МОН с различни варианти за връщане на учениците в клас

Условията - спад на заболеваемостта, ваксинация, ротация
20
МОН с различни варианти за връщане на учениците в клас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Връщане на 50% от паралелките в клас без да се налага учениците да си правят тест два пъти седмично, ако такива не са доставени. Този вид ротация ще може да се прилага в общините, в които 14-дневна заболеваемост е между 250 на 100 000. Това предлага МОН на МЗ в обновените насоки за присъствено обучение, които очакват одобрение на здравното ведомство.

"Изработихме насоките за обучение, които вече са актуализирани, за обучение и действие в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, което ще позволи да се върнат в клас без тестване всички ученици. При 14-дневна заболеваемост между 250 на 100 000  е възможно връщане на учениците без тестване, когато липсват тестове, Тогава обучението се обучава за 50% от паралелките при график на ротация, който трябва да е одобрен от министъра на образованието и науката”, обясни пред БНР зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова.

Още по темата

Ако няма тестове, в клас ще се връщат приоритетно първо децата от началния етап, след това в прогимназиалния етап – 5-и, 7-и и 12-и клас, а после останалите ученици – от 8-и до 11-и клас.

С обновените насоки МОН предлагаме и ако има най-малко 50% от учениците в паралелка, които разполагат с валиден документ за преболедуване, наличие на антитела, за отрицателен резултат или ваксинация, да е възможно присъствено обучение само за тези ученици.

Тестването ще спре, когато заболеваемостта в съответната община спадне под 250 на 100 хил. Тогава всички ще се върнат в клас без тестове.

Докато не бъдат одобрени новите варианти за присъствено обучение без тест, остава очакването на доставката на такива и за големите. Гайдарова обясни, че МЗ трябва да направи обществената поръчка и след това да бъдат доставени в базата в Лозен. „Ако се осигурят тестове за изследването на всички ученици два пъти седмично, имаме логистичния подход и организация за 24 часа да реагираме, а училищата да се организират за два-три дни”, каза зам.-министърът. Тя уточни, че големите ученици ще се тестват в училищна среда, като могат и сами да го правят.

В момента почти 9000 паралелки в общините със заболеваемост над 250 на 100 хил. учат присъствено. Това са малко над 73% от всички паралелки в начален етап в страната. Те нарастват постепенно. „Все повече родители са убедени, че изследването с щадящи тестове е единственият възможен вариант към момента при високо ниво на заболеваемост”, коментира Гайдарова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакво присъствено, докато случаите драстично не спаднат!! Точно започна да се вижда някакво леко подобрение и то единствено благодарение на мерките с ДО. Спрете с това разиграване- ту спирате, ту пускате децата и бройките отново скачат. Да учат онлайн докато бройките спаднат поне под 200 на 100К, в противен случай всичко досега се обезсмисля!!
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изливаме негативната енергия в нета и за улицата нищо не остава. Хванали са ни цаката.
16
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да точно така да ги пуснем преди ваканцията, та после да звнсесат на баба дядо подарък за Коледа, браво глупост голяма. Няма да си пусна детето в училище преди да паднат случеите. И да ви кажа детето е 5 клас и се справя добре с онлайна. И учителите се стараят.
15
2
 
8
 
! Отговори
SSudan преди 2 години
Давайте децата в Африка. Понеже не достигнаха до тях ваксини, фи оставиха на изграждане на естествен имунитет. 3% смъртност, няма претъпкани болници, нима интубирани болни, няма маски на обществени места / има в магазините /. Може да скачате срещу доц.Мангъров, но додето всеки не се срещне с болеста, ще има 4та, 5та и Нта вълни. Моето мнение - сканиране на населението и който е преболедувал се оставя на мира / сетификат, печат на челото, както искат да го нарекат/, всеки друг да избира.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е, намерихте му цаката как да се "усвои правилно" поредният 1/2 млрд. заем.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пуснете и студенти да уплюят Герджика
12
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Застрояването у дома е вредно,не си в потока,като риба на сухо, погледнато психически.Но това е целта за да клекнем на мероприятието.Друг е въпросът,че големите ще БЪДАТ заразявани с полущадащи тестове на втора- трета седмица тестване.Независимо че въздуха е наситен с наночастици, да не си даваме децата на гнусове.
11
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе вие нормални ли сте? Как децата сами ще си правят тестове????? Тези тестувания би трябвало да се извършват само от медицински специалисти. Друг е въпроса че децата въобще не трябва да се тестват.
10
5
 
21
 
! Отговори
Анонимно преди 2 години
Връщането на 10-тите класове ТРЯБВА да е приоритет, както и за 12-ти, 5-ти и 7-ми. Абсурдно е това, при положение, че И те имат НВО. Смятам за разумно те да се считат за приоритетен клас и да се върнат ЗАЕДНО с 5-ти, 7-ми и 12-ти клас!
9
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 8 - Какво изобщо е това "щадящ тест". Некви пълни неолиберални глупости. Какво следва - стандартните вкасини, да се прекратят, защото ги боцкали с игла 5 пъти в живота им?
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне помощи да даваха, за да можем да си позволим детегледачка, докато сме на работа. Не мога да си позволя, да напусна, а отпуските свършиха, включително и неплатените. Имам един десет годишен един 4 годиешен и трето дете чакаме февруари. Уж нямаше да има ковид, уж беше свръшило ...
7
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все повече родители са убедени, че изследването с щадящи тестове е единственият възможен вариант към момента при високо ниво на заболеваемост. Дали може, нагле,ците, изказващи се по медиите, да сте по-точни в изказванията. Примерно в случая е коректно да се каже: Много родители, въпреки, че не са съгласни с тестването, пускат децата си на училище, защото са в безизходица. И ги пускат, без въобще да са убедени, че в тези тестове има смисъл и без да желаят малките деца да бъдат подлагани на това
6
3
 
14
 
! Отговори
аз да попитам преди 2 години
А защо трябва да липсват тестове?!
5
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За мен е НАПЪЛНО нелогично 10 клас да не е от първите класове, които ще се върнат, при положение, че те също имат НВО. Считам, че най-смислено ще бъде ротационното връщане първо на 5,7,10 и 12 клас, а след това 6,8,9,11.
4
2
 
24
 
! Отговори
СПС преди 2 години
Абе г-жо Гайдарова, Вие мислите ли, когато говорите?. Толкова безмислени изказвания правите и сътворявате, че е жалко, че сте на такъв пост. Защо не се тествате всички вие дето измисляте тези абсурди, а се гаврите с децата, а? Или Вирусът вас не ви лови, защото и на него му се гади от вас и алчността ви? Или вие не го разнасяте, защото имате имунитет?
3
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо да обикаляте студиата, вземете се размърдайте, децата не учат, родителите вече нямат ни отпуски, ни болнични. Голяма сопа ще ядете съвсем скоро всичките. Свършете си работата за която ви плащаме заплати и организирайте нещата в държавата.
2
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въобще не ме вълнуват мен вече варианти. Държавното образование го отписах. То е кръгла нула. Организирахме частни занимални с други деца и това ще е. Баста! Закъсняхте! Неимоверно и безвъзвратно.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да питат Клета България.