Стойчо Кацаров: Мерките работят, пълен локдаун не е нужен

Учениците се връщат в клас от 8 ноември
3 ное 2021 14:52, Нели Христова
188
Стойчо Кацаров: Мерките работят, пълен локдаун не е нужен
Снимка: БГНЕС

Засега причина за промяна на противоепидемичните мерки няма. Моментните са достатъчни, като се следят един куп показатели и се прави оценка на риска. Ако тя покаже, че ситуацията при тези мерки не е овладяна достатъчно, тогава могат да се променят, но конкретно критично число на заболяемост, което да определи действия в тази посока няма.

Проблем от гледна точка на невъзможност хората да бъдат лекувани или хоспитализирани няма, което ни кара да мислим, че можем да минем през кризата и без пълен локдаун.

Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров в интервю за "Дневник".

Мерките работели, трябвало време, за да дадат още резултат. Трябвало обаче и съучастие от всички в изпълнението им, призова той. Не потвърди и съобщеното преди дни от един от заместниците му д-р Алескандър Златанов, че при 9000 души в болница, ще се предприемат действия за частичен локдаун.

За пореден път Кацаров обясни, че реално сега страната ни е в пълен локдаун, с изключение на ситуации, в които е осигурена безопасна среда.

"Ако обектите работят в безопасна среда, това е равносилно на това да не работят. От епидемиологична гледна точка рискът е един и същ", каза Кацаров.

Това, което преживяваме в момента е най-тежката от всички COVID вълни досега, категоричен е той. Заразените в момента на седмична база са близо 30% повече, спрямо която и да е от предходните вълни.

"В същото време обаче, хоспотализираните са с 25% по-малко. Това се дължи на подобрената извънболнична гружа. Част от случаите не стигат до болница, защото са лекувани в извънболничната помощ и като цяло здравната система се справя доста по-добре от предишните вълни. Това се дължи на по-добрата организация, на направеното планиране още през лятото и на натрупания опит както в спешната помощ, така и в болниците, на новите COVID отделения, които създадохме преди месец и изпълняват своята функция", обясни здравният министър.

Относно недостига на легла, за който сигнализират от почти всички болници в страната, Кацаров обясни, че броят на леглата не е миродавно число, защото една болница може да има 10 легла и 5 екипа, които да ги обслужват, а други 10 боници да имат по 3 интензивни легла и 10,20 или 30 екипа, които да ги обслужват.    

Подходът ни е основан на комплексна организация, а не просто на брой легла, който не е миродавно число. Важни са екипите, които ги обслужват. Те могат да бъдат преструктурирани и същият брой екипи да бъде използван по-ефктино и да обслужва повече легла, обясни Кацаров.

Той потвърди отправената в края на миналата седмица заявка, че учениците от началния етап ще могат да се върнат в клас от 8 ноември. Вече са избрани доставчиците на тестовете, които ще се позлват за проверка на децата. Фирмите са 2, за да могат да доставят цялото количество от 400 000 теста в рамките на 3 дни. Кои са фирмите обаче, Кацаров не посочи.

Методът на тестовете изискват секрет от слюнка, като той няма да се взима с четка, а децата ще се изплюват в специална за целта на теста торбичка.

Предстои обявяване на нова поръчка за много по-голямо количество тестове.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Кацаров!Без истерии,с добър мениджмънт ни преведе през най-тежката четвътра вълна без локдаун.Без чували,среднощни брифинги и къртене на пейки.Системата издържа.
148
2
 
3
 
! Отговори
Похвално преди 2 години
Стойчо Кацаров се доказа като един добър министър. Да гласуваме за Румен Радев и да оставим Стойчо министър завинаги.
147
3
 
4
 
! Отговори
Павел преди 2 години
Радев, махай го този некадърник. Той те срина направо.
146
0
 
1
 
! Отговори
гущериш преди 2 години
За държавата е по важно дедесето. И да върви мрането равномерно . Че после пак ще има ревизия на оцелелите . Планът да върви и емисиите да намаляват.
145
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каца ти си тотален провал. Преди месеци говореше едни неща, а сега върши други. Бяхме заляти от ваксини, а много по-вече хора умират от предната есен когато нямаше ваксини и лекарите не знаеха какво да правят...
144
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ситуацията не е овладяна а изтървана явно юристът Кацаров е зле и с думите освен с медицината
143
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мангъров каза: "Всички ще минат през ковида".............И преминават. Ако имате оплаквания, оплачете се на Мангъров. Не на правителството.
142
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Престанете да ни занимавате с антиваксърски неволи на почитатели на Мангъров и Чалгарите. Не ни интересува.
141
6
 
11
 
! Отговори
СКАЛПЕЛ преди 2 години
Кацаров, ти си УБИЕЦ!!! Ела при нас в КОВИД реанимациите бе, хаймана!!! Ама не ти стиска, нали "докторе"???
140
1
 
4
 
! Отговори
Кацара преди 2 години
Нищо няма да ми тежи на съвеста защото имаш от една година пълен набор на ваксини Да си се ваксинирал,да си си мил ръцете и да не си носил мръсната си маска под брадата.
139
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ни трябва земетресение, нито война щом Радев и служебното правителство управлявате! най-важното е, Радев да спечели втория мандат! Какво значение имат починалите, инфлацията, ако ще и половината българи да измрат от студ и глад!
138
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пари нема действайте хем се увеличават положителните хем бързо се влошават и *** хем реват за доброволци но иначе сме си окей чалготеката в здравеопазването е на макс
137
2
 
6
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Категорично не ни е нужен - такива са и директивите.. Още 400-500 ваксинирани само.. моля ви, бъдете отговорни, че иначе ще ми дърпат ушите и няма да ми дадат полагащото ми се място из европейската здравна номенклатура след изборите, а аз, знаете, тук без охрана повече не мога да вирея, пък и голяма загуба ще бъде за нас като нация, за цяла Европа, даже за света.. то все едно да си нямахме една Кристалина Георгиева примерно.
136
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Част от случаите вече се обслужват от доболнична помощ и не стигат до болниците. Ами много хубаво, но още по-голяма част от случаите не се обслужват дори и от личните лекари, защото не ходим вече и на лекар. Това е единственият начин да се спасим от натрапената ни лекарска казарма на медицинския фашизъм. Колкото по-малко знаят за здравето ни, толкова по-трудно ще могат да вземат решение за поредното си извращение.
135
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стойчо Сертификата се опитва да надмине по некадърност Лoйкo KПП-то!
134
0
 
9
 
! Отговори
ВБЗ преди 2 години
Ще ти тежат на твоята съвест ако имаш такава хилядите отишли си хора защото сте страхливци и не взехте едно адекватно решение.
133
0
 
14
 
! Отговори
9999 преди 2 години
Да зема една летва
132
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тоя ще излезе скоро с някоя купена диплома работят на баба ти хвърчилото
131
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безопасна среда... Да влезне е която и да е поликлиника да види как болни с доказан ковид чакат пред кабинетите наред със здравите и малките деца...пълни глупости говорят, няма кой да им вярва
130
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя не е добре. Колко народ изби. Ама щом го траете... те вашите родители и приятели умират. Не неговорте. Мълчете си. Те с президента проблеми нямат.