Учениците се връщат в клас при тестване 2 пъти седмично

При осигурена безопасна среда, това може да стане от другата седмица
Обновена: 3 ное 2021 16:49 | 3 ное 2021 16:45, Красимир Ангелов
185
Учениците се връщат в клас при тестване 2 пъти седмично
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Със заповед на министъра на здравеопазването са определени условията, при които учениците могат да се върнат към присъствено обучение в общините, където 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население.

Децата могат да се върнат в клас при тестване 2 пъти седмично, а учителите без сертификат също ще се тестват, става ясно от заповедта.

Още по темата
Условията изискват осигуряване на безопасна среда. Те включват тестване на всички деца с щадящи тестове два пъти седмично. За педагогическия и непедагогическия персонал също ще се изисква тестване, ако лицата не притежават сертификат за ваксинация, преболедуване или антигенен, или PCR тест, съобщиха от здравното министерство.

В общините, където 14-дневната заболяемост е между 250 и 500 на 100 000 население, училищните власти могат да избират между два варианта – 100% присъствено обучение при осигурена безопасна среда с щадящи тестове, или без тестване, но за 50% от паралелките по ред, определен от министъра на образованието. При 14-дневна заболяемост под 250 на 100 000 население не се изисква тестване на деца и персонал.

Заповедта дава възможност присъственото обучение да започне след 8 ноември, но конкретните дати за всяко училище ще зависят от готовността за въвеждане на противоепидемичните мерки.

Допуска се присъственото обучение да се въвежда за отделни училища или дори отделни класове, в зависимост от преценката на образователните институции и създадената организация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
7
 
40
 
! Отговори
ДртПрч преди 2 години
Далаверка с тестове.
10
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като падне заболеваемостта на 500, ще върнат учениците, ще ги тестват, от което бройката на заразените ще се вдигне и след една седмица присъствено ще ги върнат отново онлайн. И без това тестовете ще им стигнат само за седмица. Но пък ще си имат оправдание да поискат и децата да се ваксинират.
9
15
 
29
 
! Отговори
ей, разгеле преди 2 години
Върнете нормалния живот на децата, само те ни останаха!!!Те не трябва да плащат чужди грешки. Те са бъдещето, само те могат да създадат хора - те са най-важните, върнете им нормалния живот, заслужават го, за разлика от нас!На 38 години съм, прекарал короната, несертифициран - за информация на ваксарите
8
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки има право на свободен достъп до образование, а министърът друго казва.
7
13
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не позволявайте да тестват децата! Ако го допуснете, след месец-два ще трябва да ги ваксинирате, в противен случай пак няма да ги допускат до училище. Целта в момента е да напомпят статистиката с нови случаи за да оправдаят ваксинацията.
6
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата трябва да тръгнат на училище безусловно. Фашисти!
5
11
 
43
 
! Отговори
О, божке преди 2 години
Аз пипнах ковида и два дни антигенния ми беше отрицателен, а бях много зле. Та, представям си, ако някоя учителка трябва сутрин рано, сънена да тества 25 деца с някакви тестове-играчки. В този пик защо си правят експерименти с децата само не разбирам. Тестове, ротации. Децата станаха като мобилизирани редници.
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, мерси!
3
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В нашата гимназия напуснаха вече петима колеги-учители, недоволни от цялата тази каша с тази ПАНДЕМИЯ, с тези тестове и какво ли не. Осакатяхме, няма кандидати. Наложи се няколко колеги да им вземат часовете+, но това не може да продължи вечно.
2
0
 
17
 
! Отговори
СС преди 2 години
ми над 500??? какво става?
1
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ви го натествам 2 пъти дневно.