Около 45 млн. души в 43 страни са в непросредствен риск от глад

Расте броят на българите, търсещи помощ от Българската хранителна банка
9 ное 2021 20:40, Анисия Иванова
20
Около 45 млн. души в 43 страни са в непросредствен риск от глад
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Хората в риск от глад в България са скочили с над 5000 за 2021 г., заяви Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка, в ефира на предаването “

Тя изнесе и статистика на ООН, според която около 45 млн. души в 43 страни са в непросредствен риск от глад. Обикновено, за да се стигне до такава хуманитарна криза, първо има военен конфликт, който реално предизвиква хуманитарната криза. Става дума за държави като Афганистан, Судан, Сомалия, Етиопия, обясни Миланова,

“Където има точки на конфликти, там обикновено населението страда не просто от недохранване, а директно от глад. Пандемията от COVID-19 допълнително влоши положението на тези хора.”, каза още гостът.

Цанка Миланова представи информацията от Глобалната мрежа за хранително банкиране, в която членува и Българската хранителна банка. Според техни данни приблизително 2 млрд. души в световен мащаб имат нужда от повече храна и изпадат в затруднения да си набавят такава.

“Данните от ООН показва страни и хора, които не са застрашени от глад, те вече страдат от него. Тези от Глобалната мрежа за хранително банкиране включват и държавите, в които хората са в риск и има шанс това да се предотврати.”

Миланова разказа за хора, които са търсили помощ от Българската хранителна банка, защото и двамата родители в семейството са загубили своята работа и не могат да посрещнат базисните нужди на домакинството. Обезпокоителните тенденции не са подминали България, като през 2019 г. Българската хранителна банка системно е обслужвала 8000 души, но през 2020 г. това число е скочило до 13 000 души.

"Общият брой на хората, които са в риск от глад в България, нараства от 14 000 до близо 18 000 само за една година. Има все повече хора, които споделят нужда от храна и търсят такова решение.”, каза гостът.

Хората, които се нуждаят от храна са на първо място тези в трайна уязвимост. За съжаление, “те стават все по-невидими за обществото,” каза Миланова. Става дума за хората, които са до някаква степен инвалиди, децата, които са останали без родителски грижи, самотните възрастни хора, които има ниски пенсии и тези, които са останали на улицата без дом.

“Акцентът се премести изцяло върху хората в активна възраст, които са загубили работата си или тези с тежки хронични заболявания, които не могат да излязат от вкъщи. Но те не са единствените, а децата без родителите, пенсионерите, хората с увреждания и бездомните са уязвими много преди пандемията.”, допълни тя.

Гостът акцентира на това, че ковид кризата бързо е научила институциите да си взаимодействат. През последната година Българската хранителна банка си е взаимодействала с аварийните служби, както и с малки общини, които от години нямат социален патронаж, но е трябвало да реагират адекватно на ситуацията.   

Цанка Миланова призова всички представители на бизнеса, които имат излишък на храна, да се възползват от услугите не Българската хранителна банка, да проявят добра воля и да дарят. Тя гарантира, че храната ще достигне до нуждаещите си е максимално бързо и в добро състояние.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Бързо ги ваксинирайте,за да не умрат от глад!Ха-ха-хааааааааа!
15
0
 
1
 
! Отговори
Истина преди 2 години
Важното е да има ваксини...
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Soylent green или зелена соя е решението...
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бре ,шо станА ?! Темата ковид да бъде изместена от новините ! Толкова се оплетоха в лъжите за пЛандемията , че и най-неинформираните прозряха измамата и темата ковид вече става неактуална ...
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Срам да ни нареждат до сомалия и судан, но за кого да гласувам е въпросът? Все едни и същи заради които сме на дъното
11
1
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Цанка да дава суджук и луканка от Българската хранителна банка :)))
10
1
 
4
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Слаботоковите англосаксонски чакали ще изпукат от глад.
9
2
 
12
 
! Отговори
ПАРАДОКС преди 2 години
Гадното е че Цанка взима месечна Заплата която може да нахрани един малък Град в България от които тя взима пари от Бюджета - данъци . Те са много такива Лицемери в Света - там е проблема .
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У наше село нема гладни нема жадни.. Цело лето капаме садиме плевиме и поливаме. От ръцете ни кръв тече но не спираме. Защото ако спрем ще мрем. С тези високи пенсии които не стигат дори за хляб и мляко сме живи закопани. Ако чакаме държавата да ни храни досега да сме измрели. Вече сложихме зимнината в неделя коля свинкята и я слагам у фризера. Имам картофи зеле чушки сложил съм компоти от глад нема да се мре.
7
2
 
2
 
! Отговори
Stoyanov преди 2 години
Оставете ги тия , дайте да видим какво става с ваксините и сертификатите!
6
1
 
4
 
! Отговори
В. преди 2 години
Доста повече от Ковид застрашените ама на!
5
2
 
9
 
! Отговори
SS преди 2 години
Да ги спасят от глад либералите,и брюкселските *** . Нали са демократи ? Иначе ще тръгнат масово към Европа ! Впрочем въпрос на време е да тръгнат .Глобалното затопляне много ще спомогне за това .
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да копат картофи
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на кой му пука на тея дето се оядоха у парламентите ли ХАХАХ още малко и да им запука. Влизат слабички мине една година и се назобят с кинти и сланина
2
1
 
15
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Афганистан, Судан, Сомалия, Етиопия, обясни Миланова. Все ми е едно за тия държави. Тука сме закъсали ще мисля афроафриканците и бай талибан.
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тестове и ваксини нали има