Нова Зеландия прилага нова COVID стратегия

Там от началото на пандемията има 36 души
17 ное 2021 08:58, Петя Славова
28
Нова Зеландия прилага нова COVID стратегия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нова Зеландия ще промени подхода си към пандемията от COVID-19 през декември, обяви днес премиерът Джасинда Ардърн, цитирана от ДПА.

През октомври Ардърн заяви, че мерките срещу разпространението на коронавируса могат да бъдат смекчени за напълно ваксинирани, след като 90 процента от жителите на всеки регион получат по две дози ваксина.

Сега обаче страната се насочва към нова стратегия от началото на декември, независимо от нивата на ваксиниране.
Подходът на Нова Зеландия за елиминиране на заразата е сработил добре, но пандемията се е променила, каза Ардърн, прпедава БТА.

"Почти никоя страна не избегна варианта Делта и Нова Зеландия не е изключение. Можем да бъдем изключение обаче с това, колко добре минимализираме вируса и защитаваме народа си от него", подчерта премиерът.

Новата, "светофарна" система ще позволи на високорискови бизнеси да работят за ваксинирани клиенти при степени "зелено" и "жълто" и да продължат работа с някои ограничения при "червено".

Бизнесите ще могат да отворят за неваксинирани клиенти, но ще бъдат наложени ограничения, за да се подтисне разпространението на вируса сред хората, които е най-вероятно да се заразят, допълни премиерът. По думите й това е значителна промяна за новозеландците.

Очаква се правителството да потвърди новата стратегия на 29 ноември.

От 15 декември ще бъдат отворени границите на Окланд, най-големия град в страната, за хора, които са напълно ваксинирани или имат отрицателен тест за COVID-19. Окланд бе отрязан от останалата част на Нова Зеландия след установяване на огнище на варианта Делта през август.

С население от 5 милиона души, Нова Зеландия е регистрирала около 9000 случая на COVID-19 от началото на пандемията и 36 починали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро ще има и сериозни ограничения за дразнещите неваксинирани които са само с две дози и застрашават успехите в борбата с пландемията.
3
5
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаем стратегиите на Австралия и Нова Зеландия... Много хуманни са...
2
6
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"след като 90 процента от жителите на всеки регион получат по две дози ваксина."--------------Ахахахах първо бяха две седмици да "изправим кривата", после условието се промени на 70%, след това на 80%, а тези вдигнаха летвата на 90% :D
1
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отличници!