Експерт: COVID-19 при диабетиците често завършва със смърт

Затлъстяването е една от съвременните пандемии, категоричен е д-р Явор Асьов
18 ное 2021 10:22, Ния Христова
31
Последни световни проучвания показват, че COVID-19 е отключил нов тип диабет. 
 
"Пандемията повлия върху всички аспекти на живота. Това е стресово заболяване, което увеличава отделянето на стресови хормони. Ковид-19 може директно да атакува бета-клетките, които произвеждат инсулин. Може да се стигне и до развитието на захарен диабет. Пациентите с диабет, особено ако не е добре компенсиран, са с повишен риск от тежко протичане на Ковид-19", подчерта главният асистент към Катедра "Вътрешни болести" и Клиника по Ендокринология на "Александровска болница" д-р Явор Асьов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той е категоричен, че пациентите с диабет са сред рисковите групи.
 
"При тях рискът от тежко протичане на Ковид-19 е голям, често се стига и до смърт. Имунизирането е много важно. Всички пациенти със захарен диабет и наднормено тегло трябва да го направят, без значение с коя ваксина. Няма противопоказания, заради които тази група хора да откаже ваксинацията", уточни ендокринологът.
 
"Захарният диабет има дълга безсимптомна фаза, превенцията е ключова за справянето с болестта. Има случаи, в които човек живее 5 до 10 г. с болестта, преди да му бъде поставена диагнозата. Риск от развитие на заболяването има при хората с наднормено тегло, с високо кръвно налягане, при обездвижване, при лица над 45 г.", алармира д-р Асьов.
 
Специалистът уточни, че диабетът може да бъде лекуван, ако диагнозата бъде поставена рано. Д-р Асьов определи затлъстяването като една от съвременните пандемии.
 
"То води до редица други заболявания, сред които и сърдечно-съдови. Затлъстяването е първопричината за много заболявания. Може да бъде избегнато като се изключат храни и напитки с празни калории - алкохол и газирани напитки. Друга важна стъпка е  намаляването на въглехидратите. Също така е необходимо подобряване на физическата активност", заяви медикът.
 
Ендокринологът изтъкна превенцията като важен фактор за намаляването на случаите на диабет. Пример в тази посока е информационната кампания на Novo Nordisk във връзка с борбата със затлъстяването. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Брунти преди 2 години
Не искам да обиждам д-р Асьов, но според мен, подобно изявление относно диабетиците съответства с наличието на много сериозни ментални дефицити. Заглавието на тая статия действа като ядрен взрив за психическия баланс на по-чувствителните. Имаш диабет?.. Ми най-вероятно ше умреш. Браво!
22
0
 
4
 
! Отговори
до 22 преди 2 години
Дядо ми почина миналата година на 88 г. не от Ковид. Последните 15 години с три хронични заболявания- сърдечна, бъбречна и белодробна недостатъчност. Но добрите гени, здравата физика, двигателната активност и бодрия младежки дух явно си оказват влияние. Върху съвременните хора оказват влияние замърсените въздух и вода, ГМО храни, стрес, информация под всякаква форма, канцерогени, обездвижването и т.н., които влошават здравето ни- физическо, психи. Така сме по- податливи на инфекции и усложнения.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Експерта закъсня с 2г.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ела да го кажеш на 87 годишния ми дядо с диабет, хипертония и глаукома, палячооо. Дядо ми изкара ковид само като лека хрема без да пипне антибиотик и на пук на новата ви наука 13 месеца по-късно антителата са му топ. Живи и здрави да са ни възрастните хора и тези с хронични заболявания. Не ги отписвайте, престъпници!
19
0
 
6
 
! Отговори
Диабетик преди 2 години
За да живее наистина един диабетик, той трябва да е взискателен към себе си, да не се поддава на изкушенията, т.е. да хапва сладичко, ама малко, мъничко ..! Никакви цигари, подсладители (!..) които ни предлагат, да се ограничи от хората които носят със себе си отрицателна енергия! Един диабетик трябва да бъде широкоскроен, да се раздава за другите, да умее да се радва и на най-малките нещата, защото живота е прекалено кратък! Имам 7 песа, 14 котака и съм доволен от себе си, защото се раздавам ..
18
1
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Как може някой да говори така на хора болни от някаква болест ( в случая диабет ) !?!? Да умреш ти , к-о-пеле !!! Хората болни от рак не чуват така да им говорят , всеки гледа да им вдъхне надежда и спокойствие , а този б-о-*** .....!?
17
1
 
5
 
! Отговори
Котка преди 2 години
До ДиабетикПознавам един човек, точно като теб. Освен, че е диабетик, е и около 70-годишен. Зарази се от жена си, кашля вкъщи десетина дена...и кво, очаквате, че е умрял с тръба в гърлото ли? Ами не, жив и здрав си е, работи, весел, жизнен. Просто и той си спазва нещата, задължителни за диабетици.
16
1
 
4
 
! Отговори
K преди 2 години
В цял свят 99% от починалите са от рисковите групи. Ваксини (но по желание) само за тях!
15
1
 
9
 
! Отговори
Диабетик преди 2 години
Ноември 2020 г. прекарах covid-19 в много лека форма, хем съм фамилно обремен с диабет! Цял живот водя природосъобразен начин съществуване; наясно съм с последствията от диабета. Хапвам само определени неща; повечето неща ги произвеждам самият аз, като от магазина купувам това, което не го произвеждам. Стойностите на кръвната захар почти винаги са ми в норма. На този етап не съм ваксиниран, но и нямам намерение да си слагам неизвестни за моето здраве ваксини. Всяка вечер си пийкам сухо червено в
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умират единствено хората без късмет. Няма значение, дали са ваксинирани или не. Днес има 8%ваксинирани такива от 164 общо. Болшинството са на сериозна възраст и с придружаващи заболявания. Има публикация с данните за това.
13
1
 
3
 
! Отговори
оБРАТНОТО Е преди 2 години
Ковид прави много опасен диабет. Неспецифичен.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И вие какво направихте, за да намалите пандемията с диабета? Забранихте вредните храни ли? Или ни предлагате по-малко стрес? Но иначе сте много загрижени за здравето ни, продажни душички, слуги на дявола!
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приемът на пациенти/възрастни/ в болница и бездушното и безхаберно отношение на лекарите водят до смърт.от потърпевш
10
1
 
8
 
! Отговори
до Анонимен 8 преди 2 години
Ами представи си, че си точно в тези %ти, на които ваксинината не действа... Или няма начин, а? Ха-ха-ха. "Умнико"...
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе...КЪДЕ Е КУНЧЕВ?!
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Abe всички ще умрем - едни по-рано, други по-късно, едни в мъки, други в сънят си - на който каквото му се е паднало от лотарията наречена живот.
6
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 6. Разбира се, много по- малък е шансът да попадне в останалите 94%. Логиката на неграмотника.
5
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хайде сега всички доброволно и на наша отговорност да се евтаназираме, за да сме солидарни с дефектните, които сами не се грижат за здравето си. познавам деабетици, които, въпреки диагнозата си Тип 2, продължиха да пият, да не спазват диета и т.н. защото е по-лесно да се назобят в аптеката и на следващ етап да се боцкат с инсулин. ай сиктир. дефектните са такива, защото нямат воля сами да контролират състоянието си. има хора, които живеят нормално с диабет, защото с хранителен режкм успяват
4
7
 
11
 
! Отговори
диабетик преди 2 години
Ми аз съм с диабет, тип II, миналата зима го прекарах коронавируса, и те на, още съм жив и здрав. Имах нещо като пост КОВИД синдром около шест месеца, но ми мина вече. Изписаха ми хапчета за кръвното и сърцето. Имах аритмии, прескачане, вдигах кръвно. Сега да чукам на дърво съм вече добре. Въпреки че PCR теста ми излезе отрицателен, всички симптоми си бяха като на КОВИД. Пък и нали казваха, че друга болест нямало? И не виждам смисъл да се ваксинирам при всичко гореизброено.