Златанов, че при 9000 души в болница, ще се предприемат действия за частичен локдаун.

За пореден път Кацаров обясни, че реално сега страната ни е в пълен локдаун, с изключение на ситуации, в които е осигурена безопасна среда.

"Ако обектите работят в безопасна среда, това е равносилно на това да не работят. От епидемиологична гледна точка рискът е един и същ", каза Кацаров.

Това, което преживяваме в момента е най-тежката от всички COVID вълни досега, категоричен е той. Заразените в момента на седмична база са близо 30% повече, спрямо която и да е от предходните вълни.

"В същото време обаче, хоспотализираните са с 25% по-малко. Това се дължи на подобрената извънболнична гружа. Част от случаите не стигат до болница, защото са лекувани в извънболничната помощ и като цяло здравната система се справя доста по-добре от предишните вълни. Това се дължи на по-добрата организация, на направеното планиране още през лятото и на натрупания опит както в спешната помощ, така и в болниците, на новите COVID отделения, които създадохме преди месец и изпълняват своята функция", обясни здравният министър.

Относно недостига на легла, за който сигнализират от почти всички болници в страната, Кацаров обясни, че броят на леглата не е миродавно число, защото една болница може да има 10 легла и 5 екипа, които да ги обслужват, а други 10 боници да имат по 3 интензивни легла и 10,20 или 30 екипа, които да ги обслужват.    

Подходът ни е основан на комплексна организация, а не просто на брой легла, който не е миродавно число. Важни са екипите, които ги обслужват. Те могат да бъдат преструктурирани и същият брой екипи да бъде използван по-ефктино и да обслужва повече легла, обясни Кацаров.

Той потвърди отправената в края на миналата седмица заявка, че учениците от началния етап ще могат да се върнат в клас от 8 ноември. Вече са избрани доставчиците на тестовете, които ще се позлват за проверка на децата. Фирмите са 2, за да могат да доставят цялото количество от 400 000 теста в рамките на 3 дни. Кои са фирмите обаче, Кацаров не посочи.

Методът на тестовете изискват секрет от слюнка, като той няма да се взима с четка, а децата ще се изплюват в специална за целта на теста торбичка.

Предстои обявяване на нова поръчка за много по-голямо количество тестове.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
4
 
30
 
! Отговори
Царя е гол преди 2 години
Ей така се действа да печелиш избори! Хората умират като мухи, а те се надяват на 80% от вота на антиваксърите! Да газиш трупове в името на властта, БЕЗЦЕННО!
128
6
 
18
 
! Отговори
Смехотворно преди 2 години
То като цяло до сега не беше нужен какъвто и да е локдаун !!! Мерките не са работили от ден едно , нито ваксините работят , единственото което работи е , убийството нанщ малкия и среден бизнес з пенсионери и социални слаби хора !!!
127
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боян радате е в арест зс 72 часа, понеже е счупил две маси и един шкаф за папки в офис на лгбт обшност. Кацарката уморява по 300 мовека уикенда, и няма проблем, смята че са му много адекватни мерките. На този психотест правен ли му е преди започване на работа? Какво трябва да стане за да се върне в дупница?
126
0
 
15
 
! Отговори
Ами, да... преди 2 години
СМЪРТТА РАБОТИ.... НА ПРАВ ПЪТ Е КАРУЦАРОВ..... ХАХАХААА.....
125
2
 
29
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Локдаун няма да има по няколко чисто политически причини. Първо, ще ударят рейтинга на Радев, а изборите са само след две седмици. Второ, ако с локдауна не обявят и компенсационни мерки за икономиката, Радев не на 90, а на 100% си заминава още на първи тур. А пари за такива мерки няма. Та от политическия зор на Радев да е президент още няколко години, хиляди българи ще платят с живота си.
124
1
 
24
 
! Отговори
Уууу преди 2 години
Кацарооооов, ***, от къде те изкопа ха, недоразумение като Радев, айде по бързо бягайте, че преполовихте България, некадърници.
123
2
 
28
 
! Отговори
РАДЕВ Е ПРЕСТЪПНИК преди 2 години
ИЗБИВАТ БЪЛГАРИТЕ ПЛАНОВО МЕТОДИЧНО..... КАТО В КОНЦ-ЛАГЕР!
122
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ще се види кое му е по-важно: ваксинацията или здравето на хората. От ваксинацията ще вземе пари, ама при толкова заразени няма как да не направи локдаун. Обаче ако има локдаун, хората ще спрат да се ваксинират. Коофти! Ко праим ся, Кацаров?
121
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров да си подаде оставката, за черния рекорд, по брой починали и заразени за кратко време.
120
1
 
30
 
! Отговори
мдааааа преди 2 години
кога другаря Кацаров и другаря Радев ще свикат пресконференция ,на която журналисти от различни медии ще могат да задават различни въпроси и да получат отговори ,а не да викат "благодаря ви ,приключихме"?
119
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако под работят разбирате да накарат тоя оня да се ваксинират, работят.Аз ако ще се ваксинирам е за да ходя на фитнес.Ама пък ако ще налагате пълен локдаун и без друго ще ги затваряте, за какво?Пълното затваряне премахва моркова.
118
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докторе до кога лекарите ще си правят по болниците безплатно тестове по неделник сряда и петък ,а не желаят ваксиниция така има двоен стандарт
117
0
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
А другарят Бъчваров защо не каза кой произвежда антигенните тестове?
116
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако обектите работят в безопасна среда, това е равносилно на това да не работят. От епидемиологична гледна точка рискът е един и същ", каза Кацаров.Божинката ряпа да яде пред този.
115
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Взимането на проба в класната стая обезсмисля цялото тестване, защото децата вече ще са контактували едно с друго отделянето на дете с положителен тест няма да освободи от карантина останалите. А заразазяването вече ще се е случило за податливите към вируса.
114
5
 
7
 
! Отговори
до 82 преди 2 години
Е как да не е имало ваксинационна кампания лятото? Даже нямаше опашки, влизаш, избираш ваксина и си готов. Ама *** не обича така, не е ли на зор работата, значи има нещо гнило и му е съмнително...
113
2
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Зомбитата вярват на телевизора(майка и татко)....МИСЛЕТЕ!
112
3
 
20
 
! Отговори
Вълчан преди 2 години
ГОСПОДИН МИНИСТЪР, КОЛКО ОТ РАБОТЕЩИТЕ В БОЛНИЦИТЕ НЕ СА ВАКСИНИРАНИ И ЗАЩО НЕ СА В НЕПЛАТЕН ОТПУСК, КАКТО В САЩ ?ТЕ ПРЕНОСИТЕЛИ НА ЗАРАЗАТА ЛИ СА ИЛИ НЕ ?
111
3
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Със зелени очи съм,кестенява коса,бяла кожа.Търся си жена хахахаха.
110
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите се лекуват по препоръки на техния лекуващ лекар Мангъров. Да преминат през ковида, да постигнат масов имунитет. Някои антиваксъри ще умрат, каза Мангъров. Те се лекуват, но по друг начин и по други методи - методите на доцент Мангъров, който е специалист. Няма защо да ограничаваме връзката лекар-пациент между доцент Мангъров и неговите пациенти антиваксъри. Статистиката за заразените и умрели антиваксъри да се праща на доцент Мангъров и неговите пиари от "Седем-осми".