По-слаба грипна вълна се очаква през тази зима

Доц. Гломб: Сега е моментът да се ваксинираме срещу грип
19 ное 2021 14:52, Елка Василева
27
По-слаба грипна вълна се очаква през тази зима
Снимка: архив, БГНЕС

Каква ще бъде грипната вълна извън COVID никой не знае. Миналата година почти не се регистрира. Този сезон очакваме също да бъде по-слаба, защото в южното полукълбо е била по-слаба, но какво ще стане - никой не знае. Трябва да посрещнем неизвестното подготвени, каза доц. д-р Любомира Николаева-Гломб пред БНТ.

В момента в България грип няма и сега е моментът да се ваксинираме срещу грип, подчерта вирусологът. Обикновено у нас грипът идва в началото на януари.

"В България е една от най-успешните ваксинационни програми - тази за превенция на грипа при хора над 65-годишна възраст и апелирам, че няма нищо страшно във ваксината срещу грип. Напротив, тя би спестила много усложнения", подчерта доц. Гломб.

Ваксината е безплатна за хората над 65 години. За тази година са заявени доста повече дози, миналата година имаше желаещи да се ваксинират, а ваксини нямаше, допълни Гломб.

Грипната ваксина отдавна е препоръчителна и за бременните жени. COVID ваксина също е добре да си поставят бременните жени, подчерта вирусологът.

По отношение на коронавируса тя подчерта, че разпространението на COVID-19 е понамаляло, но не е отминало. Затова трябва да продължим да спазваме мерките, ваксинацията също трябва да продължи със съответния темп, както и тестването.

Доц. Любомира Николаева-Гломб предупреди, че оптимистичните резултати, които виждаме, не трябва да ни карат да се отпускаме.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
Да бе! преди 2 години
То миналата зима - нямаш нищо друго освен Ковид! Така че ако сега е 'по слаба' вълната - ще рече че да е Отрицателна!!! Некой доктор да ми обясни какво е отрицателна вълна...
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доцент Глъмб не ти вярвам
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "Споко. Чичо Бил дето пусна вируса, каза че ще премине страшното догодина. После чакайте Ковид-23 и нов модел ваксини."-----;Пич, не си разбрал правилно думите на чичко Били. Той каза, че пандемията ще свърши догодина, ОСВЕН ако не се появят, цитирам: "нови и по-опасни щамове". Разбирай нищо не приключва догодина, а точно обратното - ще се появят по-зверски бацили. Това в момента е само загрявката ми се струва.
22
0
 
7
 
! Отговори
ХП преди 2 години
Сега е момента да се пие качествен Зелен чай с Домашен мед и сок от Един Лимон сутрин и вечер, и по две таблетки Турмерик (Куркума) сутрин!!!! Останалото е работа на имунитета ви! Ваксиниран съм (2 дози на Файзер)!!!!Вярвах на науката в медицината до 2021 г., но вече имам сериозни основания силно да се съмнявам в почтеноста й!!!!!
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз и против грип никога не съм се ваксинирал. Мангъров да се ваксинира! Той се е ваксинирал вече всъщност, лично го чух да казва.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега като вкарат и грипната ваксина в зеления сертификат голямо бодене ще падне.
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 2 години
Оптимистични резултати?
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко. Чичо Бил дето пусна вируса, каза че ще премине страшното догодина. После чакайте Ковид-23 и нов модел ваксини.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Грипа изчезна миналата година, както и всички други болести" - Това не е вярно. Семейството ми се срещна с грипни вируси няколко пъти тази година. Но Ковид вируса още не сме го хванали.
16
0
 
5
 
! Отговори
... преди 2 години
Никога не съм се ваксинирал против грип, на 3-4 години го карам един път за по 2-3 дена ако взема мерки. Доста хора който си слагат са в болнични в пъти повече от мен. Ако имате добри хигиенни навици и се грижите за здравето си, няма да имате проблеми. За много хора дигиената е да си измият лицето сутрин и 1-2 пъти дневно ръцете, после имало вируси като короната.... скочете в океана, дори и да може да плувате, все някой акула ще ви вземе за храна...
15
0
 
9
 
! Отговори
Боцко преди 2 години
Хаха. Така и така сте отишли да ви бодат, като отивате да се ваксинирате за Ковид, да не забравите да ви боцнат и за грип и за морбили и за тетанус ... Вкарайте си цяла торба вируси в организма.
14
1
 
10
 
! Отговори
Ken преди 2 години
Тези хора си говорят без изобщо да мислят. Един казва, че сме били зле. Друг пък, че имаме оптимистични резултати. Не е ясно, какъв грип ще дойде, но да се ваксинираме. Срещу кой щам ? Или там с каквото е останало в складовете. Да го "офайдим". И как да вио вярваме после ? Уволняват професор, след три часа го връщат на работа.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав си тлъста е. Без да искам то дадох минус.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
много тлъста е тая, да вземе да отслабне
11
1
 
12
 
! Отговори
Урсул фон дер Лайнен преди 2 години
Доцент Гломб е 700 годишен женски вампир и затова знае всичко за грипа, ковида и ваксините. Негов първи приятел е женския вампир доцент Корсун на 765 години. Наскоро са нахапали доктор Бацелова и очакват трансформацията и в най-скоро време.
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грип и тая година няма да има, пак ще пишем всичко Кромид. Инфарктите също ще намалеят, щото ще ги пушене починали от Кромид. Да не забравите да се набицкате с трета и четвърта игла.
9
0
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Така е. Моят ковид19 бие всички вируси, и се иэвинявам эа което
8
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грипа изчезна миналата година, както и всички други болести ... всеки умира от Ковид ...
7
0
 
0
 
! Отговори
obi`am преди 2 години
pica s mnogo luk
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналата година нямаше изобщо. :)