Зеленият сертификат за антитела ще важи за три групи хора

Проф. Аргирова: Сертификатът на база антитела ще важи за 3 месеца
10 ное 2021 08:50, Елка Василева
305
Зеленият сертификат за антитела ще важи за три групи хора
Снимка: архив, БГНЕС

В България от утре - 11 ноември, ще може да се издава зелен сертификат за хора с доказано наличие на антитела за коронавирус. Какви са критериите за документа коментира пред БНТ проф. Радка Аргирова, имунолог.

Тя обясни, че има три основни групи хора, за които ще важи зеленият сертификат, издаден въз основа на антитела.

Още по темата

Първата група:

Има редица хора, които са си купили от аптеката антитегенен тест, направили са го вкъщи, той е бил положителен и като едни съзнателни граждани те са се изолирали, прекарали са вируса и когато им се измерят антителата, се вижда, че са имали среща с вируса.

Втората група:

Другите хора са тези, които са били в тежко състояние, веднага са приети болница, лекувани са и по тази причина не са влезли в националната система с тест, а са преболедували сериозно и си имат антитела.

Третата група:

Това са тези, които както се казва, са го изкарали на крак - тяхната среща с вируса е протекла асимптомно, но и те имат антитела.

„Сертификатът на база антитела ще важи за 3 месеца - науката показва, че е възможно за три месеца да има изменение в антителата, след това трябва отново да се тестват“, обясни проф. Аргирова.

Относно видовете тестове за антитела тя обясни, че съществува стандартна проба на СЗО, с която всички се сравняват. Ако стандартната проба е 100 единици, а тестът ви дава 10, вие ще трябва да умножите по 10 в случая, ако тестът ви дава 1,5 ще умножите по толкова, доколкото стане 100. В България е прието единицата за брой антитела да бъде 150, допълни проф. Аргирова.

Такъв вид зелен сертификат вече се издава в Австрия, предстои да се въведе и в Швейцария.

Това е страшно важно за здравните заведения, където голяма част от персонала прекара ковид, обясни проф. Аргирова.

Тя коментира и въпроса за прилагането на трета доза ваксина, което е официално разрешено за препаратите на "Пфайзер" и "Модерна", като за първия вид се прилага половин трета доза, а при "Модерна" - цяла.

 „Може да се приложи трета доза дори, ако сте ваксинирани с "Астра Зенека", допълни проф. Аргирова.

„Всички ваксини помагат на всички вирусни варианти - не се съмнявайте в това“, подчерта тя.

Проф. Аргирова призна, че е възможно е да възникне нов вид на ковид у нас. Никак не ми се иска това да се случва, засега сме с делта и делта плюс, непрекъснато се секвенират проби, допълни специалистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
264
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сертификат за антитела - поредното българско недоразумение дето важи само да те пуснат в кръчмата ама не и зад граница
263
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен276 Който кълне, клетвите му се връщат по 10. Приличаш ми по маниер на чалната даскалица, дето са я изтървали от Карлуково.
262
3
 
20
 
! Отговори
kris преди 2 години
Помните ли, че само допреди няколко седмици този динозавър твърдеше, че антителата не значат нищо и не трябва да бъдат вземани под внимание?
261
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 266 На 09/11 заразени - 14,3 %, починали - 5,7 %, като починалите бяха "рекордни" 334. Значи 19 души.
260
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 265 Хич даже не е тежко. Когато не лъжеш, е много по-лесно.
259
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 265 "На всички антиваксърчета надеждата ви е в "ще", но вече има повдигнати обвинения..." Абе то вече има и много починали от ваксините, ама ваксотроловете продължавате да не вервате, че точно на вас може да се случи...
258
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко, много жалко проф. Аргирова. В началото на пандемията вие говорехте едно ( за което ви харесвах), а сега и жив се обърнахте на 90 градуса. Вече говорите това, което ви е наредено! И вие се продадохте!
257
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 266 Не бързайте с трагедиите, ШекспирТ :) Да видим данните за днес: "85,25 % от случаите за деня са неваксинирани". Значи ваксинирани са 14,75 %. 95,92 % от починалите са неваксинирани. Значи 4,08 % са ваксинирани.
256
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А къде е Кунчев? Верно ли вчера е починал от ваксината?
255
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 262 "определят индекс за отделните автори" И пак опря до стъкмистики. Съответно всичките ти твърдения са основани на стъкмистики и нямат никаква достоверност.
254
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 262 Това го казвате Вие. Обаче аз не Ви вярвам. Къде да прочета, че някаква научна институция го оценява с 0? Къде четете Вие, като сте толкова запознат :) Пак Ви пиша, че не т.р.оля, понеже трудно схващате. Мислите, че всички са, като Вас :) Когато ми пишете "неграмотен" със сигурност разбирам, че сте гербавтрол :)
253
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 258 "ри 15 % ваксинирани сред заразените, между 5 и 10 % са сред починалите. А не трябваше изобщо да има починали ваксинирани." Нито ваксинираните са 15%, нито починалите са 5-10%. Трагедия сте. :)
252
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 261 "Ама "ще", ваксатроле. А може и да не ще :" На всички антиваксърчета надеждата ви е в "ще", но вече има повдигнати обвинения. Всичко пасва: приказките ви, разследванията, и ПРИСЪДИТЕ също ще пасват. :)))))) Тежко е да си антиваксър.
251
0
 
10
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Добре де, с какво са по-различни антителата от ваксина и тези от истински вирус, че видиш ли едва ли не имат различна 'трайност'.. Да не говорим, че антитела сами по себе си не доказват нищо!
250
1
 
18
 
! Отговори
Чудя се преди 2 години
А дали всички ваксинирани имат достатъчно антитела, като им дават сертификат?Защо не ги тестват 3 месеца след ваксината?Последният месец няколко мои близки, които са ваксинирани се разболяха.
249
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 259 Скандинавксите страни в частност определят индекс за отделните автори публикуващи там. 10 такива имат рейтинг 0, което на практика означава, че те нямат никаква достоверност от научна гледна точка. За повече информация вземете се образовайте малко, щото така не само се закопавате, но и ви закопават. Както се вижда, съгласието с ЕДИН неграмотен пост веднага излага както тррроленето ви, така и неграмотността ви. :)))))
248
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 260 Ама "ще", ваксатроле. А може и да не ще :) Взехте вече да си служите с бъдещи доказателства :) Кой говореше за врачки :)
247
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 255 Това ще направи полицията, и не само за пенсионерите, но и за останалите тарикати. И пак ще си гризете ноктите в търсене на следващата "животоспасяваща" теория :))))
246
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 257 Кой го казва това?
245
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 253 При 15 % ваксинирани сред заразените, между 5 и 10 % са сред починалите. А не трябваше изобщо да има починали ваксинирани.