Повторно заразени с COVID-19 остават без сертификат

Науката доскоро е твърдяла, че това е рядкост, обясниха от МЗ
Обновена: 18 ное 2021 15:18 | 18 ное 2021 09:07, Петя Славова
1
Повторно заразени с COVID-19 остават без сертификат
Снимка: БГНЕС

Проблем със сертификат имат повторно заразените с COVID-19, съобщава "Монитор".Причината за това е, че системата не генерира документа за второ заразяване с коронавируса, макар хората с положителен тест за първи или втори път системата да ги отчита за заразени и да подлежат на 14-дневна карантина.

Европейският сертификат за преболедуване важи 6 месеца, като този срок на територията на България беше удължен на 12. Това решение взеха здравните власти, когато въведоха у нас зеления сертификат за достъп до места на закрито.

Първият регистриран с коронавирус у нас беше през март миналата година. Към 18 ноември 2020 година срещналите се с вируса у нас са над 106 хиляди души. Всички те със сигурност вече нямат право на този документ, защото сертификатът им за преболедуване е изтекъл, а системата не им дава право на нов, дори да са се сблъскали с вируса за втори път.

Още по темата

Нямат право на документа и тези, които са се заразили два пъти с COVID-19 в рамките на последните 12 месеца, а на част от тях им предстои съвсем скоро да изтече документът от първото заразяване. Всичко това поставя тези хора в неравнопоставено положение спрямо останалите.

Това не е редно и спрямо разписаните в европейския регламент условия и изисквания за издаване на COVID сертификати. Според документа за всяка ваксинация всеки резултат от направено изследване или всяко преболедуване следва да се издава отделен сертификат, като той следва  да не съдържа данни от предишни сертификати освен когато в настоящия регламент е предвидено друго.

От министерството на здравеопазването отговориха, че се работи по създаването на техническа възможност за генериране на такива сертификати след нормативното им утвърждаване от министъра на здравеопазването.

Междувременно експертите във ведомството проучват какъв е международният опит за дефиниране на случаи на повторно заразени с COVID-19. От здравното министерство дават за пример, че в Малта, за да се отчита повторно заразяване с коронавируса, времето между двата положителни теста за COVID-19 трябва да е поне 45 дни.

В Нидерландия този интервал трябва да е 60 дни, а в Ирландия е 84 дни. В 7 държави от ЕС периодът между двата положителни теста е 90 дни, като сред тях са Германия, Испания и Швеция.

Различните национални и международни здравни организации имат различни подходи в регулирането на тези случаи

"Това е така, защото в науката доскоро съществуваше тезата, че повторното боледуване е рядкост. Оценката изисква всеобхватен преглед на съществуващите данни по въпроса и синхронизиране на българските сертификати с издаваните в други страни от ЕС", допълват от Министерството на здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя науката твърдеше, че и ваксинираните не могат да се заразяват, ама практиката показа друго.