Кацаров: Партиите опитват да печелят гласове с антиваксърски мнения

"В тази ситуация и най-меките ограничения са причина за протест"
135
Кацаров: Партиите опитват да печелят гласове с антиваксърски мнения
Снимка: МЗ

Причините за ниските нива на ваксинация у нас са свързани с нашата история, религия, народопсихология, смята здравният министър Стойчо Кацаров.

От друга страна популистките правителства, които управляват страната ни през последните години, ни превърнаха в модел на корумпирана държава. Това е благоприятна среда за развитие на теории, които не са базирани на науката, посочи здравният министър на среща с с директора на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) д-р Андреа Аммон.

Д-р Кацаров и д-р Аммон обсъдиха епидемичната обстановка в страната, основните предизвикателства, пред които сме изправени в разгара на поредната вълна от COVID-19, ваксиналното покритие у нас, както и връщането на учениците в клас, съобщиха от МЗ.

Министърът уточни, че от 1 година сме в политическа криза, а от 6 месеца – в предизборна кампания. Партиите правят всичко възможно да спечелят повече гласове, като прокарват антиваксърски мнения. В тази ситуация е много трудно да се прилагат непопулярни мерки. Дори най-меките ограничения са причина за протест, обясни д-р Кацаров и посочи: "Чакаме изборите в неделя, да се успокоят политическите страсти и битката за живот да вземе превес над битката за гласове на избирателите".

По време на срещата здравният министър припомни, че преди 2 седмици у нас е въведен „зеленият сертификат“ за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от изследване за COVID-19. По думите му през този период над 250 хил. души са се имунизирали с първа доза от ваксините срещу COVID-19. "Рязко се увеличи и броят на направените тестове. По този начин повече безсимптомни хора се изолират навреме, което  спомага за намаляване разпространението на COVID-19", посочи д-р Кацаров, цитиран от ведомството.

По думите му сегашната вълна е най-тежка в сравнение с предишните. Над 30% повече са заразените, но общата смъртност е по-ниска, броят на хоспитализираните е по-малък. Това се дължи на възможността за лечение в извънболнична помощ в т. нар. COVID зони. Също така още през лятото разработихме и Национален план за справяне с пандемията, изтъкна той.

Д-р Аммон от своя страна посочи, че не само България е с ниски нива на ваксинация. Вирусът мутира и затова тази вълна е по-опасна. Трябва да въвеждате мерки, които да са адаптирани към страната Ви. Много важно е до хората да стигат съобщения, на които те да вярват. В повечето държави лекарите са хората, на които най-много се има доверие, каза още той. Д-р Кацаров обясни, че е създаден Обществен съвет по ваксинация с цел повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините.

Двамата обсъдиха и връщането на учениците в училище. „Малко са ваксинираните ученици в България на възраст между 12 и 18 г. В общините с висока заболяемост децата не ходят на училище. Надяваме се тази седмица в клас да върнем най-малките ученици от първи до четвърти клас, като децата ще бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи тестове. Учителите и персоналът, които нямат „зелен сертификат“, също ще се тестват. Целта е и учениците, и учителите да се върнат в безопасна училищна среда“, подчерта здравният министър.

И д-р Аммон, и д-р Кацаров са категорични, че разумът трябва да надделее над страха, а хората трябва да осъзнаят, че справянето с пандемията зависи от усилията на всеки един от нас. Д-р Аммон разговаря и с експерти от Националния център по заразни и паразитни болести.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мнооо ясноо еее! ДОЛО ВАКСИНИТЕ ЕЕ!!
71
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най големия антиваксър да говори , че другите биле антиваксъри. Боже , опази България от тези извръщения.
70
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да идват изборите че да ходим да гласуваме. Важното е всички слуги на биг фарма да са извън парламента.
69
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този е со росоид, а те само с лъжа и измама вземат властта !
68
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще гласуваме за възраждане.Аз за партия подкрепящи зелените сертификати никога не бих гласувал
67
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изложи се като кифладжия.
66
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СПРЕТЕ С КОВИД ИЗМАМАТА! УБИЙЦИ! ТОВА Е ОТНЕМЕНА НЕ ПРАВА СВОБОДА СРИВАНЕ НА УКОНОМИКА НАМАЛЕНИЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО НОВ СВЕТОВЕН РЕД УБИВАНЕ С ВИРУСИ ВАКСИНИ И СЪЗДАВАНЕ НА КИБОРГИ И БИОРОБОТИ! СЗО ФАРМАЦИЯ И ЛЕКАРИ - РАКЪТ ИЗВЪН МАТРИЦАТА ДА ОЦЕЛЕЕШ - КНИГА!СВОБОДА ЗА ХОРАТА НА ЗЕМЯТА ! ИЗЛЕЗТЕ СРЕЩУ КОВИД ИЗМАМАТА
65
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стойчо, сертификат зелен такъв! Вземи се гръмни, че и чeп за зеле не става от теб, лъжец гнyceн!
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До H2Да не стане обратното следващата година?
63
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледай си пандемията че хич не е на добре остави партиите това мога да кажа всяка жаба да си знае гьола
62
17
 
6
 
! Отговори
H2 преди 2 години
Нормално следва военно положение и антиваксите отиват в затворите или по лагери
61
3
 
6
 
! Отговори
да спре с глупостите преди 2 години
Томова да си види юмурука, в момента управляват нейните хора, как нейни ли? Да си види юмурука в Афера с какви цветове е!Не им разбирам всичките цветове или знаци какво означават, но в момента точно тези цветове управляват! Лявото сменя дясното и това няма нищо общо с България, в момента световната тенденция е такава. ГЕРБ, Божков, ДБ, БСП, са от тези които подражават на тази тенденция. Борбата не е в България, а между световните корпорации,банки,а партиите са представители на различните корпора
60
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 64Интересно е,че когато се разбра,че е болен го напавиха веднага лекар на годината. Това говори много как е,но трябва да кажат нещо,не могат да се правят,че такъв човек, при това главен здравен инспектор,по чието предложение се налагат мерките не съществува.
59
2
 
18
 
! Отговори
7 преди 2 години
Най интересното е че същите тия дето разправят как ще махнат всички мерки за да привлекат гласуващи за тях, утре ако вземат властта ще се обърнат на 180 градуса и ще наложат още по-строги мерки.Ето този ви е доста добър пример.Като ги натиснат или купят откъдето трябва ще запеят друга песничка веднага.И после хората на вярвали в правителството .За кое да ви вярва човек, за последователността в думи и поведение ли?Има опасност да предизвикате шизофрения у хората с това менящо се поведение.
58
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви мерки за спиране на разпространението на вируса! Никакъв анализ откъде дойде бумът на Ковид-19 през есента! Всичко е само на хартия, даже и прословутият план, който писаха цяло лято не спазват.
57
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете какво става с Кунчев! Стига мълчахте!
56
1
 
5
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Не знам, хора, кажете вие - за каква сума, позиция или.. знам ли какво, бихте се подложили на подобен публичен резил? Аз лично - само ако от това зависи живота на някой от семейството ми.
55
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ли да информирате народа как е главния здравен инспектор доцент Ангел Кунчев,който е минал пълния курс на инжектиране?!
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Политиците мисле с дирниците си, когато са в опозиция мислят по едним начин, а, когато седнат в министерското кресло по друг.
53
2
 
24
 
! Отговори
Наглец си, Кацо преди 2 години
Сега "причините за ниските нива на ваксинация у нас са свързани с нашата история, религия, народопсихология" ------ А преди 6 месеца кво приказваше, докато ръководеше Центъра за защита на правата в здравеопазването ? Да ти опресня паметта: "ЕК трябва да се засрами от това, което прави със зелените паспорти. Това е непряка дискриминация. Това са чувствителни лични данни за здравето, какво пиете като лекарства, от какво боледувате. Това решение дерогира договора за свободно движение в ЕС"?!