Зеленият сертификат за антитела ще важи за три групи хора

Проф. Аргирова: Сертификатът на база антитела ще важи за 3 месеца
10 ное 2021 08:50, Елка Василева
305
Зеленият сертификат за антитела ще важи за три групи хора
Снимка: архив, БГНЕС

В България от утре - 11 ноември, ще може да се издава зелен сертификат за хора с доказано наличие на антитела за коронавирус. Какви са критериите за документа коментира пред БНТ проф. Радка Аргирова, имунолог.

Тя обясни, че има три основни групи хора, за които ще важи зеленият сертификат, издаден въз основа на антитела.

Още по темата

Първата група:

Има редица хора, които са си купили от аптеката антитегенен тест, направили са го вкъщи, той е бил положителен и като едни съзнателни граждани те са се изолирали, прекарали са вируса и когато им се измерят антителата, се вижда, че са имали среща с вируса.

Втората група:

Другите хора са тези, които са били в тежко състояние, веднага са приети болница, лекувани са и по тази причина не са влезли в националната система с тест, а са преболедували сериозно и си имат антитела.

Третата група:

Това са тези, които както се казва, са го изкарали на крак - тяхната среща с вируса е протекла асимптомно, но и те имат антитела.

„Сертификатът на база антитела ще важи за 3 месеца - науката показва, че е възможно за три месеца да има изменение в антителата, след това трябва отново да се тестват“, обясни проф. Аргирова.

Относно видовете тестове за антитела тя обясни, че съществува стандартна проба на СЗО, с която всички се сравняват. Ако стандартната проба е 100 единици, а тестът ви дава 10, вие ще трябва да умножите по 10 в случая, ако тестът ви дава 1,5 ще умножите по толкова, доколкото стане 100. В България е прието единицата за брой антитела да бъде 150, допълни проф. Аргирова.

Такъв вид зелен сертификат вече се издава в Австрия, предстои да се въведе и в Швейцария.

Това е страшно важно за здравните заведения, където голяма част от персонала прекара ковид, обясни проф. Аргирова.

Тя коментира и въпроса за прилагането на трета доза ваксина, което е официално разрешено за препаратите на "Пфайзер" и "Модерна", като за първия вид се прилага половин трета доза, а при "Модерна" - цяла.

 „Може да се приложи трета доза дори, ако сте ваксинирани с "Астра Зенека", допълни проф. Аргирова.

„Всички ваксини помагат на всички вирусни варианти - не се съмнявайте в това“, подчерта тя.

Проф. Аргирова призна, че е възможно е да възникне нов вид на ковид у нас. Никак не ми се иска това да се случва, засега сме с делта и делта плюс, непрекъснато се секвенират проби, допълни специалистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 252 Свързан е с многократно публикуване на "научни" публикации с ниска достоверност заради проблеми с методите на работа, етичните стандарти или референциите.
243
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Mоите са 12, значи умножавам по 10 = 120. Слагам 10 % плосък данък = 132. И ДДС = 158,4 . Тамън за сертификат! Мерси, како Радке!
242
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 236 "Искаш да кажеш, че сам осъзнаваш, че.." Очевидно изпитваш трудности в разбирането. Казвам ти да докажеш, че пенсионерите са с фалшиви сертификати.
241
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 251 Смее ли. Италианския лекар го самообесиха. На всеки му се живее. Във всеки случай и авторът на версията прилеп-панголин-човек нито се знае кой е, нито е публикувал нещо. Изобщо "науката" не може да установи произхода му, пък за ваксините е сигурна.
240
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 248 "За ползата от ваксините." Дневната стистиката на РЗИ и МЗ за съотношението между починали ваксинирани и неваксинирани е моето доказателство за ползата. Твоето за обратното каква е?
239
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 234 Още чакаме да ни информирате за сайта :)
238
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 247 A Монтание публикувал ли е някъде научна теория с доказателства за това твърдение?
237
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човек, който веднъж се е справил без сериозни проблеми с вируса трябва да се приеме за способен да го направи и в следващите подобни случаи. Не виждам основание да има нужда от ваксиниране...
236
0
 
5
 
! Отговори
:D преди 2 години
До 233 "Категорично установихме, че ваксинираните се заразяват, развиват пълния набор симптоми и на свой ред разпространяват SARS-Cov 2 сред контактните си лица, включително и сред напълно ваксинираните" - The LANCET - ясноооо :) Я ни обясни сега как Бил Гейтс е антиваксър и затова вчера разправя, че ваксините били неефективни и трябва да се търси нов подход.
235
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 242 За ползата от ваксините.
234
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 244 Че вирусът е лабораторен.
233
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отново дискриминация... Изследването струва 180 лева... Всеки 3 месеца трябва да давате по толкова без гаранция, че ще го признаят, ако сте под нормата. Всичко се прави с цел хората да се ваксинират принудително...
232
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 241 По същата логика мога да Ви попитам защо не приемате твърденията ми, че ползата от ваксините е съмнителна :) Щом вярвате на някой, който се похвалил, че си е купил сертификат. За МВР, като се докаже, ще видим, сега какво да коментирам? Че има разследване. Не работя с опорки, за разлика от Вас :) Не съм т.р.о.л :)
231
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 237 "На вас и Люк Монтание не ви допада, та трудно може да ви се угоди :" Я кажи какво точно е казал Люк Монтание :)))))
230
2
 
10
 
! Отговори
Защо тогава...?! преди 2 години
Сертификатът на база антитела ще важи за 3 месеца - науката показва, че е възможно за три месеца да има изменение в антителата, след това трябва отново да се тестват, обясни проф. Аргирова. // Добре де, защо тогава не тестват и ваксинираните през 3 месеца?! Не е ли дискриминация и подигравка с неваксинираните, които имат антитела?!
229
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 240 Мой източник за какво?
228
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 239 "Не, казва Ви, че се информирате от непроверени източници, при това такива, срещу чиято достоверност непрекъснато пишете" Само дето ВИЕ сте тези източници, та въпроса става как така оспорвате собствените си изказвания. :) Разбира се, пропусна частта с МВР и течащите разследвания. Сигурен съм, че скоро И там ще трябва да търсите спешно нови опорки. :)
227
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 235 Кажете, да видим. Ваш източник дайте, чакам.
226
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 236 Не, казва Ви, че се информирате от непроверени източници, при това такива, срещу чиято достоверност непрекъснато пишете :) Няма логика в действията Ви, нали :)
225
1
 
5
 
! Отговори
оркестърът свири туш преди 2 години
Бил Гейтс си го казва в прав текст в интервю - "Ваксините само леко намаляват заразяването и хода на болестта. Необходими са ни нови, по-ефикасни ваксини."https://youtube/watch?v=z4sLvQflUgU Смятам, че това изчерва темата.