Омбудсманът за заплащането на COVID тестовете в клас: Дискриминация!

Ангажимент на власта е възможно най-бързо да върне учениците
17 ное 2021 17:00, Анисия Иванова
37
Омбудсманът за заплащането на COVID тестовете в клас: Дискриминация!
Снимка: БГНЕС

Заплащането на тестовете от родителите води до въвеждането на имуществен критерий за достъп до образование, което е дискриминационно. Същото се отнася и до училищата, между които съществуват не малки разлики във финансирането. Така се създава противопоставяне между училищата с добри бюджетни възможности и частните училища от една страна и останалите училища, които нямат достатъчен финансов ресурс. Това води до неравно третиране на децата и ограничава достъпа им до образование, което е тяхно конституционно право“, пише омбудсманът Диана Ковачева.

Ковачева изпрати препоръка до служебните министри на образованието акад. Николай Денков и на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров относно бързите антигенни тестове за COVID-19, необходими за възобновяване на присъственото обучение и за учениците от V до XII клас. Тя настоява те да бъдат закупени от образователното министерство, а не да натоварват финансово училища и родители.

Още по темата

Повод за препоръката на омбудсмана са жалби на родителии сигнали на директори във връзка със заявеното намерение на образователния министър да издаде заповед, с която, ако училищата със собствени средства осигурят тестове за учениците от V клас нагоре, да могат да ги върнат присъствено още преди МОН да предостави безплатните.

В сигналите си директори от по-малки общини алармират, че нямат такива средства, дори като реорганизират бюджетите си, а в жалбите си родителите протестират срещу идеята да плащат от джоба си, каквато информация също се появи, като подчертават, че тази мярка е несправедлива.

Диана Ковачева е категорична, че е ангажимент на властите да осигурят възможно най-бързо връщането в клас на учениците, които желаят да учат присъствено, без да се натоварват финансово родителите или училищата им.
В жалбите си родителиизразяват и недоволство, че за трета поредна година заради новите противоепидемични мерки децата им са социално изолирани и принудени да учат от разстояние в електронна среда, докато заведенията, магазините и други места за социално общуване продължават да работят.

„За съжаление, вече се говори и за образователна криза, защото наложените ограничения спират развитието на хиляди деца. В този смисъл, надеждите на гражданите са в отварянето на училищата за всички ученици. Родителите настояват възможно най-скоро децата да бъдат върнати в училище при строго спазване на противоепидемичните мерки в училищата и поставят въпроса кога ще стане това“ , пише още омбудсманът.

Доц. Ковачева обаче отново подчертава, че това не бива да става за сметка на семейните бюджети или тези на училищата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родителите бързат да разкарат децата от главите си, за да ПРИСЪСТВАТ в инкубаторите на цената на милиони лева, дадени за тестване. Представете си училище с 500 ученици два пъти седмично са 1000 теста по минимум 10 лв. и за един месец ще излезе около 50 хил. лева от бюджета на училището. Плюс ток, парно, вода, дезинфектанти...Кой има такъв бюджет? Как не разбраха, че с това настояване трасират пътя към ваксинирането на учениците, което ще се обяви като най-евтин начин да са на училище.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БЛЯ БЛЯ,БЛЯ БЛЯВиж как не знаеш, ни за какво е тази институция, нито какъв бюджет ползва и как.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Един БългаринТя и за него каза, *** трябва и да се чете преди да се говори.
27
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали бяхте осигурили тестове за всички ученици бе ЛЪЖЦи , сега ще се стигне доситуацията родителите да ги плащат. Мамка ви Бок Луци.
26
0
 
27
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
Сертификатът също е дискриминация, нещо да кажеш , Ковачке?
25
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като ще изискваш децата да се тестват, ще осигуриш безплатни тестове. Ако не можеш да им осигуриш такива, тогава ги премахваш напълно.
24
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Логико 27 Тези текстове са за да влезнат парички в джоби на някои правилни хора. Нищо ново, старото се повтаря и при служебното правителсто. Трябват пари за избори.
23
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата тънка нишка води към ваксинация на всички деца. Видяхте какво става с богатите. На тях не им пука. Ще си пращат по 200 лв отгоре на месец за тестове и им е все тая, при условие че 1 срок е 12 000 лв. Тези от нас, които нямат по 200 лв само за тестове на 1 дете ще бъдат принудени да ги ваксинират, за да изкарат сертификат. Ето това е целта. И после се чудят защо смятаме, че има нещо нередно във ваксинирането. Защото има сегрегация на финансов принцип. Ето за това.
22
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Частично браво на омбудсмана, ама кога ще определи за ЖЕСТОКА ДИСКРИМИНАЦИЯ това, че хиляди българи трябва да си плащат по 10 и повече лева за тестове, за да могат да ходят на работа???
21
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом имат възможност за частно училище значи имат даста пари родителите им могат да си позволят тестовете на децата си.
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко бе хора. Тия от частните училища са изтрещяли с децата си в къщи, защото плащат по 12000? за да учат само с такива от техните, но не и с нашитете. А накрая на изпитите се оказва, че нашите обикновени дечица са учили по-качествено онлайн без да сме дали и 1 стотинка. Ей за това е цялата патаклама. Аз благодаря на всички, които на пук на истерията не се отказват и преподават на децата качествено. Визирам учителите в нашето училище. Благодаря ви! Нека се обединим в името на децата.
19
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така им се пада на родителите, които не казаха НЕ.
18
0
 
30
 
! Отговори
МилИонерче преди 2 години
Къде потънааа тринаесе и кусур милиона лева?
17
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не става въпрос за събирсне на ДНК а за печелене на много пари от тестове които в действителност струват много по малко и след като дадена фирма може да купува и след това прептодава тестове 10 пъти над цената то не може ли Държавата да ги купи на ниската цена обаче тогава далавера йок
16
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То в нашта държава кое не се заплаща да не би здравеопазването да е безплатно за здравноосигурените в лошия запад ги викат всяка година рисковите пациенти и им правят изследвания без да заплащат там и лекарства които у нас пациентите заплащат със стотици левове са безплатни това е последствието от т нар здравна реформа на Костов и Илко Семерджиев
15
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самия факт че се хвърлиха едни пари за такава глупост а се събират кспачки , какво говори , много загрижени за здравето на народът?!
14
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами върнете децата на училище по скоро 3 та поредна година са онлайн.
13
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната вече започва.
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпроса е събират ли ДНК от децата с тези тестове и ако събират за какво им е.
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В .ко става бря 1500000лв за безплатни тестове на наши фирми ,и сега щеьде плашат от родители и или от училищата )