Точността на PCR теста варира от времето на правенето му

През нощта се увеличават фалшивите позитивни резултати
15 ное 2021 09:00, Петя Славова
25
Точността на PCR теста варира от времето на правенето му
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Точността на тестовете за COVID-19 с полимеразна верижна реакция с обратна транскрипция (RT-PCR) следва денонощен модел, твърди ново проучване. Най-голям брой верни положителни резултати се наблюдават при тестове в ранния следобед, предава "Монитор".

При нощните се увеличават фалшивите положителни резултати, твърди ново изследване. Освен това се предполага, че следобед е най-вероятното време на деня, в което както симптоматичните, така и асимптоматичните заразени ще предадат на други хора вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID.

Екип от университета Вандербилт в Нашвил, Тенеси, съобщава в "Джърнъл ъв байолоджикъл ритмс" тези данни от свое изследване.

Още по темата

Според него е близо 2 пъти по-вероятно PCR тестът да покаже точен положителен резултат, ако човекът е изследван в средата на деня, а не през нощта. Най-много точни тестове имало около 14 ч. Вирусният товар се оказвал по-нисък след 20 ч. Ако тестът е по това време, може да има по-голям риск за фалшиво отрицателен резултат, смятат учените.

Когато PCR изследването тест даде невярно положителен резултат - което означава, че човекът няма инфекция със SARS-CoV-2, но тестът е положителен - грешката поражда излишен стрес. Въпреки това фалшиво отрицателният резултат - когато някой има инфекция, но тестът е отрицателен - е по-лошият вариант. Лечението се отлага с незнайно какви последици, а инфектираният неволно може да зарази хора, с които общува.

Били анализирани над 86 300 клинични тест. По тях учените заключават, че времето от деня, в което се прави PCR, може да увеличи риска за фалшив резултат.

Вероятно е свързано с вътрешния ни часовник, т.нар. циркадни ритми. Те зядяват цикличност в работата на органите в зависимост от ритъма ден-нощ. Вероятно различната реактивност на организма в зависимост от времето от денонощието влияе върху поведението на вируса. Хипотезата е подкрепена от изследвания за други инфекции.

Д-р Карл Джонсън, водещ изследването, твърди в университетския бюлетин, че правенето на тестовете в оптималното време на деня подобрява чувствителността им и помага за точната диагноза на хора, които може да са заразени, но безсимптомни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
явно на база на тези тестове набедиха вируса че ходи по дискотеките ;))))
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпрос:Ако те вкарат невинен в затвора, можеш да осъдиш държавата. Ако те затворят невинен вкъщи - нищо не може да направиш!?
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ай стига бе! Има фалшиво положителни ли? Не мозе да баде!
15
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Maлoyмни амивакси-въшкapи. Намацали навсякъде глупостите си.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тази достоверност се крепи цялата пандемия и всички ограничителни мерки. Който има уши да слуша, нека слуша.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали нямаше фаршиво положителни? А само фалшиво отрицателни?
12
4
 
18
 
! Отговори
malart преди 2 години
Ако тествания е с асцендент скорпион, теста е вероятно да е положителен, ако е направен при новолуние във везни
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Че на кой му вземат тест през ноща??? на два трима по неволя, супер тъпо заключение, ха ха направо да пускат дискотеките и баровете"... Вземат тест на този който постъпва по спешност през нощта.Щом им е нужно ще вземат тест и на лежащите в другите отделения за да увеличават бройката според изискванията.
10
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тестовете нестават, ваксите нестават, ама ни упражняват търпението с пЛандемия
9
1
 
17
 
! Отговори
Много лесно става преди 2 години
До Как става това? Влияят денонощните ритми на организма. Как става така, че когато си болен през деня температурата ти спада, а след 16ч. се вдига. Как става така, че болните със силна треска и много висока температура умират между 2и4 през нощта.Освен,чЕ самите ПСР тестове НЕ са предназначени за диагностични цели, каза го многократно този, който е създал ПСР-теста. Грешки дават и в положителна и в отрицателна посока.
8
1
 
19
 
! Отговори
мед сестра преди 2 години
До Как става това? кой вярва на тези *** ,които носят само пари на лабораториите и нищо вярно няма в тях?!
7
2
 
16
 
! Отговори
Как става това? преди 2 години
Точността варира, факт е. В един ден правя три теста в различни лаборатории. Плащам като луд, заради себе си, защото имам съмнения. И два отрицателни, единия положителен.
6
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изводът от това изследване е, че трябва да се отменят всички досега действащи мерки и да се въведе следобедната сиеста като единствена мярка в борбата с коронката.
5
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"През нощта се увеличават фалшивите позитивни резултати"-----------И на сутринта ти ги съобщават като нов черен рекорд заради който ще затваряме държавата.
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Също така се забелязва, че броят на хоспитализираните,е правопропорционален на парите които трябва да се усвоят (откраднат). Не случайно вече чувам за десетина катаджии, станали дофтори,да бучат химикали срещу кихавица.
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това какво трябва да означава,аз се сещам само за едно,да почнем да подгряваме овцеете,че всичко друго освен "ваксина" е несигурно!
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че на кой му вземат тест през ноща??? на два трима по неволя, супер тъпо заключение, ха ха направо да пускат дискотеките и баровете
1
3
 
0
 
! Отговори
Не преди 2 години
До Анонимен 1: Не