Комбинацията на COVID-19 с някои заболявания е като "атомна бомба"

Рискът от развитие на IPF се увеличава с тютюнопушенето
8 ное 2021 07:23, Нели Христова
13
Комбинацията на COVID-19 с някои заболявания е като "атомна бомба"
Снимка: БГНЕС

Комбинацията между COVID-19 с някои заболявания е изключително опасна, предупреди пулмологът Сергей Бабак в интервю за радио Sputnik. Той даде съвети как да намалим риска.

Коронавирусната инфекция засяга предимно белите дробове на човека. А ако се наслагва върху други сериозни заболявания на този орган, опасността от фатален изход се увеличава многократно, обясни Бабак.

"Има такова заболяване - идиопатична белодробна фиброза (IPF), когато елементите на преждевременно стареене се задействат внезапно при хора на 70 и повече години. В такива случаи белите дробове се свиват. Заради коронавируса точно същите процеси започват в белия дроб", каза Сергей Бабак.

Установено е, че рискът от развитие на IPF се увеличава с тютюнопушенето.

„Има и хронична обструктивна белодробна болест, която се появява поради тютюнопушенето, която предизвиква подобно „стареене“ белите дробове. Ваксинацията срещу COVID-19 и спирането на тютюнопушенето ще намалят вероятността от това развитие. След като човек прекрати лошия навик, белите дробове постепенно ще започнат да се възстановяват”, продължи Бабак.

Според лекаря скоростта и обемът на възстановяване на белите дробове се изчисляват по специален метод.

„Има формула за изчисляване на индекса на тютюнопушенето. За да направим това, вземаме броя на изпушените цигари на ден, умножаваме по броя на годините пушене и след това разделяме на двадесет. Ако полученият индекс е повече от десет, тогава има висок риск от тежко заболяване след заразяване с коронавируса”, заяви лекарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
Дора преди 2 години
Откровена манипулация: "Има и хронична обструктивна белодробна болест, която се появява поради тютюнопушенето, която предизвиква подобно стареене белите дробове. Ваксинацията срещу COVID-19 и спирането на тютюнопушенето ще намалят вероятността от това развитие". Вече започват да вмъкват "ваксинацията срещу COVID-19" като пенкилер, като измислен бустер на всякакви медицински подходи. Не знам коя алабалистика е по-обидна за читателя - ковид-журналистиката или ковид-статистиката.
9
0
 
7
 
! Отговори
? преди 2 години
Масово заболяване сред политиците е "идиотопатия".
8
4
 
4
 
! Отговори
Руски учЕн??? преди 2 години
Оффф.....
7
0
 
13
 
! Отговори
глупости преди 2 години
Коронавирусът не обича цигарите и по-трудно се развива в бял роб на пушач.За сметка на това много лесно в черен дроб на употребяващите алкохол,като предизвиква стеатоза и диабет.
6
2
 
7
 
! Отговори
Чудя се преди 2 години
Съвестта на Кунчев не е могла да издържи на това, което предстои.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИНДЕКСЪТ МИ Е 60. ЗНАЧИ КОРОНОТА БЯГА ДАЛЕЧЕ!...
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е ваксинираният Кунчев?
3
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
11-дневната платена от властите почивка допринесе за подобряването на ковид обстановката в Москва и Подмосковието. Опасността е преодоляна. Днес хората започнаха работа в добро здраве и оптимистично настроение. Руската икономика се движи напред и нагоре. Само за три месеца руснаците въведоха в експлоатация 31 мощни предприятия в АПК. Убедете се: youtube/watch?v=Y6LQpRbiimg
2
1
 
21
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
От тия ежедневни докторски статии , вече всеки българин може да се яви на изпит за вирусолог и ще го вземе от първия път)))
1
3
 
20
 
! Отговори
Оффффф! преди 2 години
Свършиха ли нашенските плашила, че включихте и руските?