Д-р Колчаков: Българите със средновековно мислене, вярват на врачки, но не и на ваксини

Разликата между смъртността и заразяването е от ваксинацията, обяви Лъчезар Томов
10 ное 2021 12:35, Красимир Ангелов
538

Броят на активните случаи на коронавируса у нас продължават да растат, а смъртните случаи също бележат пик. Вършат ли работа  въведените мерки и изискването за "зелени сертификати".   

"Нямаме свободни места в реанимация, затова е въведена система всеки час да даваме информация на Центъра по Спешна медицинска помощ в София, за да може всяко свободно легло да бъде заето от чакащите. Преди 10 дни имахме 50 легла за Ковид-19 и 12 реанимационни, а сега - 180 Ковид легла и 12 реанимационни", алармира анестезиологът д-р Иван Колчаков в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Математикът д-р Лъчезар Томов отбеляза, че смъртността следва с една или две седмици всички ситуации, които виждаме с новите случаи. "Следващата седмица очаквам да няма нов рекорд. Този вирус е много заразен и мерките не са достатъчни", заяви Томов.

Според него ясно се вижда, че разликата между смъртността и заразяването идва от нивата на ваксинацията.

"Около 50% могат да се реинфектират след една година. Ниското ни ниво на ваксинация води до една доста дълга вълна през цялата зима. За нас е полезно да знаем колко са се ваксинирали", изтъкна Томов пред Bulgaria ON AIR.

Според д-р Колчаков, голяма част от българите имат средновековно мислене по отношение на медицината и науката. "Вярват на врачки, баячки. Днешните врачки и баячки са в интернет. За голямо съжаление те са и в средите, в които е недопустимо - в нашите среди. Има лекари, които са антиваксъри. Това са хора, които са некомпетентни или имат престъпно поведение заради комерсиални интереси", настоя анестезиологът.

Специалистът коментира и "зелените сертификати" за антитела.

"Фактът, че цивилизованият свят няма да ги признае, е показателен. При имунния отговор има две важни части. Едната е изработените антитела, които са войничетата, които директно неутрализират вируса. Но по-важен е клетъчният имунитет, който при много вирусни заболявания е за цял живот. Това са едни компетентни клетки, които съхраняват паметта  много продължително", обясни анестезиологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


538
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
401
1
 
9
 
! Отговори
Гиоринг преди 2 години
Всички които са против насилственото боцкане са антифашисти всъщност.
400
6
 
6
 
! Отговори
ПРОСТОТИЯТА УБИВА! преди 2 години
До Анонимен"Ми аз ви повярвах и след ваксината жена ми получи Хашимото. Айде да ни е честита ваксинацията ви , но аз живея с тази жена , не вие." ПОДОБНА МЕДИЦИНСКА ГЛУУПОСТ САМО ВЪРЛ АНТИВАКСЪР МОЖЕ ДА СЪЧИНИ
399
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знам как да лекувам Ковид.Естествено не само Ковид,но и всички гриподобни състояния.Без лекарства,без билки,без хомеопатия и тем подобни глупости. Освен това и стотици други болести.Ама за да практикувам трябва да изкарам 4 семестъра медицина все едно това ще ме направи по-добър лечител. А мога да помогна на хиляди хора. Щото си помогнах на мен,когато некадърниците с бели престилки вдигаха рамене. Така че ще си прилагам знанията само на себе си и близките си.
398
4
 
8
 
! Отговори
Радо Прашката преди 2 години
Аз съм русофоб, не харесвам руската клоака, националния предател от Дондуков ми е яко противен, имам всички задължителни ваксини, не съм антиваксър, плоскоземец, не горя вещици и не вярвам на врачки и екстрасенси, но не искам да се ваксинирам срещу ковид. Това в каква група ме вкарва??
397
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да ми покажат поне един доказано боледувал , когото е повторило със сериозни симптоми.А се замислете дали нямаше да ни ги показват тежко болните , които видиш ли не са се ваксинирали и ги е повторило.Жена ми преди година - тежка двустранна , кислород увреждане панкреас и т.н. .Аз и децата(на 22 г и 14 г. без да кихнем-с антитела) . Преди месец дъщерята (22 г) - лека хрема и гърло , останалите - нищо.Сега много трудно може да ме уплаши някой , толкова че да си бия серума на безсмъртието.
396
3
 
20
 
! Отговори
На ваксини вярваме, преди 2 години
на тези инжекции, които се появиха от една година и принуждават хората да се бодат на всеки 5 месеца не вярваме. Вьв Франция, за хората над 65 години от 15 декември се смятат за напьлно ваксинирани тези с 3 дози. Тоест тези сьс ''само'' 2 дози се броят за антиваксьри вече и достьпа е отказан за навсякаде за тях, язьк за двете дози.
395
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всъщност българите са били лъгани не веднъж, било то от политици, било то от медиите. така че е разбираемо ако българинът не вярва на всяка глупост която се публикува в медиите. или в случая на ваксини които са били тествани една седмица.
394
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност за хората над 60 няма забранени ваксини. За младите под 60 не се препоръчва АЗ. Някъде е 55 -Италия напр. За истински млади и деца-файзер се препоръчва. Модерна за деца не е одобрена още, предстои. В Швеция и Финландия не препоръчват модерна за по-млади от 30 годишни.
393
4
 
9
 
! Отговори
Бай Пешо преди 2 години
Абе Кюлче, защо на караш да вярваме на нещо недоказано за което и самия производител не поема отговорност. Поредния пример е Локумчев който почина преди 2 дни. Пуснете търсене " Кунчев почина" и ще ви се изясни. Националните (к)анали никога няма да кажат истината и ще крият докато не забравим. Ако е жив, щеше да си вдигне телефона. А той не отговаря. Което е показателно.
392
2
 
15
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Фамилията казва всичко - др . Кюлчаков по известен като -- кюлчетоСрещу скромна сума е готов да каже всичко
391
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неетично е да си налага някой мнението, да се налага и брутално да ти навлиза в личното пространство. Обижда, типичния българин. Иначе е много интелигентен.
390
2
 
4
 
! Отговори
do 460 преди 2 години
Като прочетеш въпросната статия, разбираш, че "реагирането" се състои в препоръката на младите да се слага РНК ваксина Бионтех, вместо по-мощната РНК ваксина Модерна (която, разбираемо, има по-чести реакции). Т.е., въпросното заглавие е вътрешнопротиворечиво. Отделно, "реагирането" се случва само защото има избор от ваксини. Никой, никъде не препоръчва неваксиниране. Ако нямаше избор, щяха да препоръчват Модерна за всички, щото рискът от миокардит е 6-8х по-висок след боледуване от корона...
389
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мамицарави и весник скапа
388
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините са безопасни казват наши лекари,но в някои страни някои от ваксините са забранени за хора над 60 г нали. А са забранени понеже причиняват нещо. Не са забранени без причина. Естествено не твърдя,че на млад човек ще се отразят фатално,но и не твърдя ,че млад човек ще умре от вирусът и,че има нужда от ваксина.
387
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те в едно недалечно минало и производителите на цигари казваха,че са безвредни,но след това истината се оказа по-друга. И ги осъдиха за милиарди
386
1
 
13
 
! Отговори
обективен преди 2 години
Във връзка с написаното в момента има статия в сайта новини бг заглавието е" Държави реагират на риска от възпаление на сърцето причинено от РНК ваксините"останалите коментари са за вас
385
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колчаков, как да имаш вяра в голяма част от българските лекари и българското здравеопазване, като те са средновековно мислещи еднолични търговци? Колчаков, ти ваксиниран ли си?
384
0
 
1
 
! Отговори
до 455 преди 2 години
Бих ти отговорил, но неграмотността не трябва да се поощрява с отговори.
383
11
 
7
 
! Отговори
както казва поета преди 2 години
ние сме малък, но пр ост народ
382
0
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
До 451 В медицината няма такива работи. Ползи, рискове и цена мога да пресмятам аз лично за себе си, а не някой друг за мене. Това му се вика "информиран избор".