68% от преболедувалите Covid-19 не могат да бъдат пълноценни на работа

На това мнение е проф. Яна Симова
5 ное 2021 08:38, Нели Христова
57
68% от преболедувалите Covid-19 не могат да бъдат пълноценни на работа
Снимка: БГНЕС

68% от преболедувалите Covid-19 не могат да бъдат пълноценни на работа. Това каза пред БНР проф. Яна Симова, изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт, ръководител на научноизследователската група "Пост-Covid-19 синдром" и началник на Отделение по Кардиология в МБАЛ "Сърце и Мозък" в Плевен.

"Щом се налага, ще се съобразим и няма да приемем пациенти с планови операции. Това не изключва спешните случаи, които и момента са страшно много, включително и Covid-пациенти с тежки тромбози - запушване на техните съдове, за които трябва да намерим начин да окажем помощ своевременно", обясни тя.

Проф. Симова коментира това във връзка с новата заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров за временно преустановяване на плановия прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения на територията на страната.

Изключение се допуска за дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

В същото време Българският кардиологичен институт започна програма, свързана със заболяването Covid-19.

"Ние сме едни от първите, които стартираха програмата. Такива програми има по целия свят, които установиха, че всеки 4 от 5 пациенти, преживели Covid-19, имат оплаквания. 68% от тези, които са преживели Covid-19, не могат да си изпълняват пълноценно работните си задължения. Повече от 50% от оцелелите след Covid-19 имат повишен риск за смърт в рамките на 6 месеца след заразяването", допълни проф. Яна Симова.

Българският кардиологичен институт е провел проучване сред 2628 граждани, които са се заразили с коронавирус.

"От тези повече от 2600 души 70% са се лекували вкъщи. Има 13%, които са били за болнично лечение, но са могли да стигнат до болница. От тези хора, които ни се обадиха и споделиха своите оплаквания, установихме, че 80% от преболедувалите имат поне един персистиращ симптом. Много от тях имат повече от един - по 4-5 даже и повече от 5. Най-честият симптом е умора - при повече от 60% от хората. Следва по честота прескачането на сърцето - при 38% от хората. Около 32% от хората имат задух при усилие", допълвя тя.

Професор Симова отправи призив да се ваксинира по-голям процент от пълнолетното население.

"Ваксинацията се оказа, че предпазва не само от заразяване, но и от влизане в болница, от смърт, от развитие на постковидните състояния", категорична е тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
6
 
16
 
! Отговори
Журналистите... преди 2 години
И това е лъжа! Да, вирусът е тежък ( защото не е случаен), но болшинството преболедували се възстановяват до месец, два. Стига сте насаждали психоза и страх сред хората!
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може ли да каже на база на кое проучване е направено това изказване? Щото седи и плюе тук проценти ама никъде не мога да намеря никакво научно изследване, което да споменава нещо подобно.
40
1
 
3
 
! Отговори
Iordan Ivanov Geolog преди 2 години
Warnings about COVID 19 after terror with PCR tests !!!Наложи се да направя преглед на пострадал от турски черни микро мутанти .Заразата се е появила в хотел облъчван от мощни 5G камери и екрани. прониква в двама българи с заразена храна. Двамата вдигат над 39 градуса .Прибират се следва тест нямат КОВИД. Втори тест Имат Ковид.Двамата имат по две ваксини. ДА се демонтира опасната техника вкл от училища,болници,хотели,заведения!!
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление проф.анката бързо забрави изследването на хидроксихлорохина и запя в платения хор "Ваксинирайте се!" :)
38
1
 
5
 
! Отговори
... преди 2 години
Е как ве, нали това е обикновено грипче ..
37
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 16 ; Така е , прав си ! "Не си ти , когато си гладен !" (за пари) Ако спрат ковид-кинтите от ЕС , дивата агресивна реклама от страна на чичкопаричковците на неизвестната субстанция-ваксина , ще секне на секундата !Да ,ама не ! Как може да спре отдавна планирана доходоносна кампания ,при все че още не е изпълнила задачата си ?!
36
3
 
3
 
! Отговори
LS преди 2 години
Стига с тази работа! Работа ще има и след нас. Здравето е по-важно, за да има кой да я върши.
35
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дребна подробност забелязвам. За ковидните страхотии все пак се сочи някакво проучване, а за добрините на ваксината се говори наизуст, при това лъжи. Ваксината не предпазва нито от заразяване, нито от тежко боледуване, нито от смърт. За псот ковидните проблеми не се знае, няма изследвания.
34
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е сериозно просто, тези лекари цифрите за нищо ги нямат. Такъв процент е глупав, защито всеки познава вече десетки хора, които са преболедували ковид и щеше да знае, ако почти всички имат оплаквания. Аз лично познавам около 200 човека в България и Германия, някои доста се оплакаха от боледуването, колага на 30 беше труп 1 седмица, вика 3 крачки и после 15 мин не мога да си нормализирам дишането, но след 20 дни и той нямаше никакви оплаквания.
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: 31 Ми той и Мангъров е суха съчка и к'во? Жив и здрав си е човекът! И лекува болните които са в тежко състояние!Не важиш!
32
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не говорим колко хора умориха в тази болница от неадекватно лечение, вкл. и моя съпруг, но наказани доктори няма.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имайте предвид, че с електронните цигари си напластявате наночастици полиетилен, от каквото (освен целулозата) е съставен филтъра.
30
3
 
3
 
! Отговори
Дядо Йоцо гледа преди 2 години
вида, вида, ВИЖДАМ че аутсайдерите, които нито са доучили нито имат опит и квалификация, от собствената си позиция на оБщаци, КАКЪВТО Е АКУЛАТА имат мнение за качествата на държавната администрация
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"От тези хора, които ни се обадиха и споделиха своите оплаквания, установихме,".........А преболедувалите без оплаквания ще ви звънят ли бе госпожо? Как е възможно да си съставяте статистика на база само една група хора?
28
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"На това мнение е проф. Яна Симова"-----------------Математици се правят на лекари, докато лекари се правят на статистици. Пълен цирк. И забележете данните на госпожата за цялата страна се базират на няколко телефонни обаждания.
27
2
 
18
 
! Отговори
вм преди 2 години
Какви са тия стъкмистики? Правите математиката и статистиката смешни.
26
23
 
7
 
! Отговори
д-р ХАОС преди 2 години
много ме кефят антиваксърите, най-вече защото сами ще си драснат клечката, нали си знаят, че са сухите съчки
25
1
 
25
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Тук и без да са преболедували, не 68, а 90% от хората не са пълноценни на работа. Особено в държавната администрация.
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Елате да ви ваксинирам! Предлагам ваксина от бензин! И без това ви вкарват кой знае какво, бензинът е по-безопасен!
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако тези проценти са истина, значи повечето българи са общаци.