Кацаров: Сертификатът свърши работа, пречупихме вълната

Рано или късно и у нас ще трябва да си ваксиниран, за да ходиш където и да е
18 ное 2021 08:16, Александър Попов
454
Кацаров: Сертификатът свърши работа, пречупихме вълната
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Броят на заразените намалява, а този на ваксинираните и тестваните се увеличава. Броят на хората в болници намалява. Успяхме! Зелените сертификати по начина, по който бяха въведени, си свършиха работата. Пречупихме вълната, заяви здравният министър Стойчо Кацаров пред Нова тв.

Най-важното според него е, че обществото е приело този тип мерки и факта, че те вършат работа. Той посочи, че зелените сертификати трябва да продължат, докато не се ваксинира по-голяма част от населението.

Изборите и зелените сертификати бяха използвани срещу интересите на хората и за печелене на гласове срещу животите на хората. Това е най-тежката епидемична вълна от досегашните, с най-много заразени хора, с щам на вируса, който се разпространява най-бързо и протича най-тежко при повечето хора. И въпреки това успяхме да пречупим вълната, без да налагаме локдаун. Трябва да се признае, твърди д-р Кацаров.

Според него рано или късно и в България, както е в много други страни в Европа, ще бъде необходимо да си ваксиниран, за да ходиш където и да е на работа.

Той заяви, че нивата на ваксинация досега са били прекалено ниски.

"Слава Богу, откакто беше въведен зеления сертификат, тя се е увеличила 4-5 пъти на седмична база. Не може да бъде изключено, че ще има пета вълна. Затова да използваме този прозорец, който се отваря сега, и да се ваксинираме масово. Ако има пета вълна, а ние сме ваксинирали 70-80% от населението, ще има много по-малко смъртни случаи", смята Кацаров.

Той е на мнение, че няма да бъде нужно хората да се задължават за ваксинация, ако приемат, че тя е необходима и това е правилният подход.

"Ние не заложихме на страха, не заложихме на това да уплашим хората, за да можем по-лесно да ги манипулираме. Вие сте свидетели, че ние залагахме на доброто. Ние направихме възможното, най-доброто, което можеше да бъде направено в този момент. Някои ми казват, че трябвало да наложим зелен сертификат през лятото. Аз не чух някой да го предлага тогава. Ние се стремяхме през цялото време да не затворим страната и да се справим с епидемичната вълна. Мисля, че успяхме”, заяви още Кацаров.

Той посочи, че смъртността у нас действително е много висока. Броят на починалите бил съизмерим с броя на починалите през предишните вълни.

„Като съотношение спрямо брой на заразените и брой на починалите, сегашният брой на починалите е по-нисък. Леталитетът- терминът, който определят отношението между починалите и заразените, е 3,5, а при предишните вълни е бил 4.2 – 4,3. На какво се дължи това, че сега имаме по-малко умрели хора? На това, че беше създадена добра болнична организация за настаняване на хората, осигуряване на легла. На това, че се осигуриха достатъчно лекарства", добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


454
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
347
0
 
0
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Нищо не са помогнали ваксините, само дето се е увеличила смъртността от тях. Надявам се това служебно правителство да се маха час по-скоро.
346
0
 
4
 
! Отговори
Касандра преди 2 години
В Ирландия и Сингапур са над 90% "ваксинирани" и унат рекордни вълни. В Гибралтар са над 100% прободени (щото бодат и гости от Испания) и отмениха коледа. 797
345
0
 
4
 
! Отговори
Касандра преди 2 години
Те "вълните" продължават по около 2 месеца - така че могат да се предприемат произволни мерки и после да се каже, че работят. Гавра.
344
1
 
8
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
До Apple- Сходни са, защото са вируси от една и съща група. Ако при всеки сезонен грип се вдигаше същия шум, локдауни, здрави мерки затваряне на училища и бизнеси, пак щяхне да живеем перманентно с грипна епидемия. Интересно че се премълчава че от грипове умираха милиони стари и болни хора по света. Но поне не умираха допълнително хора от самоубийства, овърдози, алкохолизъм,,,, след банкрути загубване на работа, опропастен живот и бъдеще, липса на профилактика, задушаване от задължителни маски
343
1
 
2
 
! Отговори
да преди 2 години
До Apple Също симптомите от натравяне с хлор и хлорни препарати отговарят почти изцяло на симптомите от Ковид.
342
0
 
12
 
! Отговори
така преди 2 години
Вече ни е трудно да ви вярваме на бройките. След като от около 40 000 ученици, при тестове направени в присъствието на други хора, се оказаха само няколко бройки от различни части на страната...Какъв е контрола в лабораториите!? От къде изскачат тези бройки. Много нелогични неща стават.
341
0
 
6
 
! Отговори
Apple преди 2 години
МЗ: Симптомите на COVID-19 са сходни с тези при сезонния грип и настинката.Кво да коментираме повече?
340
1
 
7
 
! Отговори
Дзън преди 2 години
Никой не ви кара да се ваксинирате, ваксинират се хора, които са го обмисляли, но поради една или друга причина са били разколебани.Всеки трябва да има право на избор според собственото му здраве.
339
3
 
0
 
! Отговори
Фют преди 2 години
Смърт за кяколд обществото което не позволява да се слагат - и + според убежденията Смъъъърт.
338
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И това ми било министър на здравето да дискриминира здравите, които никога на са боледували! Айде обясни бе министре за какво ми е ваксинация щом в държавите с над 60% ваксинирани бележат нови и нови рекорди на заразените? Ти какъв министър си като приказваш само глупости. Седни си - слаб 2 и да идва следващия министър за уволнение!
337
0
 
7
 
! Отговори
Диди преди 2 години
Умственото безсилие води до физическо насилие.
336
0
 
16
 
! Отговори
K.Коцев преди 2 години
Стига си писа заслуга,бе Кацаров !!! Пак неправилно трактуваш въпроса - КОЙТО ИСКА ДА СИ СЕ ВАКСИНИРА БЕЗКРАЙ , не да бъдем принуждавани и заплашвани !!!Достатъчно се правиш на интересен , но не си,а си направо жалък ,задето поставяш такива изисквания !!!Срам и позор си за българското лекарско съсловие !!!
335
0
 
17
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
някак си не мога да разбера как така "обществото било приело мерките" - че не разбрах да сме имали право на избор. а за ваксинирането и задължението ще трябва да поспорим. вие си се боцкайте там. ратс
334
2
 
14
 
! Отговори
от село преди 2 години
Браво бе Кацаров ,чегъртате пречупвате ,а народа мре .
333
0
 
11
 
! Отговори
смях преди 2 години
За тези думи само преди няколко месеца ме смятаха за луд. :)
332
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОВИД Е СВЕТОВЕН ПЛАН ИЗМАМАВИРУСИ ВАНАГИ Е ИМАЛО И ЩЕ ИМА НАЙ ГОЛЕМИЯТ Е НЕВЕЖЕСТВОТО НА ХОРАТА И ТОВА ЧЕ НЕ СЕ РАЗВИВАТ ДУХОВНО! НЯМА ЛЮБОВ НО ИМА УБИВАНЕ С ВИРУСИ И ВАКСИНИДА СЕ УПОТРЕБЯТ ВАКСИНИТЕ НОВ СВЕТОВЕН РЕД
331
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеления чорап сега ще го натопори и на Анастазия.
330
7
 
3
 
! Отговори
Просто е преди 2 години
Страна на голтаците - тарикати сме си - и много се радваме когато няма правила ;-)Ако ще е кола ще е поне 10 годишен баварец, но не и друго! Ако ще е море ще е в Гърция на вила 25 човека за 4 стаи. Ако не можем да запалим в асансьора - няма да го ползваме!
329
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каца,фашист поздрав за тебе с песента "***"
328
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кацата ще се счупи да се величае сам! Голямо мазнене, пробутва се за министър, смешен!