Антителата намаляват: Ще се ваксинираме ли през шест месеца?

Бустерните дози са необходими, смятат специалисти
22 ное 2021 11:55, Петя Славова
421
Антителата намаляват: Ще се ваксинираме ли през шест месеца?
Снимка: БГНЕС

След имунизация срещу коронавирус броят на антителата постепенно намалява, поради което шест месеца по-късно е нужна бустерна доза. Означава ли това, че ще трябва да се ваксинираме постоянно, пита "Дойче Веле"?

Бустерните имунизации са необходими, тъй като с течение на времето броят на антителата в кръвта спада. При mRNA-ваксините това по правило се случва около шест месеца след първата имунизация срещу Ковид-19. А при другите ваксини, като например еднократната на Johnsоn&Johnson, Постоянната имунизационна комисия в Германия препоръчва бустерната доза да се постави дори по-рано.

Още по темата

Но дали оттук нататък ще е все така? Трябва ли в бъдеще на всеки шест месеца или всяка есен да си поставяме бустерна ваксина, както при грипа? Медиците засега нямат отговор на този въпрос, тъй като им е нужен повече опит. А и трябва да се отчитат различни аспекти: например, че в бъдеще ще се появят нови варианти на коронавируса, към които ваксините ще трябва да бъдат адаптирани - отново както при грипа.

Ще стане ли SARS-CoV-2 ендемичен?

Решаваща роля определено ще изиграе развитието на пандемията. Не се знае дали след четвъртата или след петата вълна пандемията ще отмре, или пък COVID-19 с вариантите си ще стане ендемичен, т.е. ще се появява редовно в определени региони и то в продължение на десетилетия.

Другият важен въпрос е този за груповия имунитет. Дали скоро ще успеем да го постигнем? И дали това ще стане чрез ваксиниране или пък чрез неумишлено масово заразяване, каквото и сега се наблюдава в големи части от Африка? В контекста на сегашните високи стойности на новозаразени, подобно нещо би могло да се случи и в Европа.

Ключовата роля на Т-клетките

Когато говорим за имунитет, трябва да имаме предвид не само антителата, а и Т-клетките. Повече информация по темата дава изследване на учени от Великобритания и Сингапур, което беше публикувано на 10-и ноември в специализираното списание Nature. Учените са идентифицирали служители от сферата на здравеопазването, изправени пред голям риск от зараза, които в течение на месеци нито се разболяли от Ковид-19, нито PCR-тестовете им излизали положителни. Нищо отличително не било установено и при направените серологични тестове за антитела на тези 58 служители.

Но пък се оказало, че в сравнение с друга тестова група, изложена на по-малък риск от зараза, всички тези 58 души са развили повече от т.нар. Т-клетки - клетките на паметта, които са част от дългосрочния имунитет.

Същевременно при изследваните хора били открити по-големи количества от протеина IFI27, смятан за индикатор на много ранно заразяване със SARS-CoV-2. Оттам учените стигнали до извода, че всички те имат зад гърба си прекарана лека или "абортивна" инфекция.

Вероятно в този случай са се намесили именно Т-клетките и са прекъснали инфекцията. Но няма яснота откъде изследваните хора са сдобили със силни Т-клетки: възможно е това да е станало чрез предишна зараза с друг коронавирус - например простуден.

Ще постигнем ли групов имунитет?

Това би означавало, че последователното излагане на коронавируси може да помага на имунната система да развива по-добра защита - както с антитела, така и с Т-клетки. Тази защита ни приближава до т.нар. стаден имунитет.

Експертите обаче предупреждават никой да не се чувства неуязвим, защото рискът от липса на имунитет продължава да е висок.

А въпросът дали следващата есен ще трябва отново да се имунизираме остава отворен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
337
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
E, как през 6, много е, всеки месец ваксинация и по 5 маски, иначе няма свършване.
336
2
 
14
 
! Отговори
Ку40 преди 2 години
Абе поне да има избор, ваксина или евтаназия?
335
3
 
9
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Дойче швайне знае много. Отиваме към доза през 15 дни.
334
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗОРЪТ Е ДА ТЕ НАЛОЖАТ ДА СЛОЖИШ ПЪРВАТА ВАКСИНА, ОТ ТАМ НАТАТЪК Е ЛЕСНО. ТИ СМ ЩЕ Я ТЪРСИШ. КАТО НАРКОТИКА. ИНАЧЕ СИ "ОТПЪТУВАЛ".
333
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антителата намаляват, но те не са нужни защото тялото ти изхвърля като непотребни. Колкото по-малко един вирус афектира тялото толкото по-бързо то прехва антителата. Важното е, че информаццията за вируса (неговия генетичен код) се запазва в Б и Т клетките и тялото може за нула време да произведе антитела след нова среща с вируса. Това е елементарна биология, която се отрича от медико-фашистике структури.
332
2
 
16
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
DW...? Хахаха... Alles klar! Сега официално: 10% повече умрели в Германия след започването на,, ваксинациаята" от други години...! Англия - от към 4400 (30 дневен период) официално умрели от Корона, 80% са били двойно,, боцнати" - Бог да ги прости, жертвите! Швейцария- средна възраст на 90% умрели от ВирусО , е 89 години...!!! Бог с ВАС и пазете децата
331
2
 
23
 
! Отговори
Сия преди 2 години
Гледам нови италиански и английски изследвания, публикувани в Lancet. --- "Ваксините" повишават САМО антителата, но не и клетъчния имунитет, който всъщност е важен!"
330
2
 
8
 
! Отговори
Демокраник преди 2 години
Ще разберете че ви мотст скоро, ама явно на стадото му трябват черни овце
329
5
 
28
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 2 години
А не е ли по-добре всяка седмица да се ваксинираме?
328
1
 
28
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
До Факт 382= Не само че имунитета не е само антитела, но и няма нищо общо. Имунитет е когато организма помни вирусите и когато ги срещне създава необходимите антитела. Наличието на увеличен брой антитела означава че организма е болен. Вкарването изкуствено на антитела непрекъснато поставят организма в режим на болест. А това не е желателно състояние ако е без неотложна нужда.
327
43
 
8
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Ще се ваксинирам колкото е необходимо.Имам 2 игли вече годинаАко трябва ще поставя и третаНе искам да умра от КОВИД
326
43
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз вече се ваксинирах за трети път преди 3 седмици. Здравето ми е важно от конспирации на страхливци които ги е страх от игла.
325
5
 
43
 
! Отговори
ВАКСИ КАРТЕЛ преди 2 години
Фармацвфтичните картели веднъж зарибили пазара ще се опитат да смучат колкото могат! Нарко картелите са в депресия като разбрали колко скубат фармациите от физиологичен разтвор, спирт и маски!!
324
4
 
35
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Ще се ваксинираме бе, през колкото месеца кажете, през толкова. Няма да ви спъваме бизнеса, я! То въпросът е веднъж да се прежалиш, после.. Ето, и Кристалинка наша днес се е изказала по въпроса - ускорената ваксинация, вика, било антиинфлационна мярка. Вие само внасяйте ваксини с нашите пари, за пласмента не се тревожете - нали затова сте си купили и назначили пласьори на всички ключови места.
323
5
 
28
 
! Отговори
Дан сан преди 2 години
Въпросът за имунизиране изобщо не остава отворен. Овце, ще ви имунизират с пишман-ваксините през шест месеца, проумейте го! Ние само ше ви наблюдаваме за странични ефекти. Жалко за Кунчев, толкова искаше да си удари трета игла, но не успя, завалията!
322
3
 
28
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Аз не, вие ако искате и през 6 часа се ваксинирайте. Ваксините са Плацебо - ако вярваш, че те пазят - те пазят. Заболеваемостта на места със и без ваксини е една и съща. Ниска е там, където има изграден имунитет след преболедуване. За смъртността също има илюзоия - вижте кривата на смъртността в Англия примерно - първоначално беше плоска - сега катери. В Германия смъртността е по-висока от предишната вълна. Ваксините забавят смъртността и тя идва с месец закъснение не с две седмици.
321
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще стигнем до "по една ваксина, сутрин на гладно".
320
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто ще ги вържат за документите за самоличност и така ще си станат задължителни, както при децата, не може да детска или училище без ваксини за дифтерия коклюш и тн....
319
44
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес ще се ваксинирам трети път! Направете го също!
318
27
 
7
 
! Отговори
Стига вече преди 2 години
Престанете да пишете лъжи!От ваксината имам много висок T-клетъчен имунитет.Заради работата трябваше да си поставя ваксина, не защото смятам, че ми е нужна.И други ваксинирани се изследваха. По-младите са с 10 пъти по-висок Т-клетъчен имунитет в сравнение с по-възрастните, които са малко над 50 г.Здравите хора изграждат висок Т-клетъчен имунитет дори и след ваксина.